Öğretmen ataması yapacağız

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Mesleki eğitim merkezlerinde öğrenci sayımız 2 ay gibi sürede 159 binden 360 bine çıktı. Bu yıl hedefimiz 1 milyon gencimizi mesleki eğitim merkeziyle tanıştırmak." dedi.

Haberler 04.03.2022 - 00:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Özer, Edirnedeki programlarnn ardndan, Anadolu medyas ortak yaynnda Anadolu Soruyor programnn canl yaynna katlarak sorular yantlad.

Özer, salgn sürecinde örencilerin de tedbirlere riayet ettiini söyledi. Önlemler alnrsa bu tip durumlarda aslnda en güvenli yerlerin okullar olduunu belirten Özer, Bunu tüm paydalarmzla, öretmenlerimizle, çocuklarmzla, gençlerimizle birlikte tüm Türkiyeye göstermekten dolay büyük mutluluk duyuyoruz. 18 milyon örenci ve 2 milyon öretmenimizle gerçekten devasa bir sistemimiz var. diye konutu.

Özer, Kütüphanesiz Okul Kalmayacak projesiyle ilgili soru üzerine öyle konutu:

Son 19 yl, cumhuriyetimizin eitim tarihinde okullama oranlarnn en yüksek rakamlara ulat bir döneme karlk geliyor. Bu ne demektir? Okul öncesinden yüksek öretime kadar tüm eitim kademelerinde, ilkokulda, ortaokulda, lisede 81 ilde, tüm ilçelerde müthi bir seferberlie tanklk ettik. Yani çok ciddi okullar yapld, derslik saylar 300 binlerden 600 bini devlet olmak üzere 855 bine ulaan bir eitim sistemi ortaya çkt. Ayn zamanda çok ciddi öretmen almlar yaplarak öretmen bana düen örenci says da dütü.

Proje ile amaçlarnn tüm okullara kütüphane kazandrmak olduunu vurgulayan Özer, çocuklarmzn kitapla diyalounu, temas düzeyini arttrmak istiyoruz. Okullarda kütüphanelerin sadece kitap alveriinin yapld yer deil, kültür sanat etkinliklerin yapld, okulun kalbinin att bir mekana dönütürmek istiyoruz. ki ay gibi ksa sürede bin 360 kütüphane yaptk. dedi.

BU YIL HEDEFMZ 1 MLYON GENCMZ MESLEK ETM MERKEZYLE TANITIRMAK

Mesleki eitimin ülkelerin ekonomik kalknmasnda çok önemli olduuna iaret eden Özer, öyle devam etti:

Dünyadaki eitim sistemlerine baktnz zaman mesleki eitim hep problemlidir. Hep skntlar yaamtr. Yani dardan bir eitim politikas olarak müdahaleyle mesleki eitim artk i gücü piyasasnn ihtiyaç duyduu insan kaynan yetitiremez duruma getirilmitir. Meslek liseleri ürettii ürünleri ihraç etmeye balad. Bu müthi bir ey. Mesleki eitim merkezlerinde örenci saymz 2 ay gibi sürede 159 binden 360 bine çkt. Bu yl hedefimiz 1 milyon gencimizi mesleki eitim merkeziyle tantrmak. Mesleki eitim güçlendii zaman ekonomi güçlenir. Toplum daha müreffeh hale gelir. Ayn zamanda liseler arasndaki baar fark da ortadan alm olur.

Özer, salgn sürecinde meslek liselerinin fabrika gibi çaltn ve ülke ekonomisine önemli katklar saladn dile getirdi.

Öretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili bir soru üzerine Bakan Özer, u ifadeleri kulland:

Öretmenlik Meslek Kanunu bu ülkede yllardr her zaman dile getirilmitir. Nasl eitimde 19 ylda kitlesel dönüüm salandysa eitim sistemlerimizin ana bileenleri olan öretmenlerimiz için de bir meslek kanunu hayata geçmi oldu. Bu kanunla öretmenlik artk bir kariyer sistemine dönmü oldu. Öretmenler artk daha donanml ekilde snflarn devralabilecekler. Öretmen olduktan sonra 10 yl öretmenlik yapan öretmenlerimiz isterlerse uzman öretmenlik sistemine dahil olabilecek.

Bakan Özer, 2021de KPSSye girmi öretmenlerin atamasna ilikin soruya, u yant verdi:

çok fazla gençlerimizi bekletmeden atamalarla ilgili güzel haberleri paylarz. çok detay vermeyelim ama atama olacak. 19 yllk eitim öretim sürecinde örenci says artarken, okullama oranlar artarken Türkiye çok önemli bir eyi baard. 2000li yllarda 500 binin üzerinde öretmenimiz varken bugün öretmen says bir milyon 200 bini geçti. Bu öretmenlerin yüzde 75i son 19 ylda atand. Hükümetimiz eitime en fazla bütçeyi ayran, en fazla öretmen atamas yapan hükümettir. u anda öretmen bana düen örenci says 20lerin altna dütü, bu dönem eitimde bir milattr.

Bakan Özer, kasm ayndan itibaren yardmc kitaplar örencilerle buluturmaya baladklarn anlatarak u ana kadar 24 milyon yardmc kayna örencilerimize ulatrdk. Bu sene hedefimiz 100 milyon yardmc kaynak kitab örencilere ulatrmak. Örenciler için frsat eitlii oldu ve veliler üzerinden külfet kalkt. dedi.

Ana Sayfaya Git