Öğretmenin azmi, engelli öğrencilerin hayatını değiştirdi

DİYARBAKIR'ın merkez Bağlar ilçesinde bulunan Molla Gürani İlkokulu'nda öğretmen Edibe Polatlı, okulda eğitim gören işitme engelli öğrenciler için, arkadaşlarından yardım toplayarak yeni sınıf oluşturdu.

Haberler 18.01.2018 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kentte 7 yldan bu yana Özel Eitim Öretmeni olarak görev yapan Edibe Polatl, 2015 ylnda Balar ilçesi Molla Gürani lkokuluna atand. Atand okulda özel eitim görmesi gereken engelli örencilerin snfnn donanmsal olarak yeterli olmadn gören Polatl, bir proje hazrlayarak Okul Müdürü Oya Ekine sundu. Okul Müdürünün de desteini alan Polatl projeyi hayata geçirerek, engelli örencilerin özel eitim görebilecekleri yaltlm bir snf oluturdu. Snfn tüm ihtiyaçlarn arkadalarndan temin eden Polatl, çok sayda eitim materyalini ise kendi emei ile tamamlad. Okul Müdürü Oya Ekinin tahsis ettii snfn tadilatn yaptran Edibe Polatl, arkadalarndan temin ettii malzemelerle de snf donatt.

KOL PALETLERNDEN OTURMA GRUBU

Engelli örencilerin rahat hareket edebilmesi için snfn zeminini özel kauçuk ile kaplatan Polatl, okula gelen süt kolilerinin altnda bulunan tahta paletleri toplayp, boyatarak oturma grubu yapt. Oturma grubunun minderlerini de kendi elleriyle diken Polatlnn rengarenk perdeler ve yaltlm malzemelerle hazrlad özel eitim snf engelli örencilerin de yaamn deitirdi. 10 örencinin eitim gördüü snfta akll tahta, tahta paletlerin boyanmas ile elde edilen oturma grubu, ses sistemi, okuma bölümleri ve çocuklarn ihtiyacn karlayan eitim materyalleri yer ald. Malzemelerin yerletirilmesi ardndan hizmete giren yaltlm snf, Molla Gürani lkokulunda bulunan iitme engelli örencilerin yüksek standartlarda eitim görmesine imkan salad. Yaltlm snfta tahtadan yaplm harflerle okuma-yazmay örenen örenciler, renkli minderlere oturarak uygulamal eitim de görüyor.

HER ARKADAIMA BR GÖREV YÜKLEDM

Yaltlm snfta dersten arta kalan zamanlarda örencileri ile müzik eliinde oyunlar oynayan ve zamannn büyük bölümünü bu snfta geçiren öretmen Edibe Polatl, salkl özel eitim hizmetlerinin, salkl ve yeterli donanma sahip eitim ortamlarnda gerçeklemesi gerektiini söyledi. Polatl, öyle konutu:

Aklmda bir proje vard. Tahsis edilen özel eitim snfnn çocuklarm için yetersiz olduunu gördüm. Bunun için bireyler yapmak istedim. Milli Eitim tarafndan seminer amacyla gönderildiim ülkelerdeki okullarda gördüklerimi uygulamak için yola çktm. Özel eitimde en az kstlayc ortam ilkesi gerei snf dizayn etme ihtiyac duydum. Bir proje gelitirdim ve sonucunda bu snf ortaya çkt. Bu snf biyonik kulakl çocuklarmzn ihtiyaçlarna yönelik gelitirildi. Kauçuk zemini, yumuak olmas nedeniyle seçtim. Ses ve d gürültülerden yaltlm bir snf olmasn tercih ettim. Snf grup ve bireysel eitim masalar olmak üzere ikiye böldüm. çocuklarn rahatlkla tek bana kitap okuyabilecekleri bir dinlenme alan olarak bir okuma köesi oluturduk. çocuun görsel uyaranlara net tepki verebilmesi için görsel uyaranlara dayal akll tahtadan çalmalar yaptm. Renkten yaltlm ortamlarda çocuklar isteksizleebiliyorlar. Rengarenk bir ortam olmasn istedik. Okulumuza süt geliyordu. Süt kolileri altnda paletler vard. Onlar atmadm ve boyadm. Sonra üzerine minderler diktim ve çocuklarn yaam alann oluturdum. Malzeme temininde zorlandm. Ancak, uzayan bir süreç olduu için arkadalarm da bu ie kattm. Her arkadama birer görev yükledim. Kimi perde, kimi kauçuk zemini üstlendi. Paletleri boyadm, minderler yaptm, kanepe ve kitaplklar yaptm. çocuklar daha rahat ortamlarda eitim görmelerini istedim. Özel eitim çocuklar biraz daha bu tür ortamda olmay tercih ediyor. çünkü, geliimleri biraz daha geriden ilerliyor. O nedenle böyle bir ortam tercih ettim. Müdürüm beni destekledi ve her süreçte yanmda oldu. Bu projeyle engelli çocuklarn kendilerini daha rahat ifade edebilecekleri yaltlm bir snf oluturdum. Bu snfta örenci bir yandan eitim görürken, oyun oynayabiliyor. Kullandklar tbbi cihaza uygun yaltlm bir ortamda hayata hazrlanabiliyorlar. Yaptmz etkinliklerle engelli örenciyi, normal akranlaryla bir araya getirerek, normal akranlarnn engellilie bak açsn deitirmekteyiz. Engelli çocuu tüm geliim alanlarnda hayata kazandrmaktayz.

HER OKULDA BU SINIFLARIN OLMASI GEREKR

Molla Gürani lkokulu Müdürü Oya Ekin ise, okullarnda 8 özel eitim snf açtklarn belirterek, unlar söyledi:

Farkl özellikte çocuklar var. Bunlar engel olarak görmedik. stedik ki; onlar da okulumuzun parças olsun. Her çocuk eitim hakkna sahiptir. Bu çocuklarmz dlamayalm. çok iyi öretmenlerim var. Hiçbir zaman projeleri yarm kalmad. Elimizden geldiince birlikte yapmaya çaltk. Dileim bütün okullarda bunun yaygnlamas ve bu çocuklarn toplumun birer parças, içimizden biri haline gelmesi. Aslnda her okulda 2 snfn olmas gerekiyor. Elimizde olsa daha fazla snf açabiliriz. dareciler, öretmenler ve veliler korkmasnlar. bu çocuklar bizim çocuklarmz. Salam çocuklarmz ve biz de engelli adayyz. Bu yüzden onlar barmza basp topluma kazandrmak zorundayz. Bu nedenle her okulda muhakkak böyle snflarn olmas gerekiyor ki çocuklar dlanmasn ve bizimle yaamaya alsnlar. Elimizi tan altna koyup en iyisini yapmalyz.

Ana Sayfaya Git