Ödüllü kimyagerler gurur kaynağı oldu

İmkansızlıklara rağmen eğitimlerini aksatmayan YYÜ Fen Fakültesi Kimya Bölümü doktora öğrencileri, Kimyagerler Derneğinin Türkiye genelinde düzenlediği yarışmada, iki yıl üst üste anorganik kimya dalında "Araştırma Teşvik Ödülü"nü alarak Van'ın gururu oldu.

Haberler 29.10.2019 - 12:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

VAN - Kimyagerler Derneinin her yl ülke genelinde düzenledii proje yarmasna katlan Van Yüzüncü Yl Üniversitesi (YYÜ) Fen Fakültesi Kimya Bölümü doktora örencileri, anorganik kimya dalnda iki yl üst üste birincilik kazand.

Fen Fakültesi Kimya Bölümünde doktora yapan Mehmet Yurderi ve Ahmet Bulut, dernein düzenledii yarmada anorganik kimya dalnda Aratrma Tevik Ödülü alarak hem üniversitenin hem de Vann gururu oldu.

Geçen yl TÜBTAK Bilim Tevik Ödülünü alan Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Zahmakrann örencileri olan Yurderi ve Bulut, hayatlar boyunca karlatklar zorluklara ramen okula devam ederek, elde ettikleri baarlarnn tesadüf olmadn ortaya koydu.

Kt imkanlarla eitimlerini sürdürerek Türkiyenin alannda en prestijli ödüllerinden birini almaya hak kazanan örenciler, arkadalarna da bahanelerin arkasna snmadan çalmalar ve mutlaka dil örenmeleri tavsiyesinde bulundu.

- mkanszlklar bir insann bahanesi olmamal

Mardinin Midyat ilçesinden Vana gelerek doktora yapan Ahmet Bulut, eitim hayat boyunca birçok sknt yaadn söyledi.

Yllar önce terör olaylar sonucu köylerini boaltmak zorunda kaldklarn, daha sonra Köye Dönü Projesiyle tekrar döndüklerini belirten Bulut, unlar anlatt:

Bu süreçte eitimimi bölgedeki yatl okulda tamamladm. Maddi imkanszlklar sebebiyle aabeylerim okuyamad. Üniversite snavna hazrlanp 2008de YYÜ Fen Fakültesi Kimya Bölümünü kazannca ailem çok mutlu oldu. Lisansm tamamladktan sonra akademik olarak devam temek istiyordum. Vanda elektronik malzeme satan bir yerde ie baladm. Bu süreçte hocam Prof. Dr. Mehmet Zahmakranla tantm. 2013te baladm yüksek lisansm 2016da tamamlayp mezun oldum. Dil alannda yaplan snavda yeterli puan alarak 2017de de doktoraya baladm. Bu yl, enerji ve katalizör, nano malzemeler, kat destek malzemelerin sentezi gibi alanlarda yaptm çalmalarla Kimyagerler Derneinin Aratrma Tevik Ödülü yarmasnda anorganik kimya dalnda ödüle layk görüldüm. Bu ödülü alnca çok heyecanlandm.

Örenci arkadalarna dil örenmelerini ve çok çalmalarn öneren Bulut, nsan çalnca baar gelir. mkanszlklar bir insann bahanesi olmamal. Birçok baarl insann hayatna bakldnda imkanszlklar görürsünüz. dedi.

- Snavda sfr puan alanlar arasnda yer aldm

Geçen yl ödüle layk görülen Batmanl Mehmet Yurderi de babas devlet memuru olduu için birçok ile gittiini, farkl okullarda eitim gördüünü anlatt.

Lise giri snavlarna girdiinde baraj puann geçemedii için sfr puan alan örenciler arasnda yer aldn belirten Yurderi, Büyük bir hayal krkl yaadm. Lise eitimimi tamamlamak için stanbula gittim ve üniversiteye hazrlanmaya baladm. 2008de YYÜ Kimya Bölümünü kazandm. 2012de de mezun oldum. Yüksek lisans eitimi srasnda Prof. Dr. Mehmet Zahmakranla tantm. Kimyagerler Derneinin düzenledii yarmaya bavurdum ve birinci seçildim. Bölüme ilk baladmzda okulu bitirebilir miyiz düüncesindeydik ve bu baary tahmin edemiyordum. Bu baarm hocama borçluyum. Bize maddi ve manevi çok destei oldu.

Hayatnda ilk kez seçkin bir toplumun önünde ödül aldn aktaran Yurderi, Bu baarma en çok ailem sevindi. Lise giri snavnda baraj altnda kalmtm. Bu vesileyle ailemi bir nebze de olsa gururlandrdm. Hedefim hocamn bizi yetitirdii gibi, aratrmac bilimsel çalmalarda yer alacak örenciler yetitirmek. diye konutu.

- Örencilerimle gurur duyuyorum

YYÜ Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Zahmakran da iki yl üst üste birinci olan örencileriyle gurur duyduunu söyledi.

Türkiyenin önde gelen Boaziçi ve ODTÜ gibi üniversitelerdeki kimyagerlerin katld yarmada örencileri Ahmet ve Mehmetin ödül kürsüsüne çkmasnn çok önemli olduunu vurgulayan Zahmakran, Bu baar hem bölgemiz hem de üniversitemiz için önemli bir gelimeydi. Bölgedeki insanlara, gençlere frsatlar verildiinde, önleri açldnda ve motivasyon salandnda ne kadar büyük baarlar elde edebileceklerinin en büyük örneidir bu iki arkadamz. Baarlarndan dolay kutluyorum. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git