Öğretmene ders verdi

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, rehberlik becerilerinin geliştirilmesine yönelik mesleki gelişim programı kapsamında önlük giyip, öğretmenlere ders verdi. Bakan Selçuk, 'vücut yakın- gözler uzak' prensibine dikkat çekerek, "Öğretmenlerin bir aurası var. Fiziksel olarak yakın olduğu yerde çok problem çıkmaz; çünkü o aura onu etkiler. Eğer uzakta bir grup varsa, o grubu da gözünün aurasıyla etkiler, bunu denediğinizde göreceksiniz" dedi.

Haberler 20.11.2019 - 09:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanl, ara tatilde örencilerin katlaca 180e yakn etkinlik belirlerken, öretmenler için de mesleki geliim program oluturdu. Birlemi Milletler çocuklara Yardm Fonu (UNICEF) ibirliinde hazrlanan mesleki geliim programnda, okullarda rehberlik hizmetleri, çocuk ve aile ile iletiim, kapsayc eitim balamnda rehberlik becerilerinin gelitirilmesi, çocuklarda duygusal ve davransal sorunlar ve çözüm önerileri konu balklar yer ald. Yüzde 10u teorik, yüzde 90 uygulamaya dayal etkinlik temelli olarak 18-22 Kasm tarihleri arasnda Ankara Pursaklar Fen Lisesinde düzenlenen programn açln Bakan Ziya Selçuk yapt. Önlük giyerek ilk dersi veren Bakan Selçuk, öretmenlere snf içi rehberlik konusunda önemli tavsiyelerde bulundu.

ÖRENCDEN ÖNCE KENDNZ TANIYIN

Kendi uzmanlk alannn da psikolojik danmanlk ve rehberlik olduunu hatrlatan Bakan Selçuk, uzun yllar üniversitelerde bu tür çalmalarda bulunduunu söyledi. Bakan Selçuk, öretmenlerin örencilerini tanmasn çok önemsediinin altn çizerek, çünkü bizim bütün çocuklar için ayn paketi vermeye deil; her çocuun ihtiyacn ve kiisel birikimini, kiisel ilgisini, becerisini, yeteneini dikkate alan kiiselletirilmi bir yaklama ihtiyacmz var diye düünürüm. Sizin örenciyi tanmadan önce öretmen olarak kendinizi tanma sürecinizi daha fazla öne almanzda fayda var. Bizim ilk iimiz çocuklar tanmak deil, bizim ilk iimiz öretmen olarak kendimizi tanmak ve arkasndan çocuklar tanmaktr dedi.

GÖZLEMLER O KY TANIMAKLA LGLDR

Bakan Selçuk, bir öretmenin davranlarnn 100 birim üzerinden deerlendirilmesi durumunda neredeyse yüzde 90nn sözel davranlar kategorisinde sayldna dikkat çekerek, Yani söylediklerimizin dnda yaptklarnz nelerse, mimikler, jestler, davranlar, baklar, durular, vücudun postürü, duruu vesaire, bütün bunlarn hepsinin bir anlam var. Ve rehberliin içerisinde de bu anlamlar da gerçekten çok büyük bir yer tutuyor. Yani bir çocuk, eer sürekli dizini sallyorsa ders esnasnda bir hareket ihtiyac olduunu ve serotonin salglama gereksinimi bulunduunu söyleyebiliriz. Ya da bir çocuk, sürekli olarak snf içerisinde ayaa kalkp ya da ikide bir çantasna eilip, çantasndan baz eyalarn alp, tekrar koyma biçiminde mükerrer davranlar gösteriyorsa, o zaman onun yine bir hareket ihtiyac içinde olduunu görebiliriz. Bütün bu gözlemler o kiiyi tanmakla ilgilidir diye konutu.

VÜCUT YAKIN-GÖZLER UZAK PRENSB

Öretmenin snfa hakim olmas yolunda önerilerde bulunan Bakan Selçuk, vücut yakn-gözler uzak prensibine vurgu yapt. Bakan Selçuk, Öretmen, snfn bütününü kuatabilecei, kucaklayabilecei bir bak açsna her zaman hazr olmal. Örnein, öretmenlerin bir auras var fiziksel olarak. Fiziksel olarak yakn olduu yerde çok problem çkmaz; çünkü o aura onu etkiler. Eer uzakta bir grup varsa, o grubu da gözünün aurasyla etkiler, bunu denediinizde göreceksiniz. Yani bir prensip var; vücut yakn- gözler uzak. Prensip eer bir yere vücudunuz yaknsa gözünüz uzakta olsun. Yani vücut yakn-göz yakn, o zaman o snf tanyamazsnz, kontrol edemezsiniz, snf dalr. Bir öretmen hayati bir risk yoksa asla dersi bölmez. Nasl bölmez? undan dolay bölmez; biraz sonra problemi olacak çocuu önceden kestirir ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git