Ödenen ücretler ne olacak?

Çocuklarını TEOG sınavı için kursa yazdıran veliler kurstan vazgeçmeleri halinde ödemiş oldukları ücretleri, mücbir sebepten ötürü geri alabilecekler.

Haberler 23.09.2017 - 11:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tüketicilerin Haklarn Savunma Dernei (TÜHASAVDER) Bakan Avukat Ahmet Salgut, yapt açklamada ortaya çkan durumun hukukta Mücbir Sebep olarak saylan hallerden olduunu belirterek, Kurs kayd yaptrm olan örenci velileri dilerlerse kursla yapt sözlemeden dönebilir ve vermi olduklar ücretleri geri isteyebilir. Bu durumda Özel Öretim Kurumlar Yönetmeliinin Ücretlerin adesi balkl maddesine göre, örencinin sadece devam ettii kurs süresinin ücretini ödeyerek kalan bedeli geri alabilirler dedi.

HAKLARINI ALABLRLER

TEOGun kaldrlma zamanlamasnn isabetli bir karar olmadna iaret eden Salgut, unlar söyledi: TEOG madem 2017-18 eitim öretiminde uygulanmayacakt, bu kararn geçen yl en geç Mays aynda yani okullar kapanmadan alnmas gerekirdi ki velilerin de hukuki güvenlii korunsun ve ona göre de ertesi yl için kararlarn ona göre verebilsin. Karar geçen sezon eitim bitmeden alnsayd, u anda olduu gibi, TEOGun kaldrlmas nedeniyle çocuunu kurstan almak isteyen velinin, Ödediim paray geri alabilir miyim endiesi olmazd. Ama maalesef böyle olmad ve 2016-17 eitim sezonunun bitmesi ile birlikte; hatta baz veliler erken kayt avantaj ile indirim kazanmak için okul bitmeden TEOG hazrlk kurslarna kaydn yaptrd. TEOG kurslarnn geneli de 2017-18 eitim yl açlmadan önce dersleri vermeye balad ve dersler hala devam ediyor. Ama çocuu kurstan almak isteyen velinin kafasnda u soru var, TEOGun kaldrlmas nedeniyle çocuumu kurstan alsam acaba param geri alabilir miyim ya da ne kadarn alabilirim? Bu sorunun cevab için Mill Eitim Bakanl Özel Öretim Kurumlar Yönetmeliine bakmalyz.

KURSLARIN YÖNETMENL

Bu yönetmelie göre kendi isteiyle kurstan ayrlan örenci veya kursiyerler, kurs süresi saat olarak belirlenen dershanelerde, ders gördüü saatlerin ücreti ile toplam kurs bedelinin yüzde onunu, öretim ücretini yllk olarak belirleyen dershanelerde ise örenim gördüü günlerin ücreti ve toplam kurs bedelinin yüzde onunu ödemek zorundadr. Ama bu hususlar velinin kendi isteiyle, keyfi olarak sözlemeden döndüü durumlarda geçerlidir. TEOGun kaldrlmas ise velinin sorumlu tutulamayaca, tamamen kendisinin kontrolü dnda oluan bir durumdur. Hatta snavn kalkmas ile snava hazrlk kursunun da bir anlam kalmadndan yani sözlemenin yerine getirilme yükümlülüü de ortadan kalktndan borçlar hukukundaki ifann imknszlndan da bahsedilebilir. Bu nedenle TEOGun kaldrlmas velinin kendi istei ve kontrolü dnda gerçekletii için kurstan ayrlmak isteyen örencilerden sadece görülen ders saati veya kursa gidilen gün kadar ücretin alnp, bakaca bir kesinti yaplmadan geri kalan ücretin iade edilmesi gerekmektedir.

Ana Sayfaya Git