Öğretmenlere, Türkçe'nin kullanımı ve diksiyon eğitimi

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), TRT Genel Müdürlüğü ve haber spikerleri işbirliğinde gerçekleştireceği 'Önce Türkçe Projesi' ile öğretmenler, Türkçe'nin kullanımı ve diksiyon eğitimine tabi tutulacak. 2 yılda 400 bin öğretmenin, bu eğitimi alması hedefleniyor.

Haberler 30.04.2019 - 01:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakan Ziya Selçuk, Öretmenlerimize ne yapsak, ne tür katkda bulunsak, onlarn gelimeleri ve kariyer geliimleri için ne tür destekte bulunsak azdr dedi.

MEBin, TRT Genel Müdürlüü ve televizyon kanallarnn haber spikerleriyle ibirliinde gerçekletirecei, Önce Türkçe Projesinin tantm toplants, MEB ura Salonunda yapld. Bakan Ziya Selçuk, Türkçeyi korumak, gereken saygy göstermek konusunda yaplmas gereken ne varsa hepsine adanmlk seviyesinde bir yaklamlar olduunu söyledi. Selçuk, Önce Türkçe derken bütün çocuklarmzdan, domam çocuklarmzdan, geçmiimizden, geleceimizden söz ettiimizin farkndayz dedi.

TÜRKçE, UYGARLIIMIZIN KLT TAI

Projenin bir iaret fiei olduunu dile getiren Selçuk, 1 yl içerisinde Türkçenin Söz Varl Projesinin de hayata geçirilecei belirtti. Selçuk, Cumhuriyet tarihimizde 3 kere teebbüs edilmesine ramen henüz gerçekletirilemeyen söz konusu projenin ilk fazn bu yln Ekim aynda paylaacaz. Söz Varl Projesi ile bütün çocuklarmzn hangi kelimeleri hangi yata ne ekilde kullanaca, kitaplarda, yaynlarda kelimelerin nasl yer almasnn daha uygun olaca, öretmenlerimiz, velilerimiz ve toplumun tüm fertleri için kelimelerin ne ekilde nasl kullanlaca konusunda çok kapsaml bir projeden söz ediyoruz. Yaklak 100 kiinin üzerinde bir uzman grubunun çalt bir proje. Türkçe bizim uygarlmzn kilit ta, bütün kültürümüzün taycs, dil olmadan, düünce olmaz, düünce olmadan kültür olmaz, kültür olmadan medeniyet olmaz. Dolaysyla insan olmaz, insanlk da olmaz dedi.

ÖRETMENLERMZ çN NE YAPSAK AZ

Projeye destek veren herkese teekkür eden Bakan Selçuk, Türkçenin doru ve güzel kullanm konusunda öretmenlerin önemine iaret ederek öyle konutu:

Gömleimizin ilk dümesi Türkçe. Bu sebepten dolay öretmenlerimizi meselenin içine katmak, onlarla beraber bu projeyi yürütmek hayati bir önem tayor. Öretmenlerimize ne yapsak, ne tür katkda bulunsak, onlarn gelimeleri ve kariyer geliimleri için ne tür destekte bulunsak azdr. Eer öretmenimiz bulunduu snfa hayat verirse, bulunduu snfta eer çocuklarmzn gözlerinin ltsn artrrlarsa ki bunun ana vastas dildir, o zaman biz huzur içinde memleketimize olan, topramza, bayramza olan borcumuzu ödediimiz uuruna da sahip oluruz.

TÜRKçE BZM ANA SÜTÜMÜZ

Öretmenlere seslenen Bakan Seçluk, Türkçe bizim dil bayramz, Türkçe bizim ana sütümüz. Her birimizin Türkçeyi daha güzel kullanmak konusunda bir ömür vakfetse bile alaca mesafe var. O sebeple bu bitmeyen bir eitim ve bilinç alan. Öretmenlerimizin Türkçeyi daha iyi kullanmalar konusunda ne tür destee ihtiyaçlar varsa biz buradayz. Bütün toplumumuzun, öretmenlerimizin hizmetindeyiz. Ve bu kadar kirletici atmosfere ramen, bu kadar zayflatlan bir dil alanna ramen biz de ödevimizi yapacaz ve bununla ilgili giderek derinleen bir uur sahas oluturmay da hedefleyeceiz. Türkçeyi gelecee tamak sadece bir kurumun deil, milletin ödevi dedi.

2 YILDA 400 BN ÖRETMEN ETM ALACAK

MEB Öretmen Yetitirme ve Gelitirme Genel Müdürü Adnan Boyac ise, Önce Türkçe Projesinin bakanln 2023 vizyon belgesi çerçevesindeki stratejik eylem plannn bileenlerinden biri olduunu söyledi. Boyac, Türkçenin kullanm ve diksiyon eitimi ile öncelikle snf öretmenlerimiz, Türkçe öretmenlerimiz ve edebiyat öretmenlerimiz bata olmak üzere tüm öretmenlerimize bu projeyi balatyoruz. Bu projeyi de öretmenlerimizin talepleri dorultusunda tasarladk. Projemize pilot olarak balayacaz ve 7 bin öretmenimiz bu yl eitimlere katlacak. 2 yl içerisinde 400 bin civarnda öretmenimizi bu proje içerisinde yetitirmeyi planlyoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git