Öğretim üyeliğine yükseltilmede detaylar belli oldu

Yükseköğretim Kurulunca hazırlanan, doktor öğretim üyeliği, doçentlik ve profesörlüğe yükseltilme ve atanma işlemlerini düzenleyen Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı.

Haberler 13.06.2018 - 08:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Buna göre doktor öretim üyeleri, ilgili yönetim kurulunun görüü alndktan sonra en az 1, en çok 4 yl süre ile atanacak. Doçent kadrolarna atama için belirlenen ek koullar arasnda sözlü snavn yer almas halinde ÜAK tarafndan oluturulacak jüriler tarafndan yaplacak bu snavda baarl olmak gerekecek. Profesör kadrolarna atanabilmek için doçentlik unvann aldktan sonra en az 5 yl, açk bulunan profesörlük kadrosu ile ilgili bir bilim alannda çalm olmak gerekecek

Doktor öretim üyelii, doçentlik ve profesörlüe yükseltilme ve atanma ilemlerini düzenleyen Öretim Üyeliine Yükseltilme ve Atanma Yönetmelii Resmi Gazetede yaymland.

Yükseköretim Kanunu ile Baz Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Deiiklik Yaplmas Hakknda Kanunun 6 Martta Resmi Gazetede yaymlanmas ile yardmc doçentlik kadrosu yerine doktor öretim üyesi kadrosu getirilmiti.

Kanuni düzenlemenin ardndan Yükseköretim Kurulunca (YÖK) hazrlanan doktor öretim üyelii, doçentlik ve profesörlüe yükseltilme ve atanma ilemlerine ilikin yeni düzenleme Resmi Gazetenin bugünkü saysnda yaymland.

Buna göre, doktor öretim üyesi kadrolarna bavurabilmek için doktora veya tpta, di hekimliinde, eczaclkta ve veteriner hekimlikte uzmanlk ya da sanatta yeterlik eitimini tamamlam olmak gerekecek.

Fakültelerde dekan, dier birimlerde müdür, ilan edilen kadrolar için adaylarn durumlarn incelemek üzere, en az biri baka üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsünden olmak üzere adayn bavurduu bilim alan ile ilgili olan üç profesör veya doçenti, ilana son bavuru tarihinden itibaren 15 gün içinde tespit edecek.

Dekan veya ilgili müdür, yazl görülerin alnmasndan sonra ilk yönetim kurulu toplantsnda aday veya adaylar hakknda ayr ayr görü alacak. Bir açk kadroya birden fazla adayn bavurmas halinde yönetim kurulu gerekçeli olarak tercihini belirtecek. Dekan veya ilgili müdür kanaat ve önerilerini rektöre sunacak. Rektör, atamann yaplp yaplmayacana karar vererek gerekli ilemleri yürütecek.

Doktor öretim üyeleri, ilgili yönetim kurulunun görüü alndktan sonra fakültelerde ilgili dekann, dier birimlerde müdürün önerisi ile rektör tarafndan en az 1, en çok 4 yl süre ile atanacak. Her atama süresinin sonunda görev kendiliinden sona erecek. Görev süresi sona erenler ilgili yönetim kurulunun uygun görüü üzerine rektör tarafndan yeniden atanabilecek.

- Doçent kadrolarna atanma

Yükseköretim kurumlarnn doçent kadrolarna atama için belirlenen ek koullar arasnda sözlü snavn yer almas halinde Üniversiteleraras Kurul (ÜAK) tarafndan oluturulacak jüriler tarafndan yaplacak bu snavda baarl olmak gerekecek. Ancak sözlü snav sonucunda doçentlik unvann kazananlar için ek koul olarak sözlü snavdan baarl olma art getirilemeyecek.

Doçent kadrolarna atama ek koullar arasnda sözlü snav art bulunan yükseköretim kurumlarnn doçent kadrolarna bavurmak isteyen adaylar için ayrca sözlü snav yaplacak.

Sözlü snav jürisi, adayn bavurduu bilim veya sanat alanna göre rektörün talebi üzerine ÜAK tarafndan belirlenecek. Sözlü snav jürisinde görev alabilmek için öretim üyesinin devlet veya vakf yükseköretim kurumlarnda profesör olarak atanm olmas gerekecek.

Sözlü snav sürecini rektör yürütecek ve sonuçlandracak. lan edilen doçentlik kadrosuna birden fazla adayn bavurmas halinde her bir aday için ayr ayr sözlü snav yaplacak. Sözlü snav sonunda yaplacak kapal oturumda jüri adayn baarl olup olmadna üye tamsaysnn salt çounluuyla karar verecek.

Rektör, dosya inceleme sonuçlarna dayanarak üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü yönetim kurulunun gerekçeli görüünü de aldktan sonra doçent atama hakkndaki kararn verecek.

- Profesör kadrolarna atanma

Profesör kadrolarna atanabilmek için doçentlik unvann aldktan sonra en az 5 yl, açk bulunan profesörlük kadrosu ile ilgili bir bilim alannda çalm olmak, kendi bilim alannda uluslararas düzeyde orijinal eserler vermi olmak ve uygulama alan bulunan dallarda uygulamaya yönelik çalmalarda bulunmu olmak gerekecek.

Profesörlük kadrosuna bavuran adaylarn durumlarn ve bilimsel veya sanatsal niteliklerini tespit etmek için üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü yönetim kurulunca, en az üçü baka üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsünden olmak üzere ilan edilen kadronun bilim veya sanat alan ile ilgili en az 5 profesör, ilana son bavuru tarihinden itibaren bir ay içinde seçilecek.

Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü yönetim kurulunun dosya inceleme raporlarn göz önünde tutarak alaca karar üzerine, profesör kadrolarna rektör tarafndan atama yaplacak.

- 2 yl art

Profesörlük, doçentlik veya doktor öretim üyesi unvanlarn kazananlar, her unvan dönemi içinde yükseköretim kurumlarnda fiilen 2 yl görev yapmadklar takdirde yükseköretim kurumlar dndaki çalmalarnda bu unvan kullanamayacaklar.

Doktor öretim üyesi, doçent ve profesörlüe yükseltilme ile atanma esnasnda oluturulan jürilere, yurt içinde yükseköretim kurumlarnda görev yapmakta olan yabanc uyruklu profesörler ile Yükseköretim Kurulu tarafndan tannan yurt dndaki yükseköretim kurumlarnda görev yapmakta olan Türkiye Cumhuriyeti vatanda ve yabanc ülke vatanda profesörler görevlendirilebilecek.

Ana Sayfaya Git