O oyunları ihbar edin!

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, dijital oyunlarda yer alan İslamofobik unsurların önüne geçmek için çalışma başlattıklarını bildirdi. Bu kapsamda kurulan internet sitesinde İslamofobi içerikli oyunlar teşhir edilecek, ayrıca bu içerikteki oyunlar paydaşlar tarafından site üzerinden ihbarda edilebilecek.

Haberler 04.11.2016 - 08:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Klç, slamofobik unsurlar içeren dijital oyunlara yönelik balattklar çalmalar anlatt.

2011 yl itibaryla müzik endüstrisinin iki kat bir getiriye sahip dijital oyun endüstrisinin, 2015te Hollywood film sektörünün bile önüne geçtiine dikkati çeken Klç, dijital oyun sektörünün, dünyada 100 milyar dolar, Türkiyede ise 440 milyon dolarlk bir i hacmine sahip olduunu belirtti.

Dijital oyun endüstrisinin yllk ortalama büyüme orannn yüzde 8,1e ulatn aktaran Klç, u anda bildiim kadaryla dünyada 1,5 milyar dijital oyuncu var. Ülkemizde ise toplam dijital oyuncu says 22 milyon civarnda. Bu kiiler günde 39 milyon saatini oyun banda geçiriyor. Bu her bir kiinin oyun banda harcad zamann üst üste eklenmesi ile oluan bir sonuç. diye konutu.

- Oyunlar, slamofobinin yaylmas konusunda araç

Dijital oyunlarla ilgili yaplan son akademik çalmalarn, oyunlarn insanlarn zihinsel geliiminin artmas dahil olmak üzere problem çözebilme, mantk yürütme, birden fazla i yapabilme, yönetebilme, hzl düünme, analiz gibi olumlu etkisi ve faydasnn olduunu ortaya koyduunu ifade eden Klç, ancak dijital oyunlarn oyunculara kazandrd olumlu yönlerin yannda, zararl yönlerinin de bulunduuna iaret etti.

Bu zararlarn banda da rkçlk ve ayrmcla sebep olma, iddet ve cinsel içerikli oyunlarn etkisi, salk bozukluu, akademik baarszlk geldiini vurgulayan Klç, bunlara son dönemde slamofobinin de eklendiine iaret etti.

Klç, Artk bat dünyas tarafndan dijital oyunlar, slamofobinin yaylmas konusunda birer araç olarak kullanlmaya baland. Biz de gençlerimizi, çocuklarmz bu dijital oyunlardaki bu tuzaa kar korumak maksadyla harekete geçtik ve ilk aamada bir farkndalk çalmas balattk. Bu kapsamda bir broür hazrladk. dedi.

- Dinimize yönelik çirkin bir alg oluturulmak isteniyor

slamofobik birçok unsurun popüler oyunlarda yer aldn gördüklerini dile getiren Klç, u deerlendirmede bulundu:

Kutsal kitabmz ve kutsal mekanlarmzn, korku ve iddet algsyla bu oyunlarn içerisindeki görsellere profesyonelce yerletirildiini tespit ettik. Bu oyunlarda inançlarmzla, deerlerimizle ilgili öylesine içerikler var ki çok ürpertici ve üzücü. iddet, terörizm ve slamofobi, genç bedenlere dijital oyunlar ile empoze ediliyor ve evlatlarmzn bilinçaltna ince ince dokunarak yüce dinimize yönelik çirkin bir alg oluturulmak isteniyor.

Bakan Klç, bu konunun dünyada çok ciddi ele alnmas gerektiini vurgulayarak, Birlemi Milletler nezdinde ciddi çalmalar yaplmas gereken bir sorundan bahsediyoruz. iddet içeren bölümlerde minarelerimizin havaya uçurulmasndan, ezanmzn kullanlmasndan, Kabe kapsnn anmsatlmasndan, Kuran- Kerim ayetlerinin ve Allahn ismi eriflerinin çok olumsuz anlamda kullanlmasna kadar birçok olumsuzluk bulduk. diye konutu.

Bunun üzerine bir internet sitesi kurarak hemen slamofobi ile mücadele balattklarn bildiren Klç, Açtmz www.oyunlardaislamofobi.com internet sitesinde bu oyunlar tehir ediyoruz. Bu web sitesinin sonunda bir ihbar hatt da kurduk. hbar et butonu ile oyunlardaki slamofobi içeriklerinin paydalar tarafndan bize bildirilmesini istiyoruz. ifadesini kulland.

- çaltay planlyoruz

Oyunlarda slamofobi unsurlarn kullanan firmalarla iletiime geçeceklerini ve uyarlarda bulunacaklarn dile getiren Klç, firmalarn uyarlar önemseyeceklerine ve gereken admlar atacaklarna inandn belirtti.

Sorunun çözümü için tüm paydalarn yer ald ve iki gün sürecek bir çaltay yapmay planladklarn aktaran Klç, çaltaya akademisyenler, oyun üreticileri ve datmclar, ebeveynler, psikologlar, pedagoglar, sivil toplum kurulular, vakflar, düünce kurulular, kamu kurumlar ile oyun severlerin katlacan bildirdi.

Klç, çaltayda alacaklar önlemlere ve uygulanacak metotlara ilikin yol haritas belirleyeceklerini de söyledi.

çanakkale Savann 100üncü ylnda ortaya koyduklar milli oyun projesine de deinen Klç, Nusrat-Asrn Harbi çanakkale ismiyle ortaya koyduumuz bu oyun, çok ksa sürede büyük ilgi gördü ve bir yl içerisinde 2 milyon 200 bin oyunsever tarafndan indirildi. çanakkale kara savalarnn balangc olan 25 Nisan tarihinde kamuoyuna sunduumuz Nusrat oyunu, 2015 ylnn en iyi mobil oyunu seçildi. dedi.

Ana Sayfaya Git