Öğretmenin yer değişimi

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, öğretmenlerin yer değiştirme işlemlerinin temmuz ayında başlayıp ağustos sonunda bitecek şekilde planlandığını belirterek, "İsteğe bağlı yer değiştirme işlemlerinin duyurusu da haziran ayı içerisinde yayınlanacak." dedi.

Haberler 06.05.2021 - 02:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ANKARA - Milli Eitim Bakan Ziya Selçuk, öretmenlerin yer deitirme ilemlerinin temmuz aynda balayp austos sonunda bitecek ekilde planlandn belirterek, stee bal yer deitirme ilemlerinin duyurusu da haziran ay içerisinde yaynlanacak. dedi.

Selçuk, Akam TV YouTube kanal canl yaynnda, eitimde gündeme ilikin sorular yantlad.

Sosyal medyada balatlan 20li yalar challenge akmna Marlon Brandonun fotorafn paylaarak katlmas ve bu esprili paylamnn nedeninin sorulmas üzerine Selçuk, Brandonun kendi kuann çok yakndan tand, sinema tarihinin efsane isimlerinden biri olduunu söyledi.

Eitimle uraan, çocuklarla, öretmenlerle bir arada olan kiiler olarak içlerindeki çocuu hep ön plana çkardklarna dikkati çeken Selçuk, Bu da bizim açmzdan böyle küçük bir gülümseme, nükte denilebilir. dedi.

Selçuk, salgn sürecinin ve içinde bulunulan 17 günlük tam kapanma döneminin Milli Eitim Bakanln nasl etkilediinin sorulmas üzerine, bu dönemin dünya açsndan zor geçtiini ve yüzylda bir olabilecek hadisenin kendi bakanl dönemine denk geldiini söyledi.

Sürecin kolay olmadn ancak ülkeye hizmet etmenin ve bu ülkenin çocuklar için çalmann büyük bir frsat olarak da deerlendirilebileceini aktaran Selçuk, unlar kaydetti:

Tamam, zor bir dönem ama bir taraftan da böyle zor bir dönemde çocuklarn, velilerin yannda olmak, imdada yetimek, çareler sunmaya çalmak ekiple beraber bu süreçte youn bir mesai yapmay gerektiriyor. Sabahladmz günler, geceler çok oldu ve çok yorulduumuz zamanlarmz oldu fakat bu zamanlar içerisinde yaptmz iin bir çocua dokunduunu, o çocuun gelecei için bir katk olduunu bildiimiz için bu yorgunluklar emin olun uçup gidiyor.

-Bu zorlu ve öretici süreçte tatmin edici sonuçlar aldmz düünüyoruz

Uzaktan eitim süreciyle ilgili deerlendirmelerinin sorulmas üzerine Bakan Selçuk, bu sürecin tüm dünyada olduu gibi Türkiye açsndan da sra d olduunu ve böyle bir kriz durumunda neler yapabildiklerinin ekip olarak donanmlarn gösterdiini söyledi. Selçuk, öyle konutu:

Biz bu zorlu ve öretici süreçte Milli Eitim Bakanl adna gerçekten tatmin edici sonuçlar aldmz düünüyoruz. Bunu neye göre düünüyoruz? Dünyada hangi ülkeler kaç tane eitim kanal kurdu, diye düünüyoruz, dünyada kaç canl ders yaplyor, dünyada ülkelerin eitim siteleri kaç kere tklanyor, dünyada öretmen eitimine kadar bütün bunlar saysal, uluslararas verilere dayal olarak ortaya koyduumuz için gerçekten ekibimizin baarl olduunu düünüyoruz.

Bugüne kadar 560 bin öretmenle görümeler gerçekletirdiinin hatrlatlmas ve bu görümelerin ne gibi faydalar saladnn sorulmas üzerine Selçuk, öretmenlerin duyguda ve yol arkada olmadklar sürece, aralarnda bir duygu ve düünce birlii olumayacan, bu nedenle onlarla tokalap, hal ve hatrlarn sormay çok önemsediini söyledi.

Selçuk, bu sürecin çok öretici olduunu, toplum olarak okullarn ne anlama geldiinin, öretmenlerin hayattaki vazgeçilmez yerinin anlaldn ve bunun içselletirildiini vurgulad.

- Öretmen atamalar

Öretmen atamalaryla ilgili soru üzerine Selçuk, u cevab verdi:

Uzun yllar boyunca, AK Parti döneminde hep 40 binlerin üzerinde atamalar oldu. Geçen sene de 40 bin oldu, ondan önceki sene de 40 bin oldu, hatta baz senelerde daha da fazla oldu ama bu sene salgnn getirdii koullar ve baka bütçe olanaklaryla ilgili olarak 20 binle snrl kald. Elbette bunun artmas noktasnda bizim arzmz var, bavurumuz var, görümelerimiz var ve bunlar devam ediyor.

Selçuk, atama bekleyen öretmenlerin taleplerini kendi talepleri olarak gördüklerini ve bunun artmasn istediklerini söyledi. Öte yandan, bunun Maliye Bakanl ve dier kurulularn görev alanlaryla ilgili bir ksm da olduuna deinen Selçuk, öyle devam etti:

Biz, Milli Eitim için en iyi olan neyse tabii ki onu istiyoruz ve daha çok öretmenimizin olmas, Milli Eitim Bakanlnn ihtiyaçlarnn karlanmas anlamnda elbette beklediimiz, istediimiz bir ey fakat bütçe imkanlar çerçevesinde ne yaplabilir, dier kurumlar da bunlar bizimle paylayorlar, onlar da emin olun ellerinden geleni yapyorlar.

Engelli öretmen atamalaryla ilgili soruyu da yantlayan Selçuk, 2020de 929, bu yl ubat aynda da 500 engelli öretmen atamas daha yaptklarn belirterek bu sürecin devam ettiini ve çalmalar sürdürdüklerini söyledi.

- Öretmen adaylar için formasyon eitimi

Öretmen adaylarnn formasyonla ilgili sorularna da deinen Selçuk, 1 Ocak 2021e kadar pedagojik formasyon belgesi alan kimsenin hak kayb olmayacan, bir uygulama deiikliine gidileceini de, maduriyet yaanmamas açsndan iki yl önce söylediklerini anlatt.

Selçuk, mezun olan herkesin formasyon almas ve yüz binlerce insann buralara birtakm ücretler ödemesinin salkl bir ileyi olmadna iaret ederek, unlar kaydetti:

Biz, öretmenlie atandktan sonra ayr bir formasyon düzenledik yani asl formasyon, öretmenlie atandktan sonra Milli Eitim Bakanl tarafndan ücretsiz olarak verilecek olan formasyon. Ama onun öncesinde de eitim fakültelerinde okuyan kiiler, baz temel hazrlk dersleri alyorlar. Öretmenlik Meslek Bilgisi tezsiz yüksek lisans programna katlacak örenciler de bu hazrlk derslerini, bu programn derslerini alacaklar, eer öretmenlikle ilgili KPSS snavn kazanrlarsa o zaman da Milli Eitim Bakanlndan meslee baladklar ilk yl bir formasyon eitimi alacaklar.

- stee bal yer deitirme ilemlerinin duyurusu haziran içerisinde yaynlanacak

Öretmenlerin il d tayinleriyle ilgili son durumun sorulmas üzerine Bakan Selçuk, unlar söyledi:

Milli Eitim Bakanl, bizim kurumlarmzda görev yapan kadrolu öretmenlerin 2021 yl yer deitirme ilemlerini zaman geldiinde yapyor. Bu, il içi istee bal yer deitirme, iller aras istee ve zorunlu çalma yükümlülüüne bal yer deitirme ve yaz tatili mazerete ilikin yer deitirme olabilir. Yani üç ayr atama söz konusu ve bunlar duyuruluyor. Temmuz ay bandan balayarak, austos aynn sonuna kadar bitecek ekilde bunlar planland ve istee bal yer deitirme ilemlerinin duyurusu da haziran ay içerisinde yaynlanacak.

Ana Sayfaya Git