Öğrenciler etkilenir!

Omicron varyantının hızla yayılması akıllara ‘okullar yeniden kapanacak mı?’ sorusunu getirdi. Okulların yeniden kapanmasının çocukları olumsuz etkileyeceğini söyleyen Klinik Psikolog Dr. Kahraman Güler, “Daha fazla dikkat dağınıklığı yaşayabilirler, okul başarıları düşer. Ödevlerini yaparken zorlanabilirler. Evde ailesiyle iletişim problemi ortaya çıkabilir” dedi.

Haberler 07.01.2022 - 00:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakan Mahmut Özer, geçen gün okullarda yüz yüze eitimin devamna yönelik yapt açklamada, u an için okullarda yüz yüze eitime ara verme gündemimizde deil demiti.

Pandemi nedeniyle ciddi salk problemi yaamayan çocuklar, virüsün toplumsal yaamda yaratt deiimden olumsuz etkileniyor. Psikolog Dr. Kahraman Güler, bu deiimlerin çocuklar üzerindeki etkisine yönelik bilgi vererek, ailelere tavsiyelerde bulundu.

DAHA ÖFEKL HALE GELEBLRLER

Dr. Güler konuya ilikin açklamasnda, Yaamdaki olumsuz olaylar ne kadar sk tekrar ederse ve bireyler buna maruz kalrsa etkilenme düzeyleri o kadar artar. Okul çocuklarn sosyallemesi açsndan önemli bir kurum. çocuklar burada birebir öreniyor, arkadalaryla temas kuruyor. Tekrar kapanma ve online eitim çocuklar olumsuz etkiler. çocuklar daha fazla dikkat dankl yaayabilir. Ödevlerini yaparken zorlanabilirler. Evde ailesiyle iletiim problemi ortaya çkabilir. çocuklar duygusal açdan daha öfkeli olabilir, içine kapanabilir. Özellikle sosyallemeyi seven çocuklar tekrar kapanmada daha çok sorun yaayacaktr diye konutu.

UYUMSUZ DAVRANILAR ORTAYA çIKABLR

Teknolojinin youn kullanmna dikkat çeken Dr. Güler, Böyle durumlarda aileler çocuklarn eline telefon, tablet vererek onlar durdurmaya çalyor. Ama biz daha iyi iletiim kurmas için teknolojiyi daha az kullanmasn öneriyoruz. Fakat bu dönemde teknoloji kullanm artabilir, uyumsuz davranlar ortaya çkabilir. Örnein çocuk trnan yiyebilir. Kardeleriyle sk sk tartabilir. Verdikleri tepkiler çocuktan çocua deiir. Okullarn açlma ve kapanmalar sk tekrar ederse çocuklar daha uyumsuz davran sergileyebilir. çünkü tutarl ve salkl bir ortamda daha sürdürülebilir tepkiler veriyorlar ifadelerini kulland.

BAARIYI DÜÜREBLR

DSÖnün sal fiziksel, sosyal ve ruhsal anlamda bir bütün olarak deerlendirdiini hatrlatan Dr. Güler, çocuklar tekrar evlere kapanmak zorunda kaldnda her açdan olumsuz etkileniyorlar. Özgüven, yeterlilik duygusunda oynamalar olabiliyor. Baary düürebilir belki daha içe dönük, az iliki gelitirmeyi seven çocukta farkl deiimler olabilir ama geneline bakarsak duygularn nitelii düebilir dedi.

ALELERE TAVSYELER

Ailelere tavsiyelerde bulunan Dr. Güler, Bir çocuu ikna etmenin en iyi yolu ortaya koyduumuz davranlar neden sonuç ilikisi içerisinde açklamaktr. çocuklara davrann nedenine, süresine ve sonucuna yönelik bilgi vermeliyiz. Bu süreçte çocuklarn ortaya çkaraca duygu ve düünceleri kabul etmek gerekiyor. Koulsuz kabul edildiklerinde kendilerini güvende hissediyorlar. Aileler tutarl davranrsa çocuk olumsuz davran brakacaktr. çocuklarla iletiimde kalmaya devam etmeliyiz. Duygu ve düüncelerini sorabiliriz. Ödevlerine yardm etmeliyiz diye konutu.

Ana Sayfaya Git