Öğretmenler hayat kurtaracak

Diyarbakır'da "doğru müdahale hayat kurtarır" sloganıyla verilen ilk yardım eğitimi sayesinde köy öğretmenleri, vatandaşın imdadına koşacak.

Haberler 23.12.2017 - 08:57 Son Güncelleme : 23.12.2017 - 09:36

Diyarbakr Milli Eitim Müdürlüü tarafndan yürütülen proje ile ilk yardm eitimi alan köy öretmenleri, vatandan imdadna koacak.

Proje kapsamnda l Salk Müdürlüü destei ile Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde teknik donanm salanan snfta bata köy öretmenleri olmak üzere, kentte görev yapan öretmenlere ilk yardm eitimi veriliyor.

Uzman eiticilerden alnan dersler ve ilk yardm sertifikas ile özellikle krsal köylerde yaanabilecek durumlarda salk ekipleri olay yerine varncaya kadar hem örencilerin hem de köylülerin imdadna köy öretmenler yetiecek.

Doru müdahale hayat kurtarr sloganyla balayan eitim sayesinde toplumda güven ve sevginin karl olan öretmenler, bir çocuun dizi kanadnda, bir bebein boazna cisim kaldnda, bahçesinde çalan bir kiiyi ylan soktuunda hatta k aynda karlar altnda bir köyde doum zaman gelen bir kadn olduunda akla gelen ilk isim olacak.

- Öretmen köyde mi

Yaklak bir ylda 550 öretmenin faydaland eitim program hakknda deerlendirmede bulunan Diyarbakr Milli Eitim Müdürü Hasan Aslan, 1980li yllarda öretmenin köyde bulunduu zamanlarda insanlarn kendilerini rahat hissettiklerini belirtti.

Köyde biri hastalandnda ilk bavurulacak kiinin öretmen olduunu anlatan Aslan, öyle konutu:

Köyde bir çocuk atelendii zaman öretmen köyde mi diye sorulurdu ve bir güven olurdu. Bazen ölmeyecek bir insan ilk müdahalenin yanllndan dolay hayatn kaybedebiliyor, doruluundan dolay da hasta kurtarlabiliyor. nsan hayatn kurtarma alannda çok önemli bir kurs olarak görüyorum. Öretmenlerimizin örendiklerini görev yaptklar yerlerde anne ve babalara da anlatarak faydal olacaklarna inanyorum.

Proje Koordinatörü Ramazan Tekdemir de kursiyer öretmenlere temel ilk yardm ve temel yaam konularnda uygulamal eitim verdiklerini vurgulayarak, Krsal bölgede görev yapan öretmenlerimiz açsndan bu eitimi çok daha önemsiyoruz. Öretmenlerimizin, okulda yaanabilecek birtakm olumsuz durumlar karsnda bilinçli olmalarn hedefliyoruz. Özellikle köylerde kalan öretmenlerimizin, köyde yaayanlara da donanml ekilde yardmc olmalarn hedefliyoruz. deerlendirmesini yapt.

- Annemi ilk müdahale olmad için kaybettim

lk Yardm Eitim Merkezi Sorumlusu Hatun Yiitolu da ilk yardmn önemine deinerek, özellikle yaz aylarnda köylerde ylan sokmas vakalarnda art olduuna iaret etti.

Yiitolu, Öretmen arkadalarmz ilk yardm eitiminde ylan sokmalarna kar nasl davranmalar hususunda bilgilendiriyoruz. Ben annemi 2001 ylnda bahçede ylan soktuu ve bilinçli bir müdahale yaplmadndan dolay kaybettim. dedi.

Öretmen Ülkü Sözeri de köy öretmenlerinin bu eitimi almasnn önemine deinerek, Bu toplumda da farkndaln oluturulmas açsndan önemli. Mesela bir köyde bir vaka gerçekletiinde olay yerine acil yardm ekipleri gelene kadar öretmen arkadalarmz örencilerine daha hzl müdahale edebilecekler. ifadesini kulland.

Lice ilçesine bal Üçdamlar Köyü ehit Binba Ercan Kurt lk ve Ortaokulunda müzik öretmenlii yapan Muhammet Enes Yeilyurt, Köy okullarnda görev yaptmz için belki de devletin en uç noktas biziz. Bu anlamda hem oradaki insanlara bu eitimi vermek hem de herhangi bir durum karsnda müdahale etmek amacyla ilk yardm eitim seminerine katldk. diye konutu.

Lice lçesi Kayack Köyü lkokulu Anasnf Öretmeni Müge Ylmaz da Özellikle küçük çocuklarda düme, çarpma yada boazna küçük cisimlerin kaçmas gibi durumlarla karlamamz mümkün. Bu tarz durumlarda zamannda müdahale edilmezse çocuk hayatn kaybedebilir. Bulunduumuz ortamda hekim bulamayabiliriz. Bu nedenle bizim aldmz eitimin oldukça doru olduunu düünüyorum. deerlendirmesini yapt.

Ana Sayfaya Git