Neden Kayıt Yapılmıyor?

Diyarbakır'da imam hatibe dönüştürülen bir ortaokulun öğrenci kabul etmemesine tepki gösteren veliler, dönüşüme karşı olan idarecilerin kayıt noktasında kendilerini engellemelerine tepki gösterdiler.

Haberler 21.09.2018 - 08:54 Son Güncelleme : 21.09.2018 - 09:03

Diyarbakrn merkez Yeniehir ilçesine bal Seyrantepe Toplu Konutta bulunan ve Temmuz 2018de imam hatibe dönütürülen Fatih Özdil mam Hatip Ortaokuluna çocuklarn kaydedemeyen veliler, duruma tepki gösterdiler.

Okul idarecilerinin, dönüüme kar olduklar için kendilerini engellediini belirten veliler, buraya kayt yaptramamalar durumunda çocuklarn okula göndermeyeceklerini söylediler. Eitimciler Birlii Sendikas (Eitim-Bir-Sen) Diyarbakr ube Bakan Yardmcs ve Önder mam Hatipliler Dernei Bakan Yardmcs Kasm Akgönül, okul müdürünün onlarca yazmann ardndan burann imam hatibe dönümemesi için elinden gelen tüm çaba ve gayreti sarf ettiini belirtti.

Akgönül, Bölgede gençliimizin edep, ahlak ve slami terbiye üzerine yetimesi için imam hatip okullarnn çok önemli ve yararl fonksiyonu olduuna inanyoruz. mam hatipler, bu bölgede terör kaynakl tüm ifsat hareketlerine kar en makul çözümleri sunuyor. Bu bakmdan imam hatip okullarnn saysnn artrlmas gerektiine inanyoruz. Bu anlamda Toplu Konut bölgesinde birçok veli, çocuklarn Fatih Özdil mam Hatip Ortaokuluna göndermek istediklerini dilekçeyle belirttiler. Okul müdürü, onlarca yazmann ardndan burann imam hatibe dönümemesi için elinden gelen tüm çaba ve gayreti sarf etmitir. Bütün engelleme ve tepkilere ramen Milli Eitim Bakanl oray imam hatibe dönütürmütür. mam hatibe dönütürülmesinin ardndan okul müdürü, farkl bir yol ve yöntem deneyerek okuldaki yönetim ekibiyle beraber çocuklarn kayda getiren velilere yer olmadn, örenci potansiyeli nedeniyle örenci kayd alamayacaklarn, farkl okula göndermeleri gerektiini söylemitir. mam hatip ve deerlerinin bize uygun olmadn ifade etmilerdir. dedi.

Okul müdürü, örencileri kendi okuluna kaydetmemekle büyük bir suç ilemektedir

Okul müdürünün örenci ve velileri kendi okuluna kaydetmemekle büyük bir suç ilediini ifade eden Akgönül, unlar söyledi:

Bu anlamda bizler, Eitim-Bir-Sen ve dernek olarak sürecin takipçisi olacaz. Okul müdürü, örencileri kendi okuluna kaydetmemekle büyük bir suç ilemektedir. Biz, gerekli haklarn aramalar konusunda velilerin ilgili mercilere müracaat etmelerini talep ediyoruz. Bize bavuran baz veliler, ayet Fatih Özdil mam Hatip Ortaokulu idaresi almad sürece çocuklarn okula göndermeyeceklerini söylediler. Burann imam hatip okulu olmas için çaba gösterdiklerini ve bunu da baardklarn anlattlar. Buna ramen okul idaresinin engellemesi ve direnç göstermesi kabul edilebilir deildir.

Velilerin, çocuklarnn haklar konusunda srarc olmalar gerektiini sözlerine ekleyen Akgönül, Ayrca biz burada velilere kendileri haklarn ve çocuklarn eitimleri konusunda srarc olmalarn, bunu valilik ve Milli Eitim Bakanl nezdinde resmi yolla bildirmelerini öneriyoruz. Okul müdürü imam hatipler okullarnn çok önemli bir misyon arz ettii teröre kar bir ilaç mesabesinde gözüken bir durumda okul müdürünün böyle bir direnç göstermesine anlam veremiyoruz. Veli, örenci ve bölge açsndan bir önce duruma el konulmas, gerekli tedbirin alnmasn talep ediyoruz. TOK Toplu Konut bölgesi yaklak 50 bin kiinin iskn etii bir bölge olmasna, maalesef orada sadece bir imam hatip bulunmasna ramen okul müdürü gelen onlarca veliyi geri çevirip burada tüm dier menfi cereyanlara ve akmlar kar adeta imam hatip istemediklerini, imam hatip talebinin bulunmadn, imam hatiplerinin bo olmas gerektiini söylüyor. ayet kayt almad takdirde onlarn elini güçlendirecei imaj oluturarak, burada kar tarafn elini güçlendirmektedir. ifadelerini kulland.

Örenci velilerinden Ahmet çetiner de Mehmet Can isimli olunun imam hatip okuluna gitmesini istediini kaydederek, aksi halde çocuunu herhangi bir okula göndermeyeceini söyledi.

çocuumun dinini örenebilmesi için imam hatip okumas gerekiyor

çetiner, 5inci snfa gidecekti. Daha 24 Kasm ilköretim okulunda okuyordu. 5inci snfa geçtiinde sistemden baktk kayt buray gösteriyordu. Sistemden gözüktüü için bizde gelip kayt yapma gerei görmedik. Pazartesi okulun balad gün eim çocuu okula getirdiinde kaydn burada olmadn, toplu konut ortaokulunda olduunu söylediler. Ben çocuumun imam hatip okuluna gitmesini istiyorum. Dini örenmesi için imam hatip okumas gerekiyor. Görütüümüzde okul müdürü kayt yaptrmam gerektiini söylediler. imdiye kadar neredeydiniz yaz boyunca, imam hatip olduu için kontenjanlar dolmu alamyorlarm. Okula alnmadnda ben dier okula göndermeyeceim. eklinde konutu.

Yetkililere çarda bulunan çetiner, Baka aileler de bu durumdan ikyetçi ve okula göndermiyorlar. Onlar da imam hatibe göndermek istiyor. Buradan yetkililere sesleniyorum: Burada iki snf açlm. Daha farkl veya fazla snflar açlabilirdi. çocuklar için snf açsnlar. dedi. Konuyla ilgili görümek istediimiz okul müdürü ise hiçbir açklama yapmayacan dile getirdi.

Öte yandan, okulun imam hatip olmas için Milli Eitim Bakanlnca 3 defa yaz gönderildii ve buna ramen okul müdürünün burann imam hatip olmamas için onay vermedii örenildi.

Ana Sayfaya Git