Müze değil, eğitim yuvası: 9 yılda 70 bin çocuk kültürel etkinliğe katıldı

'DİLLERİN ve dinlerin kavşak noktası' olarak nitelendirilen Mardin'deki müzede, 'Tarihi eserlerin korunduğu ve sergilendiği yer' kimliği dışına çıkarak somut olmayan kültürel değerlerin de korunarak yaşatılması amacıyla 9 yılda 70 bine yakın çocuğun, kültürel etkinliğe katılması sağlandı.

Haberler 16.02.2017 - 08:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoan, tek amaçlarnn ziyaretçiyi müze binasna çekmek olmadn, bu kurumun toplum yaamnda bir deiim yaratmasn hedeflediklerini söyledi. Erdoan, müzelerin koleksiyonundaki kültürel nesnelerle snrl kalmayp, ayn zamanda halkn kültür ve gelenei somut olmayan kültürel deerlerin de korunarak yaatlmas tantmak çabasnda olmas gerektiine inandklarn anlatt. Mardin Müze Müdürü Erdoan, bireyi, aileyi, okulu, toplumu etkinlik kapsamna alan; çocua, yalya, engelliye, yoksula eitim veren, bireyin gelimesine, toplumun kalknmasna katkda bulunan, gerçek bir eitim/örenme ve iletiim kurumu olarak çalmalarn sürdürdüklerini söyledi.

GÖNÜLLÜLER DE YER ALIYOR

Tarihi kentteki iki ayr tarihi binada hizmet veren Mardin Evi mimarisinin tüm karakteristik özelliklerine sahip Mardin Müzesinin avlusunda Asurlardan Bizansa, Artuklulardan Osmanl Dönemine kadar Mezopotamya uygarlklarna ait ta ve seramik eserler açk alan tehirinde sergilenirken Müze Eitim Salonlar da bulunuyor. Burada okul dönemlerinde randevulu sistemle snflaryla gelen örenci ve öretmenlere, kentsel sit alannda oturan halka ve müze ziyaretçilerine yönelik çalmalar yaplyor. çalmalarda, müze eitimcisi, arkeolog, görsel sanatlar öretmeni, heykeltra, usta eiticilerden ve müze gönüllülerinden oluan bir ekip görev alyor.

Müze ziyaretçileri, Duyarsam unuturum, görürsem hatrlarm, Yaparsam anlar ve örenirim atasözüne uygun uygulamal olarak eitim salonlarnda ve sikke basma, kök boya bask, ebru, seramik, gölge oyunu gibi onlarca atölye çalmalarna katlabiliyor.

SIRA DIIYIZ

Mardin Müze Müdürlüünü 9 yldan bu yana sürdüren Nihat Erdoan,Müzemiz sra d derken, müzelerin önemli kültür kurumlar olduuna inanarak belirledikleri strateji ile müze ziyaretçilerini belirlediklerini söyledi. Erdoan, öyle konutu:

Küçük yata müzeye giden çocuklar oradaki kültürel miras, kültürel varlklar daha deerli, daha anlaml bulacak ve onlar izlemekten keyif alacaklardr. Müze; bu varlklarn korunmas, bunlara sahip olmaktan mutluluk duymas ile ilgili bilinç, ruh hali yaratacaktr. O nedenle müzede 25 üzerinde atölyemiz var. Ebru sanatndan, kök boya sanatna, gravür atölyesinden ahap oyma, ahap yakma, ta ilemecilii telkari gibi atölyeler müzede çocuklarn hem yaparak, yaayarak, uygulayarak örendikleri bir alan hem de oradaki kültür etkinliklerinde geçmi ile bugün arasnda ba kurabilecekleri bir zemin yaratyoruz. Müzelerin asl amac budur. Küçük yatan müzelere gitme alkanl olsun diye buna uygun zemin ortam yarattk. Bu anlamda Mardin müziinden el sanatlar, somut olmayan kültürel miras deerlerinin hepsinin yaayabilmesi, tannabilmesi görünebilir olmasna yönelik faaliyetler sunuyoruz.

180 BN ÖRENCDEN 70 BNNE ETM

Erdoan, Mardinde hedef kitlesi olarak belirledikleri 180 bin kadar çocuk bulunduunu bunlardan 70 bin kadarn 9 yldan bu yana müze eitimine aldklarn belirtirken, Yar yl etkinliklerimizde 200 kadar çocuk müzede aktif olarak 25 atölyede eitim ald. Burada Hoça vakit geçirerek öreniyor. Hem geçmile ba kuruyor, hem de bu atölyelerdeki deerlerin harcanan emein aln terinin kymetini yaparak, yaayarak, terleyerek görmü oluyorlar dedi.

Ana Sayfaya Git