Öğrenciler iki hafta içerisinde okula alışamıyorsa destek alınmalı

UZMAN Klinik Psikolog Ece Özçırak, anakolu ve ilkokula yeni başlayacak öğrencilerin velilerine yönelik uyarılarda bulundu. Özçırak, "Eğer çocuğun okula alışma süreci 2 haftayı geçerse, vakit kaybetmeden bir uzmandan destek alınmalı" dedi.

Haberler 03.09.2018 - 09:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzman Klinik Psikolog Ece Özçrak, 2018-2019 eitim- öretim yl öncesi anaokuluna ve ilkokula yeni balayacak örencilerin ebeveynlerine uyarlarda bulundu. Bu yl ilk defa anaokuluna veya ilkokula balayacak olan örencilerin oldukça heyecanl ve kaygl olacan belirten Özçrak, lk defa çocuunuz okula balad için, yepyeni bir ortama girecek. Her zaman alm olduu ev ve konforlu ortamdan biraz uzaklap, arkadalaryla birlikte eitim ve öretim sürecine balayacak. Dolaysyla aileler ne kadar çocuklara destek olursa ve daha az kayg tarlarsa, çocuklarn alma süreci de bir o kadar kolay olacak. Kimi çocuk okula daha kolay adapte olurken, baz çocuklarn daha fazla zorlandn görebiliyoruz. Biz uzmanlarn buna ayrlk anksiyetesi dediimiz annelerden ve babalardan ayrlmakta zorlanan çocuklar olabiliyor. Burada anne ve baba tutumunun çok önemli olduunu söyleyebiliriz diye konutu.

ANNE VE BABALAR DKKAT

Anne ve babann ilk günler okula gitmesinin normal olduunu belirten Özçrak, Ama bunun çok uzun sürmesini istemiyoruz. çocuklarn bir iki gün sonrasnda ya da bir hafta sonrasnda okula alm hale gelmeleri gerekiyor. Ailelerin de okuldaki rollerini ufak ufak azaltarak geri çekilmeleri gerekiyor. Eer çocuun okula alma süreci 2 haftay geçerse, yani 2 hafta boyunca zorlanr ve bu süreç biraz daha uzarsa, vakit kaybetmeden bir uzmandan destek almalar gerekiyor; ki bu süreç daha fazla uzamasn dedi.

ÖRENCNN OKULDAK LK GÜNÜ

Okula hazrlk süreci ile ilgili de bilgiler veren Ece Özçrak, Ama okullarn açlmasna bu kadar az bir süre kalmken, yaplacak en önemli ey çocukla birlikte okula hazrlk sürecine balamak. Birlikte alveri yapmak, okula hazrlkla ilgili birtakm faaliyetlerde bulunmak olabilir. çocukla birlikte okulu gezmek, öretmenle mümkünse önceden tanmak çocuklar için rahatlatc bir faktördür. Yani okula ilk gittii gün oraya biraz aina olmak, binay tanyor, öretmenle daha önce tanm olmak, çocuklarda rahatlamaya sebep olabilir. O yüzden biz okul öncesi hazrln çok önemli olduunu düünüyoruz diye konutu.

K HAFTADA ADAPTASYON

Daha önce okula giden ve u anda uzun bir tatil yapan örenciler için de okula balama sürecinin zor olabileceini kaydeden Özçrak, tatilin vermi olduu rahatlktan sonra okula tekrar adapte olmann zorlaabildiini hatrlatt. Ece Özçrak, Burada yine ailelere büyük rol düüyor. çocuun daha önceki yllardan yapmalar gerekenleri bildiklerini için aileler çocuklara bir program oluturabilir, okulun balamasna yakn, onlarn biraz daha disipline yönelik sabah yine ayn saatte kalkmak, akam ayn saatte yatmak gibi birtakm okulun getirdii zorunluluklara öncesinde balanrsa, çocuklar da biraz daha kolay adapte olacaklardr dedi.

DÖNEMSEL BAARISIZLIK VARSA

Bir önceki dönem baarsz olan örencilerin yeni dönem ile birlikte yapmas gerekenlere de deinen Psikolog Özçrak, unlar söyledi:

Bazen her ey istenildii gibi olamayabiliyor. Ama bu bir yeni dönem ve yeni bir balangç. Geçmiteki baarszlklarda nerede hatalar varsa, nerede eksiklikler varsa, bunlar tamamlayarak çocuun bu ylki eitim öretim sürecinden daha iyi bir verim alabilmek için ailelerin çocuklar motive etmeleri gerekiyor. Gereken alanlarda çocuklara belki ek ders almalar için destek olmallar. Okul ile ibirlii içerisinde olup, çocuun ders baarsn takip etmeleri çok çok önemli.

Ana Sayfaya Git