Öğrenciden Öğretmene Kanaat Notu Geliyor?

Milli Eğitim Bakanlığınca hazırlanan yeni yönerge kapsamında, eğitim fakültelerinde okuyan veya pedagojik formasyon eğitimi alan öğrencilerin, öğretmenlik uygulama eğitimlerinde gösterdikleri performansa hem not hem de kanaat değerlendirmesi yapılacak

Haberler 29.06.2018 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanlnca (MEB) hazrlanan yeni yönerge kapsamnda, eitim fakültelerinde okuyan veya pedagojik formasyon eitimi alan örencilerin, öretmenlik uygulama eitimlerinde gösterdikleri performansa hem not hem de kanaat deerlendirmesi yaplacak.

Uygulama Örencilerinin Milli Eitim Bakanlna Bal Eitim Öretim Kurumlarnda Yapacaklar Öretmenlik Uygulamasna likin Yönerge, MEBin ilgili birimleri, Yükseköretim Kurulu (YÖK) ve eitim fakültelerinin görüleri alnarak uygulama kalitesi ve niteliinin artrlmas amacyla güncellenerek yürürlüe girdi.

Buna göre, yükseköretim kurumlarnda okuyan veya pedagojik formasyon eitimi alan örencilerin, öretmenlik uygulama eitimlerinde gösterdikleri performansa, hem not hem de kanaat deerlendirmesi yaplacak. Uygulama örencilerinin performans, uygulama öretim eleman ve uygulama öretmeni tarafndan ayr ayr deerlendirilecek.

Örencinin baar durumu, üniversitenin veya fakültenin eitim-öretim ve snav yönetmelii hükümleri gereince, uygulama öretim eleman ve öretmeninin yapt deerlendirmelerin birletirilmesiyle not olarak belirlenecek.

- Uygulama örencilerinin deerlendirmeleri MEBBSe ilenecek

Uygulama örencisinin çalmalar, düzenli olarak izlenecek. Uygulama öretim eleman ve öretmeni, her dönemde, her bir uygulama örencisinin dersine en az 4 kez fiilen katlacak.

Öretim eleman, uygulama öretmeni ile i birlii içerisinde, örencinin rehberlik, danmanlk, devamszlk takibini yapacak ve yasal mazereti nedeniyle uygulamaya katlamayanlarn, dersinin telafisini salayacak. Örenciye, uygulamann hemen sonrasnda ayrntl geri bildirim de verilecek.

Öretim eleman ve öretmen, uygulama örencisinin genel ve sonuç deerlendirmesini, Milli Eitim Bakanl Bilgi lem Sistemi (MEBBS) içinde yer alan uygulama örencisi deerlendirme sistemine ileyecek. Sisteme ilenen bu deerlendirmeler, uygulama öretim eleman tarafndan fakülte yönetimine teslim edilecek.

- Uygulama performans, öretmen atamalarnda etkili olabilir

Öte yandan, Bakanlk yetkililerinden ald bilgiye göre, öretim elemanlar ve öretmenler, uygulama örencilerini e-devlet üzerinden de deerlendirebilecek.

Aratrma, katlma, analiz etme, deerlendirme ve gelitirme gibi süreçlerden oluan öretmenlik uygulama programnn, öretmenlik davranlarnn istenen düzeyde kazandrlmasndaki önemini vurgulayan yetkililer, örencilerin uygulama programndaki performanslarnn, öretmen atamalarnda da deerlendirilmesinin planlandn bildirdi.

- Öretmenlik uygulamalar en az iki dönem sürecek

Öretmenlik uygulamalar, uygulama örencilerinin daha fazla sorumluluk ve uygulama yeterlii kazanmalar için en az iki döneme yaylarak verilecek.

Lisans ve pedagojik formasyon sertifika eitimi programlarnda öretmenlik uygulamas dersi, iki dönem süre ile haftada 6 ders saati olacak. Her bir dönemde uygulama örencisi, uygulama öretmeninin gözetiminde, farkl haftalarda olmak üzere en az 4 defa fiilen ders anlatacak.

Alana veya brana bal olarak, uygulama öretmeni bana düen sayya göre, uygulama örencilerinin dersi planlayp ilemesine imkan verilecek.

Uygulama örencisinin fiilen anlataca ders saati, ilgili dersin haftalk ders çizelgesinde ders saati 1-2 saat olanlarda 14, 3 ve üzeri olanlarda ise 24 saatten az olmayacak.

- Öretmen bana en fazla 4 örenci

Uygulama eitim kurumu koordinatörü, örencilerin uygulama öretmenlerini belirleyecek. Uygulama öretmeni bana düen örenci says 4ü, ders bana düen örenci says da 2yi geçmeyecek ekilde planlanacak.

Fakülte uygulama koordinatörü, bölüm uygulama koordinatörleri ile i birlii yaparak, fakültelerindeki her uygulama öretim elemanna düen örenci saysn, 8i geçmeyecek ekilde gruplandracak.

Ana Sayfaya Git