Öğrenciler 3 dil öğrenerek mezun olacak

"Mesleki Eğitimde İşbirliği Protokolü"ne göre, Türkiye genelinde seçilen 11 okulda, 2019-2020 eğitim-öğretim yılından itibaren öğrencilere İngilizce ve Rusçanın yanı sıra bölge özelliğine göre Arapça, Çince, Almanca veya Fransızca gibi üçüncü dil eğitimi de verilecek

Haberler 23.02.2019 - 10:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakan Ziya Selçuk ve Kültür ve Turizm Bakan Mehmet Nuri Ersoy tarafndan turizm alannda sektörün nitelikli insan gücü ihtiyacn karlamaya yönelik imzalanan Mesleki Eitimde birlii Protokolünün ayrntlar netleti.

Protokole göre, Türkiye genelinde seçilen 11 okulda, 2019-2020 eitim-öretim ylndan itibaren örencilere, ngilizce ve Rusçann yan sra bölge özelliine göre Arapça, çince, Almanca veya Franszca gibi üçüncü dil eitimi de verilecek.

- ngilizce ve Rusça zorunlu, üçüncü yabanc dil seçmeli

Protokol kapsamnda, Kültür ve Turizm Bakanl koordinasyonunda 5 otel ile Ankara, zmir, Balkesir, Aydn, Mula ve Antalyada 11 mesleki ve teknik Anadolu lisesini eletiren alt protokoller de imzaland.

Seçilen okullarda, 2019-2020 eitim öretim ylndan itibaren örenciler, 9. snfta ngilizce, 10. snfta ise Rusça dil eitimi alacaklar. Ayrca 11. snf örencilerine bölge özelliine göre Arapça, çince, Almanca veya Franszca gibi üçüncü yabanc dil eitimi de verilecek.

Bu okullarn haftalk ders dalm çizelge deiiklik ve müfredat güncelleme çalmalar, Milli Eitim Bakanl, Kültür ve Turizm Bakanl ve sektör uzmanlar tarafndan ortak yürütülen süreç sonunda tamamland.

- Örencilere burs ve beceri eitimlerinde ücret imkan

Seçilen okullarn mevcut örencileri de protokol kapsamna alnd. Böylece 10. ve 11. snf örencilerinin protokol imzalayan iletmelerde ilk mesleki eitimde staj uygulamalar, nisan ayndan itibaren balayacak.

letmelerde mesleki eitime giden örenciler, asgari ücretin brüt tutar üzerinden yüzde 60 olan bin 535 lira aylk ücret alacak. Ayrca örencilere aldklar ücretin üzerine ilk yl yüzde 30u orannda (460 lira), ikinci yl yüzde 40 orannda (614 lira), üçüncü yl ise yüzde 50si orannda (767 lira) burs destei salanacak.

- stihdam garantisi

Mezun olan örenciler, protokol imzalayan oteller tarafndan istihdam edilecek. Eitimini tamamlayan örenciler, üniversite snavnda alanlarnda üniversite kazanmalar halinde yükseköretimleri bitinceye kadar burs almaya devam edecek.

Ana Sayfaya Git