Öğrenciler, arkeolojik kazıya katıldı

Bingöl'ün Solhan ilçesine bağlı bir köyde devam eden arkeolojik kazı çalışmalarına Müzeler Günü kapsamında katılan öğrenciler, önceden toprak altına gizlenen sahte eserleri bulmaları sağlandı.

Haberler 22.05.2019 - 00:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bingölün Solhan ilçesine bal bir köyde devam eden arkeolojik kaz çalmalarna Müzeler Günü kapsamnda katlan örenciler, önceden toprak altna gizlenen sahte eserleri bularak sistemi örenmeye çalt.

Müzeler Günü nedeniyle Elaz Müze Müdürlüü tarafndan Solhan ilçesine bal Murat Köyü Nurik Höyük 2de yaplan arkeolojik kaz alannda Solhan ehit Kaymakam Ersin Ate Ortaokulu örencileri arland. Kaz alanna gelen örenciler, gerekli kyafetleri giyip, ellerinde malzemeleri alarak bilgilendirme sonras çalmaya katld. Kaz çalmas yapan örencilerin arkeolojik kaznn nasl olduunu ve sistemini öretmek için önceden toprak altnda saklanan sahte eserlere ulap çkarmalar da saland.

Örenciler, arkeolojik kazya katld

Kaz çalmasna katldklarn belirten okulun Sosyal Bilgiler Öretmeni aban Yldz, uan Murat köyünde yaplan kaz çalmasndayz. Bildiiniz gibi bu hafta müzeler haftas. Bizde bu yüzden örencilerin bir deneyim yaasnlar diye, yerinde görsünler, çalmalar nasl yaplyor, ne zahmetlerle bu izler gün yüzüne çkartlyor kendileri tecrübe etsinler, tarihimizin kymetini bilsinler. Tarih bilinci uuru olusun bu gaye ile buradayzdedi.

Kazya katlan örencilerden Elif Kyc ise, Buraya merak ettiim her ey için geldim. Önceden buraya gelen arkadalarm duygu ve düüncelerimi onlarda biliyorlardr. Buraya gelmeyen arkadalarmn meraklarn gidermeleri için buraya gelmelerini tavsiye ediyorum.lk bata çok heyecanlydm merakm giderdiim için uan hiç heyecanl deilim. Bir ey bulursam çok mutlu olurum ama henüz hiç bir ey bulamadm için biraz üzgünüm ifadelerini kulland.

Özel bir program yapld

Örenciler için özel bir program yaptklarn anmsatan Elaz Müze Müdürü ve Kaz Bakan Ziya Klnç, Üzerinde bulunduumuz alan Nurik2 Höyüü. Örencilerimize arkeolojik kazlar yaptryoruz. Daha önce müzede veya çevrede bulduumuz, tedarik ettiimiz, sahte eserleri toprak altna gömdük ve çocuklara kaz yaptrp bu sahte eserlere ulamalarn salyoruz. Yani arkeolojik kaznn nasl olduunu sistemini öretiyoruz. Bundaki amaçta u çocuklarmza eski eser bilincini alayabilmek, eski eser bilincini sevgisini verebilmektir. Belki de Bingölde ilk defa bizim bakanlmzda bir arkeolojik kaz yaplyor. Ben bu çalmalardan çok mutluyum diye konutu.

Ana Sayfaya Git