Öğrenci sayısı iki katına çıktı!

Mesleki eğitim merkezlerinde öğrenci sayısı yüzde 100 arttı

Haberler 10.02.2022 - 01:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanl (MEB), Mesleki Eitim Kanununda yaplan düzenleme sonras mesleki eitim merkezlerine kaytl örenci saysnn bir buçuk aylk süreçte yaklak yüzde 100lük artla 159 binden 321 bine yükseldiini bildirdi.

Bakanlktan yaplan yazl açklamaya göre, kanun deiiklii sonrasnda salanan avantajlar, mesleki eitim merkezlerine ilgiyi artrd. Bu kapsamda Bakanlk, mesleki eitim merkezlerinin yaygnlatrlmas ve istihdam artna katk vermek için kapsaml çalmalar yürütüyor.

3308 Sayl Mesleki Eitim Kanununda Aralk 2021de yaplan deiiklikle mesleki eitim merkezleri örenciler için çok daha cazip hale geldi.

Düzenleme öncesinde 159 bin olan mesleki eitim merkezlerine kaytl örenci says, bir buçuk ayda yaklak yüzde 100lük artla 321 bine yükseldi.

Yasada yaplan deiiklikle mesleki eitim merkezine kayt yaptran bir örenci okurken aylk yaklak 1275 lira ücret alyor. Üç yln sonunda kalfa olanlar ise yaklak 2125 lira gelir elde edebiliyor.

Bu ücretlerin tamam devlet tarafndan ödeniyor. Ayrca tüm örenciler i kazalar ve meslek hastalklarna kar sigortalanyor. Bir gün okulda, dört gün ibanda eitimin verildii merkezlerde edinilen deneyim, istihdam oranlarna da yansyor.

Buralardan mezunlarn yüzde 88i istihdama katlm durumda. Tüm bunlara ek olarak mesleki eitim merkezlerine kayt yaptrmak için ya snrlamas olmamas da büyük avantaj oluturuyor.

EN FAZLA ÖRENC STANBULDA

stanbulda mesleki eitim merkezlerine kaytl örenci says 27 bin 271e ulat. stanbulu 15 bin 690 örenci ile Ankara ve 14 bin 741 örenci ile Gaziantep izledi. Sralamada 14 bin 576 örenci ile Adana dördüncü, 13 bin 863 örenci ile Hatay beinci oldu.

EN çOK TERCH EDLEN ALAN GÜZELLK VE SAç BAKIM HZMETLER

Mesleki eitim merkezlerinde en çok tercih edilen alan 65 bin 891 örenci ile güzellik ve saç bakm hizmetleri olurken 44 bin 510 örenci ile motorlu araçlar teknolojisi ikinci ve 31 bin 651 örenci ile elektrik elektronik teknolojisi üçüncü srada yer ald. 30 bin 422 örenci ile yiyecek içecek hizmetleri dördüncü ve 18 bin 713 örenci ile moda tasarm teknolojisi beinci srada oldu.

HEDEF 1 MLYON ÖRENC

Milli Eitim Bakan Mahmut Özer, konuya ilikin yapt deerlendirmede, 3308 Sayl Mesleki Eitim Kanununda yaplan yeni düzenlemeler mesleki eitim merkezlerini güçlendirerek i gücü piyasasnn ihtiyaç duyduu insan kaynann yetitirilmesinde yeni bir dönem balatt. Bu, ülkemizde istihdam artracak tarihi bir admdr. ifadelerini kulland.

Mesleki eitim merkezlerinin sunduu imkanlarn tantm ve tüm gençlerin, ailelerin yeniliklerden haberdar olmas için kapsaml bir çalma balattklarn, hazrladklar kamu spotlarnn pek çok televizyon kanalnda yaymlandn ifade eden Özer, unlar kaydetti:

Dier taraftan 81 ilde yöneticilerimiz ve öretmenlerimiz, ailelere mesleki eitim konusunda rehberlik hizmeti sunuyor. llerde sanayi ve ticaret odalarna, sektör temsilcilerine ve ailelere mesleki eitim merkezlerini tantyorlar. Özellikle OSBlerin bu imkandan yararlanabilmesi için tüm OSBlere mesleki eitim merkezi kurduk. Bu admlar ksa sürede örenci saylarna yansd. Bir buçuk aylk zaman diliminde örenci says yüzde 100 artt. 2022 yl sonuna kadar 1 milyon vatandamz mesleki eitim merkezleri ile buluturma hedefimiz var. Mesleki eitim merkezlerinin hem insan kaynamzn niteliinin artmasnda hem de özellikle genç isizliin azaltlmasnda çok önemli katk sunacana inanyorum. Bu sürece büyük emek veren çalma arkadalarma ve 81 il yöneticilerimize teekkür ediyorum.

Ana Sayfaya Git