Öğrenciler, robotik kodlama öğreniyor

ŞIRNAK'ın Uludere ilçesine bağlı Şenoba beldesinde öğrenciler, yaptıkları kodlamayla yangın söndüren, kaza riskini ortadan kaldıran ve engellileri gidecek noktaya taşıyan araçlar üretti.

Haberler 15.04.2019 - 08:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uludere ilçesine bal enoba beldesinde 240 örenci kapasiteli Orgeneral Edip Baer mam Hatip Ortaokulunda eitim gören ve beldedeki devlet yurdunda kalan Gülyaz, Yekmal ve Uzungeçit köyü örencileri, okulun sunduu imkanlarla çeitli kodlamalar yapt. Örenciler, öretmenlerinden aldklar bilgilerle robotik kodlama yazlmyla tant. Örencilerin ürettii yangn söndüren robotlar, s sensörü sayesinde yangnn olduu binaya yönlenip, pervane ve su sistemiyle yangna müdahale edebiliyor.

Engelliler için hazrlanan robot ise yer çizgilerini takip ederek belirlenen noktaya engellere taklmadan gidebiliyor. Önüne çkan çizimlerden kaçan robot, kaza riskini ortadan kaldryor. Robotlar, bluetooth teknolojisi, kzlötesi ve ultrasonik teknoloji sayesinde bilgisayar, akll telefon ve tabletler ile kumanda edilebiliyor. Ayrca araç, paletler taklarak arazi kurtarma aracna dönütürebiliyor.

Robotik kodlama öreniyor

Örenciler, eitim gördükleri ortaokulda düzenlenen bilim fuarnda araçlarn tantt. Bilim fuarnda 10 projenin yan sra çeitli görsel etkinliklere de yer verildi. Fuarda örencilerin bilgilerini arttrmak için çeitli bilimsel gözlemler sunuldu. Fen Bilimleri öretmeni ve ayn zamanda robotik kodlama eitmeni olan Sema Akta, Orgeneral Edip Baer mam Hatip Ortaokulunun uzak köylerden gelen örencilerin eitim gördüü okul olduunu söyledi. Akta, Bilim fuarnda robotik kodlama, stem bilgisayarsz kodlama çalmalar üzerinde çaltk. çocuklar kendi tasarladklar robotlar burada kodlayarak çaltrd. Okulumuzda laboratuvarmz, robotik laboratvuarmz, Z kütüphanemiz, spor kompleksimiz, yatakhanemiz lojmanlarmz bulunmaktadr dedi.

8inci snf örencisi Ahmet Ürper ise yapt çalma hakknda bilgi vererek, Bu robotlar biz kodladk. Bu robotlar çizgi izleyebiliyor, engellerden kaçabiliyor, klar izleyebiliyor. Yangnlar söndürebiliyor. Bu robotlar streçten kodluyoruz. Kodlar mesela ilk 10 adm ileri, saa dön, 90 derece dön diyerek, komut vererek, yönlendiriyoruz. Bunlarn ses komutu da var diye konutu.

Örencilerden Meryem Bilen de Okulda hocalarmz sayesinde robotlar tasarlayp, kodlama yapmay öreniyoruz. Bu yaptmz robotlarla yarmaya girmeyi, geçen sene girdiimiz yarmada da dereceye girdik diye konutu.

Ana Sayfaya Git