Öğretmen eğitimi yeniden yapılıyor

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran, öğretmen eğitiminin, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve eğitim fakülteleri ile birlikte yapılandırılacağını bildirdi.

Haberler 25.09.2018 - 09:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yükseköretim Kurulundan yaplan açklamaya göre, YÖK tarafndan Hacettepe Üniversitesi Eitim Fakültesinin ev sahipliinde, 22-23 Eylülde Eitim Bilimleri ve Öretmen Yetitirme Alannda Lisansüstü Eitim çaltay düzenlendi.

çaltayn açlnda Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Özen, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet iman ve Milli Eitim Bakan Yardmcs Prof. Dr. Mustafa Safran konuma yapt.

çaltaya, 41 eitim bilimleri fakültesinden 189 öretim üyesi ile 29 eitim bilimleri enstitüsünün yöneticileri ve Milli Eitim Bakanlndan ilgili uzmanlar katld.

Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Özen, eitim ve öretmenlik gibi iki önemli bir konuda yaplan toplantya ev sahiplii yapmaktan duyduu memnuniyeti ifade etti.

Milli Eitim Bakanl Bakan Yardmcs Prof. Dr. Mustafa Safran, MEB ve eitim fakültelerinin öretmenlerin mesleki geliimiyle ilgili çalmalar birlikte yürüteceklerini bildirdi.

Eitim fakültelerinin bu konudaki desteini önemsediklerini belirten Safran, Öretmen eitimleri, MEB, YÖK ve eitim fakülteleri ile birlikte yaplandrlacak. Ksa zaman içinde YÖK ile bir toplant gerçekletireceiz. Bu konuda Milli Eitim Bakanlnn projelerini YÖK yetkililerine anlatacaz. Milli Eitim Bakan Prof. Dr. Ziya Selçuk, YÖK Bakan Prof. Dr. Yekta Saraç ile yaptmz ön görümede konuya ilikin aldmz prensip kararn bir protokole balayacaz. Öretmen eitimlerine ilikin çalmalarda bu protokol dorultusunda hareket edilecek. bilgisini paylat.

- Herkesin elini tan altna koymas gerekir

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet iman da öncelikle YÖKün öretmen yetitirme alannda yapt düzenlemeleri ve çaltayn yaplma gerekçelerini anlatt.

Eitim bilimleri ve öretmen yetitirme alanyla ilgili olarak fakülte, program, lisans ve lisansüstü örenci, öretim eleman, toplant ve kongre, dergi, makale ve bildiri, tez, kitap saylar hakknda güncel verileri aktaran iman, bu zamana kadar yükseköretim alanndaki genileme ve büyümeyi yatay büyüme olarak nitelendirdi. iman, bundan sonraki hedeflerinin, dikey yani nitelik ve kalite yönünden de gelitirme olacan vurgulad.

Mehmet iman, Cumhurbakanmz Sayn Recep Tayyip Erdoan, 2017-2018 Akademik Yl açl törenindeki konumasnda öretmen yetitirme konusuna ve öretmen niteliinin gelitirilmesine vurgu yapt. Bu konunun masaya yatrlmas ve etkin bir eylem plan ortaya konulmas art. ifadelerini kulland.

Bu konuda YÖKte yaplan çaltay ve panelleri aktaran iman, bugüne kadar eitim bilimcilerden konuyla ilgili kendisini heyecanlandran fikir ve proje gelmemesinden duyduu rahatszl dile getirdi.

Milli Eitim Bakan Ziya Selçuk ve ekibinin i bana gelmesiyle ülkede olumlu bir hava olutuunu ve herkesin beklentilerinin çok yükseldiini aktaran iman, bu olumlu havay devam ettirebilmek ve eitim sistemi adna yararl iler yapmak için herkesin kafa yormas ve tan altna eline koymas gerektiini vurgulad.

iman, öretmen adaylarnn yetitirilmesi ve çalan öretmenlerin mesleki geliimi konusunda eitim fakültelerinin Bakanlk ile i birlii halinde üzerine düen sorumluluu yerine getireceinden emin olduuna deindi.

Mehmet iman, yeni YÖK olarak eitim fakülteleri ve öretmen yetitirme alannda yaplanlar anlatrken, Bölüm ve anabilim dallarn yeniden yaplandrdk. Öretmenlik lisans programlarn güncelledik. Öretmenlik alanlar için baraj uygulamas getirdik. kinci öretim programlarn tedricen kapatmaya baladk. Baz programlar için puan türünü deitirdik, kontenjanlar azaltmaya baladk. diye konutu.

Yeni öretmen yetitirme programlarna ilikin getirilen yenilikleri aktaran iman, fakülteler arasnda programlar ve derslerle ilgili olarak haftalk ders saati, ders kredisi ve Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) yönünden olabildiince standartlamaya gidildiini, çekirdek programlar oluturulduunu, seçmeli derslerle ilgili yeni düzenlemeler yapldn, öretmenlik uygulamalarnn iki dönem olarak düzenlendiini anlatt.

Öretmen yetitirmeyi, hizmet öncesi ve hizmet içinde eitim olmak üzere iki balkta düünmek gerektiini belirten iman, MEBde çalan bir milyon öretmenin yüzde 1,43ü enstitü, yüzde 2,24ü önlisans, yüzde 87,36s lisans, yüzde 9,29u yüksek lisans, yüzde 0,14ü doktora mezunu. bilgisini verdi.

- Ayrntl rapor, kamuoyu ile paylalacak

Açl konumalarndan sonra 7 ana tema ve 34 balk altnda oluturulan oturumlar gerçekletirildi.

ki gün süren çaltayda ele alnan konular arasnda, Öretmenlik alanlarnda lisansüstü eitim açma standartlar, Uzaktan eitime dayal lisansüstü eitim programlar, Lisansüstü eitim-öretim süreçleri, Lisansüstü eitimde kurumlar aras i birlii ve hareketlilik, Aratrma, tez, proje konular ve yazm süreçleri, Lisansüstü programlarda akreditasyon, Programlardan mezunlarn istihdam balklar yer ald.

çaltayn kapan oturumunda 34 çalma grubu tarafndan ele alnan eitim bilimleri ve öretmen yetitirme alannda sürdürülen lisansüstü eitimde yaanan sorunlara ve frsatlara ilikin hazrlanan raporlar tartld.

çaltayla ilgili ayrntl rapor, önümüzdeki günlerde paylalacak.

Ana Sayfaya Git