Öğrenciler İHL'leri sevdi

28 Şubat uygulamalarıyla büyük bir darbe alan imam hatip okulları günümüzde başarılarıyla dikkat çekerken toplumun bu okullara olan ilgisi ise her yıl daha da artıyor.

Haberler 28.09.2021 - 00:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Toplumun manevi alandaki en önemli ihtiyacn karlayan imam hatip okullar geçmiten günümüze birçok defa darbe alm olsa da, katsay adaletsizliinin kalkmas, orta ksmlarn yeniden açlmas ve anayasal güvence altna alnmasa da baörtüsü yasann kaldrlmasyla birlikte imam hatip okullar ve örencilerinin baar oran dikkat çekiyor.

1924 ylnda kurulan imam hatip okullarna ilk kilit 1930da vurulmu ve Türkiyede önemli ölçüde din görevlisi aç olumutu. Bu aç kapatmak için 1951 ylnda imam hatipler tekrar açlmt ve 1970li yllara doru imam hatip okullarn açmak zorlatrlmt.

1972de tüm imam hatipler genel liseye dönütürülmü, 1974te de yeni imam hatip liseleri açlmt. Daha sonraki yllarda Anadolu imam hatip liseleri kurulmaya balanmt. 1990l yllara gelindiinde imam hatip okullar Türkiyenin en baarl okullar haline gelmi ve binlerce örenci ise bu okullarda geleceine yön vermiti.

Ancak 28 ubat 1997deki Milli Güvenlik Kurulunda alnan kararla imam hatipler tarihinin en büyük darbesini almt. 8 yllk kesintisiz eitime geçildii dönemde imam hatip ortaokullar kapatlmt.

ETM ASKIYA ALINDI

Ardndan 1998de katsay uygulamasyla imam hatip ve meslek lisesi mezunlarnn üniversiteye girii engellenmi, bir nesil üniversite örenim hakkndan ya vazgeçmek zorunda kalm ya da istemedikleri bölümleri tercih etmi ve binlerce örenci madur olmutu.

mam hatiplilerin zor yllar 2010 ylnda katsay uygulamasnn eitlenmesiyle sona ermi ve ardndan 2012 ylnda çkarlan yasayla imam hatip ortaokullar yeniden açlmt.

Katsay adaletsizliinin kalkmas ve yasal güvence altna alnmasa da baörtüsü yasann sona ermesi ile son yllarda imam hatip lisesi mezunlarnn YKSden ve imam hatip ortaokul mezunlarnn LGSde aldklar yüksek puanlarla büyük bir baar elde ediliyor.

RABET GDEREK ARTIYOR

Son yllarda imam hatip okullarna talep ciddi anlamda artarken, imam hatip örencilerinin baars da göz dolduruyor. Akademik alandaki baarlaryla da gelecek için büyük ümit veren imam hatip okullar ve örencilerinin bu baars kimi çevreleri rahatsz ediyor.

Baz kesimler tarafndan imam hatip okullarnn varlndan ve verilen eitimlerden rahatsz olunsa da bu okullarda eitim gören örenciler, okullarnda aldklar eitimden memnun olmakla birlikte imam hatip örencisi olmaktan da büyük bir gurur duyuyorlar.

Ana Sayfaya Git