Nüfus kayıtlarında dijital dönem

Bu yıl başlatılan Dijital Arşiv Projesi kapsamında, nüfus kayıtlarının elektronik ortama aktarılmasıyla veraset, tespit, aile bağlarının kurulması, nüfus kayıtlarının düzeltilmesi gibi olaylar nedeniyle açılan davalarda istenilen kayıtlara daha hızlı ve kolay ulaşılabilecek

Haberler 15.07.2018 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Proje kapsamnda bugüne kadar 100 milyon belge elektronik ortama aktarld

Bu yl balatlan Dijital Ariv Projesi (DAP) kapsamnda, nüfus kaytlarnn elektronik ortama aktarlmasyla veraset, tespit, aile balarnn kurulmas, nüfus kaytlarnn düzeltilmesi gibi olaylar nedeniyle açlan davalarda istenilen kaytlara daha hzl ve kolay ulalabilecek.

çileri Bakanlndan yaplan yazl açklamaya göre, Nüfus ve Vatandalk leri Genel Müdürlüü arivinde bulunan ve tarihi deer tayan nüfus kaytlarnn elektronik ortama aktarlarak koruma altna alnmas için ocak aynda Dijital Ariv Projesi balatld.

Projeyle üç yl içerisinde 320 milyon sayfadan oluan belgenin taranarak dijital arive aktarlmas planland.

Proje kapsamnda 78 il ve ilçe nüfus müdürlüünde bulunan nüfus ve vukuat defterleri ile dayanak belgeleri Ankaraya getirilerek, Bakanlk bünyesinde oluturulan nüfus arivine alnd.

stanbul, zmir, Mersin il ve ilçe nüfus müdürlüklerinde braklan aile kütükleri ve vukuat defterleri ise daha sonra nüfus arivine getirilerek koruma altna alnd.

çalmalar sonucunda bugüne kadar 100 milyon belge elektronik ortama aktarld.

Kaytlarn dijital hale getirilmesinin faydalar

Belgelerin dijital ortama aktarlmasyla Bakanlk, hizmet kalitesinin ve hznn artrlmas, belgenin yok olmasndan doacak vatanda maduriyetinin önlenmesi, anma ve ypranmalarn azaltlmas, olas bir afet durumunda ar hasar almadan ya da tamamen yok olmadan önce saysallatrlarak kopyalarnn çkarlmasn amaçlyor.

Bu sayede mahkemelerden veraset, tespit, aile balarnn kurulmas, nüfus kaytlarnn düzeltilmesi gibi olaylar nedeniyle açlan davalarda istenilen kaytlara daha hzl ve kolay ulalabilecek.

Vatanda memnuniyetinin artrlmas ve haklarnn korunmas amaçlanan projeyle günümüze kadar gelebilen kadim nüfus kaytlar, elektronik ortamda yllarca güvenli ekilde saklanacak, gelecek yllara ve nesillere aktarlacak.

Nüfus yazmnn tarihçesi

Açklamada ayrca nüfus yazmnn tarihçesine ilikin bilgilere de yer verildi.

Buna göre, Osmanl Devleti II. Mahmut döneminde 1831 ylnda yaplan ilk genel nüfus yazmnda sadece erkek nüfus kayt altna alnd. lk defa kadn ve erkek nüfusu ise 1882de kaydedildi. Bu kaytlarn yazld yüksek kalite ipek kat defterler, günümüzde Atik Nüfus Defteri olarak adlandrlyor.

II. Abdülhamit döneminde 1904 ylnda Genel Nüfus Yazm ile kadn ve erkeklerin yazld esas nüfus defterleri, güncel aile kütüklerinin ve Merkezi Nüfus daresi Sisteminin (MERNS) temelini oluturuyor.

Ana Sayfaya Git