"Öğrenciler, ekran başında pasif dinleyici olmamalı"

Doç.Dr. Muhammet Baştuğ, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden uzaktan eğitim alan öğrencilerin ekran başında pasif dinleyici olmamalıları ve aktif dinleme yollarını zorlamaları gerektiğini belirterek, "Dinlediği içeriğe ilişkin soru üretmeli, konuyu işitsel, görsel veya yazılı başka kaynaklardan tekrar etmelidir." dedi.

Haberler 02.04.2020 - 01:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kovid-19 salgn nedeniyle eitimlerine evlerinden devam etmek zorunda kalan milyonlarca örenci, Milli Eitim Bakanl tarafndan gelitirilen EBA ile tant. Örencilerin eitim süreçlerinin aksamamas için kullanmaya baladklar bu sistem, evde online eitim imkan salad.

Doç. Dr. Batu, EBA üzerinden uzaktan eitim sürecine katlan örencilere ve ailelere tavsiyelerde bulunarak, bu hususta dikkat edilmesi gerekenlere ilikin sorular yantlad.

Soru: EBA üzerinden uzaktan eitim alan ilk ve ortaöretim örencilerine ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?

Batu: Ülkemizde özellikle formal eitime devam eden örencilerde uzaktan örenme kültürü allagelmi bir durum deildi. Bundan dolay uzaktan eitimi sunma ile alma arasnda bir senkron sorunu olutu. Öncelikle örencilerin uzaktan örenme kültürüne uyum salamas gerekir. Bu noktada uzaktan örenme ile ilgili çocuklarn özellikle öretmenleri tarafndan dorudan bilgilendirilmeleri ve yönlendirilmeleri gerekir. Ayrca aileler bu süreçte öretmenlerin süreci yönetmesinde destekleyici rol almaldr. Bu noktada uzaktan eitim sürecini yürütmek ve takip etmek büyük oranda ailelerin sorumluluuna brakld. Oysa sorumluluk öretmenlerin, destekleme ve takip ailelerin olmalyd. Peki ne olmal?

* Örenciler, okul günlerindeki günlük rutinlerinde yaamaya devam etmeli. Bu noktada Milli Eitim Bakanl örencilerin günlük rutinleriyle ilgili bir planlama yapt ve duyurdu. Bu planlamaya uymak hem okulsuz günlerin daha salkl geçmesi için hem de okula balaynca uyum sorunu yaanmamas için oldukça önemli.

* Örenciler, uzaktan eitim srasnda ders dinlerken mutlaka kitap, defter, kalem sözlük gibi örenme materyallerini yannda bulundurmal ve bunlar aktif kullanmaldr.

* Ekran banda pasif dinleyici olmamallar ve aktif dinleme yollarn zorlamallar. Dinledii içerie ilikin soru üretmeli, konuyu iitsel, görsel veya yazl baka kaynaklardan tekrar etmelidir.

* Ekran banda örendiklerini ailelerine anlatmaldr. Örendiini anlatmak örenciyi hem motive eder hem de örendiklerini pekitirmesine yardm eder.

* Aile ortamnda yetikin desteine bavurmaldr. Yeterince anlamad konularda aile ortamndaki yetikinlerin desteini almaldr.

- TV dersleri örencilerin, örenmesini asla garanti etmez

Soru: Örenciler bu süreçte TV dersleriyle yetinmemeli mi?

Batu: TV dersleri örencilerin, örenmesini asla garanti etmez. Öncelikle bu dersler tek yönlü aktarma dayanmakta ve örencinin örenme sürecinin akn göz ard etmektedir. Ayrca uzaktan eitim örencinin kendi sosyo-kültürel etkileiminden uzaktr. Bu durum uzaktan eitimde çocuklar için önemli bir snrllktr. Bu noktada örenciler;

* Önceden konular hakknda bir ön bilgiye sahip olmal. Gerekirse kitaplarndan bu konulara önceden hazrlanmal.

* Konuyu gerek EBA üzerinden gerekse kitaplar bata olmak üzere dier kaynaklardan tekrar etmeli.

* TV dersleri üzerinde anlamad yerleri not etmeyi alkanlk haline getirmeli ve bunlar kaynaklara ya da dersin uzman olacak kiilere online olarak bavurarak örenmelidir.

* Örenciler kendi arkadalar arasnda online örenme gruplar oluturmaldr. lkokul örencileri için çok uygun olmasa da ortaokul ve lise örencileri için çok yararl olur.

- Örenciler, sosyal ve duygusal destek de almaldr

Soru: Örenciler, evde olduklar bu süre zarfnda eitim noktasnda ne gibi destek almal?

Batu: çocuklarn bu süreçte, en temel sorunu örenmek olmayabilir! Daha önemli sorunu psikolojik açdan iyi olmalar. Özellikle sosyal ve etkileim snrll çocuklarda davran bozukluuna yol açabilir. Daha da önemlisi bu süreçte örenciler dijital bamllkla kar karya kalabilir. Bu noktada örenciler, örenme destei alabilecei gibi sosyal ve duygusal destek de almaldr. Okulsuz günlerde bu çocuklarn konumaya, oynamaya ve etkileim kurmaya çok ihtiyac var.

- Aileler, öretmen olma rolüne fazla girmemelidir

Soru: Örenciler ödevlerini aileleriyle yapmak durumunda. Doal olarak anne ve babalar, bir öretmen rolünü üstlenmekte zorlanyor. Bu noktada ailelere tavsiyeleriniz neler?

Batu: Uzaktan eitim sürecinde en çok zorluk yaayan ailelerdir. çocuklarnn örenme eksiklerine ilikin kayglar, ev ortamnda onlar tutabilme sorunlar ve gelecee yönelik büyük endieler ailelerin baa çkmak zorunda olduklar güçlüklerdir. Aileler bu noktada;

* çocuklarnn öretmenlerinden daha fazla destek almallar. Mümkün olduunca çocuklarn gün içindeki zamanlar öretmenlerce uzaktan takip edilmelidir.

* Aileler, öretmen olma rolüne fazla girmemelidir. Bir süre sonra anne- baba rolü ile öretmen rolü karr. Bu noktada anne babalar daha çok çocuklarn örenmesi için ortam hazrlayc ve destekleyici olmaldr.

* çocuklarn örenme sürecini paylamaldr. Aileler de çocuklar gibi konular birlikte örenmelidir. Burada birliktelik ve motivasyon, çocuklarn kendilerini iyi hissetmelerini salar.

* Aileler, özellikle ilkokulda çocuklarn okuma-anlama ve matematikte dört ilem

becerisini koruyucu önlemler almallar.

* EBA ve TV ile uzaktan eitim, ilkokul için elverili deildir. Özellikle ilkokul 1. ve 2. snf örencileri için bu sistem üzerinden örenmek çok mümkün deildir. Ayn ekilde snflarda akranlarna göre yava örenenler ve örenme eksii olanlar da uzaktan eitim sisteminden yeterince verim alamazlar. çünkü bu örenciler, örenme sürecinde yakndan yetikin ya da bir öretmen desteine ihtiyaç duyar.

Ana Sayfaya Git