Öğrenciler engelliler konusunda bilinçlendirilecek

Diyarbakır Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Altınokta Körler Derneği Diyarbakır Şubesinin iş birliği ile "Toplumsal Bilinçlendirme ve Farkındalık Semineri" kapsamında her hafta iki okulda öğrencilere engellilerin yaşadığı sorunlar anlatılacak.

Haberler 17.03.2017 - 07:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Valilii, l Milli Eitim Müdürlüü ve Altnokta Körler Dernei Diyarbakr ubesinin i birlii ile Toplumsal Bilinçlendirme ve Farkndalk Semineri kapsamnda her hafta iki okulda, örencilere engellilerin yaad sorunlar aktarlacak.

Yeniehir ilçesindeki bir okulun toplant salonunda yaplan ilk seminere, Aile ve Sosyal Politikalar l Müdürü Halit Açar, l Milli Eitim Müdür Yardmcs Serkan Batur, Altnokta Körler Dernei Diyarbakr ubesi Bakan Akif Karaka, yaklak 400 örenci, öretmen ve idareciler katld.

Programda, engellileri anlatan sinevizyon gösterisinin ardndan dernein ube sekreteri psikolog Yakup Berent tarafndan seminer verildi.

Dernein ube Bakan Karaka, engellilerin eitim, istihdam, sosyal ve kültürel alanda yaadklar sorunlarn yannda en büyük sorunun toplumsal bilinç eksiklii olduunu belirtti.

Karaka, esnafn kaldrmlar igal etmesi, toplu tam araçlarnda ücretsiz yolculuk yapma haklar olmasna ramen oförlerin tepki göstermesi gibi birçok sorun yaadklarn anlatt.

- Daha farkl bir yaklam sergileyeceklerdir

Her vatandan bir engelli aday olduunu vurgulayan Karata, herkesin bu bilinçle engellilere yaklamas gerektiini belirtti.

Bu ve benzeri sorunlarn toplumsal bilinç eksikliinden kaynaklandna iaret eden Karata, öyle konutu:

Aaç yaken eilir sözünden yola çkarak örencilere bu yllarda bu bilinci alamak adna bu çalmay bugün balatyoruz. Örenciler, yarnn doktorlar, mühendisleri, avukatlar, müteahhitleri, mimarlar ve öretmenleridir. imdi bu bilinci kazandklar için engelli vatandalara daha farkl bir yaklam sergileyeceklerdir. Bizim asl amacmz da bu zaten.

- 20 bin örenciye ulamay hedefliyoruz

Diyarbakrda yaklak 200 okulda seminer vermeyi ve 20 bin örenciye ulamay hedeflediklerini bildiren Karata, 20 bin örenciye ulamak demek yaklak 200 bin insana ulamak demektir. Her bir örenci arkada çevresinden, ailesine bulunmu olduu sosyal ortama kadar birçok insann bilinçlenmesi anlamna geliyor. Dolayl olarak bu rakama ulam olacaz inallah. ifadesini kulland.

Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi 9. snf örencisi Seyran Ekin de toplumda engelli ve engelsiz diye bir ayrm olduunu söyledi.

Engelliler konusunda yaplan semineri çok faydal bulduunu anlatan Ekin, Hepimiz birer engelli adayz. Seminere gelmeden önce yolda bir engelli gördüümde çok önemsemezdim. Bir engelli bana bir ey dese ciddiye almazdm. Seminerden sonra düüncelerim deiti. Hepimizin birer engelli aday olduu tekrar bize anmsatlnca düüncelerim deiti. dedi.

Ressam olmak istediini ve resimleriyle engellileri anlatan bir çalma yapabileceini dile getiren Ekin, salonda bulunan dier örenci arkadalarnn da bu bilinçlenme sayesinde ister mesleklerinde ister özel hayatlarnda bu duyarll ortaya koyacaklarn belirtti.

Ana Sayfaya Git