Öğretmenler çile dolular

Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır Şubesi tarafından 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla eğitim çalışanlarının sorunlarına dikkat çekmek ve öğretmenlerin meslek kanunu talebini dile getirmek amacıyla basın açıklaması yapıldı.

Haberler 24.11.2020 - 00:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr merkez Yeniehir ilçesinde bulunan Eitim-Bir-Sen Diyarbakr ube Bakanl binasnda yaplan basn açklamasn ube Bakan Ramazan Tekdemir okudu.

Öretmenliin insanln en kadim ve önemli mesleklerinden biri olduunu hatrlatan Tekdemir, kamu sistemi içerisinde tanmlanm eitim-öretim hizmetleri snfndan müstakil bir meslek kanununa kavuturulmas hususunun artk daha fazla ötelenmemesi gerektiini söyledi.

Tekdemir, Meslein hak ettii ekilde tanmlanmas, sosyal zeminde öretmenlerin itibarnn, haklarnn korunmas ve artrlmas, yönetmeliklerle, genelgelerle oluan görev, yetki, ehliyet, liyakat noktasndaki dankln giderilmesi için meslek kanununun ivedilikle yürürlüe konulmas gerekmektedir. dedi.

Öretmenlik Meslek Kanununun olmamasn hukuki açdan boluk, mesleki açdan ise yoksunluk olarak tanmlayan Tekdemir, Kanun, hedefler ve gerçekler balamnda uluslararas standartlara uygun bir kariyer meslei niteliini tamal öretmenin etkinliini artracak, itibarn yükseltecek hükümler içermelidir. Meslek kanununun yaplmas için gereken talep de yazlmas için gereken birikim de var. Bundan sonra bir tek eye ihtiyaç var. O da kanunun çkarlmasn hzlandracak irade. ifadelerini kulland.

MESLEK KANUNUMUZU STYORUZ, DAHA FAZLA BEKLEMEK STEMYORUZ

Mill Eitim Bakanlnn 2023 Eitim Vizyonunda ve 11inci Kalknma Plannda Öretmenlik Meslek Kanununun çkarlmas hedefine yer verildiini hatrlatan Tekdemir, Meslek kanununun çkarlmas noktasnda niyet ve kararlln kamuoyuna deklare edilmesinin üzerinden 2 yl geçmesine ramen, bugüne kadar kamuoyuna net, açk ve kesin bir içerik paylam yaplm deildir. eklinde konutu.

Tekdemir, Öncelikle resm veya özel öretim kurumu ayrm yapmakszn bütün öretmenleri kapsayacak, öretmenlik mesleinin bütün boyutlarn ele alacak bir yasal düzenlemeye duyulan ihtiyaç konusunda geni bir toplumsal mutabakatn varl kabul edilmelidir. Bu mutabakatn faydal bir sonuç dourmas, meslek kanununun öretmenlerin statüsünü, toplumsal itibarn yükseltebilecek, haklarda kazanç salayacak, çalma artlarn iyiletirecek, iddeti de önleyecek türden bir içerikle uygulamaya konulmasyla mümkündür. diye belirtti.

ÖRETMENLERN MESLEK LERLEMELERN SALAYACAK BASAMAKLAR YENDEN HAYATA GEçRLMEL

Öretmenlik Meslek Kanununun eitimin niteliinin artmasna dorudan katk salayacan belirten Tekdemir, Biz, meslek kanununda, öretmenlerin özlük haklarnn uluslararas standartlar çerçevesinde tanmlanmasn ve gelitirilmesini istiyoruz. Öretmenlerin mesleki ilerlemelerini salayacak ekilde kariyer basamaklarnn yeniden hayata geçirilmesinin meslek kanunu iddiasnn ispat için art olduunu düünüyoruz. stihdamda güçlük çekilen bölgeler bata olmak üzere zorunlu hizmet gibi dayatmalara son verecek, öretmeni motive ve tevik etmeye, imknlar, frsatlar ve artrml haklarla ödüllendirmeye dair hükümlerin meslei özendirmeye, meslei yürütenleri güçlendirmeye ilikin ön art olduunu biliyoruz. dedi.

Öretmenin itibarnn, statüsünün, hak ve imknlarnn, frsat ve yetkilerinin artrlmas gerektiine vurgu yapan Tekdemir, Öretmenlerin ve eitim kurumu yöneticilerinin mali haklarnda, hak, yetki, sorumluluk ve toplumsal beklenti ekseninde gerçekletirilmesi kaçnlmaz görünen art gereklilii, kamu maliyesi dengesi, bütçe olanaklar ve bahanelerin arkasna snlmadan çkarlmaldr. ifadelerini kulland.

Tekdemir son olarak u ifadeleri kulland:

Eitim çalanlarmz, ylda bir gün övgü cümleleriyle geçitirilen anma günleri beklemiyor. 24 Kasmda öretmenlerimize verilebilecek en büyük müjde haklarn koruyup gelitirecek, çalma artlarn iyiletirecek, uradklar iddeti önleyecek, sorunlarna çözüm üretecek ve mesleklerinin itibarn hak ettii yere tayacak bir içerikle Öretmenlik Meslek Kanununun TBMM gündemine getirilmesidir. Zaman, vaatleri gerçee dönütürme, hedefleri sonuca ulatrma zamandr. Eitim-Bir-Sen olarak, bu hususlar temelinde çkarlacak Öretmenlik Meslek Kanununa katk ve destek sunacamz bir kez daha ifade ediyor; siyasi iradeyi, TBMMyi ve Bakanl bu konuda adm atmaya çaryoruz.

Ana Sayfaya Git