Öğrencilerin "teknoloji harikası" robotları pistte

Milli Eğitim Bakanlığınca düzenlenen, 3 binin üzerinde robotun yer aldığı "12. Uluslararası MEB Robot Yarışması" başladı.

Haberler 10.05.2018 - 09:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yarmann en heyecanl bölümlerinden olan Temal kategoride, Endüstri 4.0 yaklam ile tasarlanan robotlar, yenilenebilir enerji kaynaklar ile ürettikleri elektrik enerjisini kullanarak, Sivasn simge mekanlarn en ksa sürede aydnlatp bir üst tura çkma baars elde ediyor

Milli Eitim Bakanlnca düzenlenen, 3 binin üzerinde robotun yer ald 12. Uluslararas MEB Robot Yarmas balad.

Yarmann açl, Milli Eitim Bakan smet Ylmazn katlmyla Sivas Taha Akgül Spor Salonunda yapld.

Türkiyede mesleki ve teknik eitimin niteliinin artrlmas, endüstriyel ile teknolojik gelimelerin tantlmas ve deneyimlerin paylalmas amacyla düzenlenen uluslararas yarmann temas, dünyadaki deiimler de dikkate alnarak yarmann yapld kentin kültür yapsna ve deerlerine göre tespit ediliyor.

Nesnelerin interneti olarak da adlandrlan Endüstri 4.0 aratran, üreten, örenen, gelitiren, genç ve çalkan yeni neslin teknolojik kuakla tanmasna ortam hazrlamak amacyla düzenlenen yarmann temas, Endüstri 4.0 Yenilenebilir Enerji Kaynaklar, slogan da Ahican Sivas Yollarnda olarak belirlendi.

Sivasl halk ozan Ak Veyselin kyafetlerinin benzeri giydirilen yarmann simge robotu Ahicann elinde saz ile fotoraflarnn bulunduu afiler, kentin dört bir yanna asld.

Yarma, Temal, çizgi zleyen, Hzl çizgi zleyen, Sumo, Mini Sumo, Robotino (Hareketli Robotlar), nsansz Hava Arac (Mini Drone), nsans Robotlar, Endüstriyel Robotik Kol, Tasarla-çaltr, Yumurta Toplama (Caretta Caretta) ve Serbest Proje olmak üzere toplam 12 kategoriden oluuyor.

Bu ylki yarmaya 446 lise ve 40 üniversiteden 4 bin 87 örenci ve öretmen, 3 bin 7 robotla katlmak için bavuruda bulundu. Robot Yarmasnn Avrupann da en yüksek katlml organizasyonlardan biri olduu belirtildi.

Üç gün sürecek yarmaya, Türkiyenin yan sra Azerbaycan, Arnavutluk, Cezayir, Bosna-Hersek, Gürcistan, Romanya, Kazakistan, Lübnan, Meksika, Ukrayna, Rusya Federasyonu, Kuzey Kbrs Türk Cumhuriyeti, Pakistan, ran ve Tunustan örenciler de tasarladklar robotlarla katlyor.

Yarma kategorilerine ait platformlarn tasarm, yapm, görsel dokümanlarn tasarm, basm, ulam, konaklama ve yiyecek içecek hizmetleri, yarmann sistem yazlm web sayfasnn (http://robot.meb.gov.tr/ ) tasarm ile yönetimi, biliim altyaps, yarmann canl yaynlanmas ve tüm yarma organizasyonu MEB Mesleki ve Teknik Eitim Genel Müdürlüü rehberliinde öretmen ile örencilerce yapld.

Yarma süresince salkl beslenme ve fiziksel aktivitenin önemi hakknda farkndalk oluturmak için salk görevlileri tarafndan katlmclarn boy, kilo, eker, tansiyon ve kan grubu ölçümleri yapld, hazrlanan salkl beslenme el broürü datld.

Teknolojik çalmalarn ve gelimelerin paylalmas, karlkl bilgi alveriinde bulunulmas amacyla okullarda örenci, öretmen ve sanayi i birliinde üretilen mal ile hizmetlerin sergilenmesi için seçili 48 lise ile yarmaya katlan 15 ülkenin ürünleri stantlarda sergilendi.

- Son teknoloji ile gelitirilmi robotlar

12. Uluslararas MEB Robot Yarmasnda Temal kategoride Endüstri 4.0 yaklam ile gelitirilen 41 robot da yaryor.

Yarmann en heyecanl bölümlerinden olan Temal kategoride, Endüstri 4.0 yaklam ile gelitirilen robotlar, yenilenebilir enerji kaynaklar ile ürettikleri elektrik enerjisini kullanarak Sivasn simge mekanlar olan Kongre Binas, Divrii Ulu Camii ve çifte Minerali Medreseyi en ksa sürede aydnlatp bir üst tura çkma baars elde ediyor.

- Yarmalar internet üzerinden izlenebilecek

Yarma süresince sergilenen performanslar, robot.meb.gov.tr adresinden canl izlenebilecek.

Bakanlk tarafndan, ekiplerin okullarna birer adet dizüstü bilgisayar, baar belgesi, madalyon ile ekiplerin okullarna kupa, jüri özel, en iyi tasarm ve fair play ödülü olarak okullara birer adet tablet verilecek.

TÜBTAK tarafndan da yarma kategorilerinde birinci olan yarmac ekip üyesi örenci ve danman öretmene kii ba 2 bin 500er lira, kategorilerinde ikinci olan yarmac ekip üyesi örenci ve danman öretmene kii ba 2 biner lira, kategorilerinde üçüncü olan yarmac ekip üyesi örenci ve danman öretmene kii ba bin 500er lira olmak üzere toplanda 216 bin lira ödül verilecek.

Ana Sayfaya Git