Negatif düşünceyi önlemenin 9 yolu!

Bu farklılık doğrultusunda olaylara verilen tepkilerin ve olay hakkında düşüncelerin de aynı olmadığını belirten Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, “Eğer zihnimizi pozitif düşünmeye odaklarsak ve eğitirsek gelecekte negatif düşüncelerle daha kolay başa çıkarız bu da zamanla daha mutlu, daha az kaygılı daha huzurlu olmamız anlamına gelir” dedi.

Haberler 29.09.2020 - 09:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, negatif düünceyi önlemenin ipuçlarn paylat... Bir kii için çok kötü olan ve asla kabul edilemez olarak tanmlanan bir olay bir bakas için normal ve sradan olarak yorumlanabilir. Zaman zaman karlalan olaylar karsnda çaresiz hissedilebileceini söyleyen Anadolu Salk Merkezinden Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, Bu his orada bitmemi, haftalarca zihnimizi megul etmi ve hatta yaammzn bir parças haline gelmi olabilir. Kurtulmak için çk yolu arar veya bu düünceleri görmezden gelerek iyi hissetmek ister çounlukla da sorunu ertelemeyi seçebiliriz. Ne ertelemek ne de soruna teslim olarak, yani yaam kalitemizi bozmak doru bir seçim deil. Negatif düüncelerle kar karya kaldmzda önce bu sorunu çözebileceimize inanmal ve sorunun çözümü hakknda basit ve genel bir plan tasla oluturmalyz. Unutmayalm ki zorluklar amann ilk adm önce kendimize inanmaktr dedi.

ZHNDEK NEGATF DÜÜNCELER SALII DA OLUMSUZ ETKLER

Negatif düüncelere eilimli olmann beyinde nörotransmitter adnda birtakm maddelerin miktarna bal olabileceini veya tam tersi bu düüncelere sürekli maruz kalmann veya yaam tarznn beyin kimyasn olumsuz etkileyebileceini anlatan Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, Yani aslnda zihnimizde sandmz o soyut düünceler somut olarak salmz da olumsuz etkiler. Bu nedenle negatif düüncelerin etkilerini hafife almayalm. Tüm negatif düüncelerin, kayglarn, korkularn, karamsarlklarn bizi ele geçirmesine izin vermeden biz korkumuza kaygmza, hakim olalm. çaresiz ve çkmazda hissettiimizde duruma olumlu taraflarndan bakmaya çalabilir sorunun üzerindeki gücümüzü sürdürebiliriz. En önemlisi negatif düüncelerle mücadele etmek için kendimizi tüm yönlerimizle iyi tanmalyz eklinde konutu.

Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, negatif düünceyi önlemenin 9 yolunu öyle anlatt:

Negatif düüncelerin sizi ele geçirmesine izin vermeyin. Kaygl ve olumsuz düünceler sizi çaresiz ve umutsuz hissettirebilir. Nasl heyecanl olduunuzda veya korktuunuzda kalp atnz hzlanyor, yüzünüz kzaryor, elleriniz terliyorsa bu negatif düünceler de salnz benzer ekilde olumsuz etkileyebilecek güce sahiptir. Bu nedenle olumsuz düüncelerin hayat kalitenizi bozmasna izin vermeyin onlarla barn.

Zihninizdeki negatif düünceleri saptayn ve tanmlayn. Bu düüncelerin kaynan ve size neden kötü hissettirdiini düünün. Neden zihninizi megul ediyor?

Bir konu için olumsuz sonucu düünüp o yönde plan yapmak yerine bugüne odaklann. imdi hangi durumda olduunuzu düünün. Gelecek her zaman planladmz gibi olmayabilir, ar kayg bugününüzden çalmanza sebep olur.

Kendinizi iyi tanyn. Sizi nelerin kötü hissettirdiini mutlaka bilmelisiniz. Daha önce olumsuzluklarla nasl mücadele ettiinize bakn. Bu kendinizi daha iyi tanmanz ve negatif düüncelerle ba etmenizi kolaylatrr.

Gelecek için esnek olun. Ne kadar plan yaparsanz yapn hesaba katmadnz birtakm olumlu veya olumsuz olaylar meydana gelebilir. Bu nedenle çok net, keskin planlardan kaçnn.

Kendinizi suçlamayn. Her insan gibi siz de geçmite hatalar yapm olabilirsiniz. Bu hatalarn geçmite olduu gelecekte olaca anlamna gelmez. imdi eskisinden daha bilgili daha deneyimlisiniz, unutmayn.

Pimanlktan yalnzca faydalann, zihninizde tamayn. Pimanlk, o konu hakknda hatamz anlamamz ve dersler almamz için yardmcdr, fakat fazlas yalnzca olumsuz düünceleri yaammzda gereksiz bir yük olarak tamamza neden olur.

Keke, Acaba, Ya olursa, ya olmazsa, Asla gibi kelimeleri kullanmaktan kaçnn.

Kararlarnz için kendinize sayg duyun ve bakalarnn fikirlerini kendi hayatnza uyarlamaktan kaçnn. Kendiniz için neyin doru olduunu kendinizi yeterince tanyorsanz en iyi siz bilirsiniz.

Ana Sayfaya Git