Öğretmenlere yüksek lisans

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran, öğretmenlerle ilgili önemli bir kararı duyurdu. Öğretmenlere yüksek lisans zorunluluğu geliyor. Safran bu kararın öğretmenlerin motivasyonunu düşürmeden mesleki alanda onları geliştirmek için alındığını söyledi.

Haberler 13.03.2019 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakan Yardmcs Prof. Dr. Mustafa Safran, liselere yerletirmelerle ilgili Hürriyete konutu. çalmalarn tamamlandn belirten Safran, Bu yl lise yerletirmeleri çok daha sorunsuz geçecek dedi. Safran, geçen yl adrese dayal yerletirmelerde yaanan sorunlar önlemek için bu yl Anadolu ve meslek liselerinin dalmlarnn salkl bir ekilde yapldn söyledi. Mahalle mahalle, semt semt, cadde cadde üzerinde çalld diyen Bakan Yardmcs, her bölgede Anadolu ve meslek lisesinin bulunaca açklad. Öretmenlik Meslek Kanununun taslann tamamlandn da belirten Safran, Kanun öretmene statü, saygnlk kazandrma adna var dedi. Prof. Dr. Safrann açklamalarndan satr balar öyle:

AçIKTA KMSE KALMAYACAK

Bu yl lise yerletirmeleri çok daha sorunsuz geçecek. Milli Eitim Bakanl (MEB) tüm hazrlklarn tamamlad. Yaklak 25 gün önce çalmalar bitti. Açkta kimse kalmayacak. Bakan Yardmcmz Mahmut Özer, tüm il milli eitim müdürleriyle toplant yapt. llerdeki kontenjanlar okul baznda belirledi. Bu sene hiçbir örenci, veli tedirgin olmayacak. Yerleim çok salkl yaplacak. Anadolu ve meslek liselerinin dalmlar son derece salkl oldu. Mahalle mahalle, semt semt, cadde cadde üzerinde çalld. Her bölgede Anadolu lisesi ve meslek lisesi olacak. Hatta meslek liseleri birden çok kayt bölgesine de açlacak. Bu yl meslek liselerine rabet olacan düünüyorum. Sektörle birçok protokol yapld. Meslek lisesindekiler, en ansl örenciler olacak.

ÖRETMENLK MESLEK KANUNU TASLAI HAZIR

Öretmenlik Meslek Kanununun tasla tamamland. Bunu sivil toplum kurulularyla ve dier paydalarmzla paylamak istiyoruz. Onlarn görüü alndktan sonra tamamland diyebiliriz. MEBin elindeki kanun taslaktr. Bu, birçok görüle, mantkl yaklamla deitirilebilecei, eklemeler, çkarmalar olabilecei anlamna geliyor. Öretmenlik mesleine balama anndan sonuna kadar öretmeni ilgilendiren her konu kanun metninde yer alyor. Kanun öretmene statü, saygnlk kazandrma adna var.

KONTENJANLAR YENDEN BELRLENECEK

Toplum örgütleri ve birtakm eitim kurulular öretmenlik mesleinin gelecei ile ilgili mays ay gibi bir toplant düzenleyecek. Milli Eitim olarak biz de oraya katlacaz. Ancak fakültelerin örenci kontenjann belirlemek bizim dmzda bir ey. Biz sadece öretmen ihtiyacmz bildiririz, YÖK de kontenjan belirler.

ÖRETMENE YÜKSEK LSANS

Öretmenlere yüksek lisansla ilgili bir çalma var. Ama bu öretmenleri rahatsz etmeden olacak, illa zoraki yaplacak bir ey deil. Kariyere bal olarak yaplacak. Mesleki motivasyonlar ve geliimlerini salamalar konusunda onlar rahatsz etmeden, tedirgin etmeden gönüllülük esasna göre motive edip mesleki geliimlerini salamay düünüyoruz.

NELER OLDU?

Geçtiimiz yl Temel Eitimden Ortaöretime Geçi (TEOG) sisteminin kaldrlmasnn ardndan getirilen liselere geçi sistemi birçok karkla yol açmt. Liselere yerletirme sonuçlar açklandnda 91 bin örencinin açkta kalmas, binlerce örencinin istedii okula yerleememesi tartma yaratmt. Adrese dayal yerletirmelerde baz örenciler bölgesinde Anadolu lisesi olmad için imam hatip ya da meslek lisesine girmek zorunda kaldklarn iddia etmiti. Tartmalarn ardndan yeni yaymlanan klavuzla tercih artlar esnetilmi, örencilere istedikleri okullara gitmeleri için nakil talep etme hakk verilmiti.

Ana Sayfaya Git