Öğretmenler ‘gerçekçi çözüm’ bekliyor

Eğitim Sen’in 4 bin 565 öğretmenin katılımıyla yaptığı ankette, öğretmenlerin sorunlarına gerçekçi çözüm üretilmesine ihtiyacı vurgulandı.

Haberler 24.11.2020 - 00:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Eitim ve Bilim Emekçileri Sendikasnn (Eitim Sen) 24 Kasm Öretmenler Günü dolaysyla 4 bin 565 öretmenin katlmyla yapt Öretmenlerin Ekonomik ve Mesleki Sorunlarna Bak Anketi sonuçlar açkland. Ankette, öretmen sorunlar için gerçekçi çözüm üretilmesinin ihtiyaç olduu vurgulanarak, Yüz binlerce eitim emekçisinin ekonomik, sosyal ve mesleki sorunlarn çözmek için yllardr adm atmayanlarn, öretmenlerin gerçek sorunlarn görmezden gelenlerin hamasi nutuklarn daha fazla dinlemek istemiyoruz denildi.

700 BN ATANAMAYAN ÖRETMEN

Yllardr her 24 Kasmda öretmenlere somut karl olmayan övgüler dizildii belirtilen anket sonucunda, öretmenlerin temel taleplerinin görmezden gelindii kaydedildi. Son yllarda esnek, güvencesiz ve angarya çaltrma uygulamalarnda art yaandna dikkat çekilen açklamada, Ücretli ve sözlemeli öretmenlik, mülakat ve güvenlik soruturmalar nedeniyle yaanan sorunlar, 700 bine yakn isiz, atamas yaplmayan öretmenlerin varl gibi temel konularn çözümü noktasnda, bugüne kadar hiçbir somut adm atlmamtr. Kovid-19 salgn sonrasnda özelikle uzaktan eitim sürecinde mesai kavram tamamen ortadan kaldrlm, esnek çalma uygulamalar hiç olmad kadar arttrlmtr ifadeleri yer ald.

Anket sonuçlarnda tespit edilen sorunlar öyle sraland:

* Öretmenler, ülkenin dört bir yannda, her türlü olumsuz koullarla mücadele ederek, görevlerini yerine getirmeye çalmaktadr. çünkü her öretmen, eitimin her türlü yapsal sorununa ramen eitlikten, bartan, laiklikten, özgürlükten, insandan ve emekten yana aydnlk nesillerin yetimesinde katksnn olduunu bilmektedir. Ancak siyasi iktidar, mesleini hakkyla yerine getirmeye çalan öretmenlerin yllardr yaad sorunlara kalc çözümler üretmemektedir.

* Liyakat ilkesinin yerini mülakatn ald bir eitim sisteminde, örencilerin, velilerin ve eitim emekçilerinin çkarlar deil, siyasi iktidarn hedef, amaç ve beklentilerinin belirleyici olmas, eitimin niteliinin giderek bozulmasna neden olmutur. Açktr ki eitim emekçileri rekabet etmek ve yarmak deil, birlik ve dayanma içinde, daha nitelikli eitim için çalmak istemektedir.

* Öretmenler siyasi iktidarlara deil; halka ve örencilerine kar sorumludur. Bu nedenle bizler, aksi yöndeki tüm politika ve uygulamalara ramen iktidarn deil, halkn öretmeni olmak istiyoruz. Eitim sisteminin daha nitelikli olmas için somut admlar atlarak, çalma ve yaam koullarmzn iyiletirilmesini talep ediyoruz.

* Öretmenlerimizin kendisini güvende hissettii, mesleki özerkliinin tannd, i güvencelerinin saland, emeinin karl olan refah düzeyine sahip olduu bir eitim sistemi, toplumun ve örencilerimizin nitelikli eitim hakknn yaam bulmasnn temel kouludur.

* Yllardr çeitli alanlarda yaadmz hak kayplarna ve olumsuzluklara bakldnda, geçtiimiz yllar içinde kaybettiklerimizin ne kadar çok olduu görülecektir. Bizlere dayatlan her türlü haksz ve hukuksuz uygulamann ancak tüm eitim ve bilim emekçilerinin birleik ve örgütlü mücadelesiyle krlabileceine inanyoruz.

* Kötü ve salksz koullarda çalan, haklar gasp edilen, hukuksuzca ihraç edilen, sürgün ve soruturmalara, basklara maruz kalan, sözlemeli, ücretli güvencesiz çalan, atamas yaplmayan, özel öretim kurumlarnda esnek, güvencesiz, düük ücretlerde çaltrlan, pandemi koullarnda gecesini gündüzüne katarak görevini yapmaya çalan bütün eitim ve bilim emekçilerinin, eitim hakkndan eit koullarda yararlanamayan milyonlarca çocuk ve gencimizin taleplerinin takipçisi olmay sürdüreceimize söz veriyoruz.

* Haklarmz, geleceimiz ve çocuklarmzn eitim hakk için bütün eitim ve bilim emekçilerini, örenci ve velilerimizi birlikte ortak mücadeleye davet ediyoruz.

Ana Sayfaya Git