Öğretmenler okulların açılmasını istiyor

Eğitim Sen, uzaktan eğitimi öğretmenlere sordu. Anket sonuçlarına göre, öğretmenlerin yüzde 84’ü okulların yüz yüze eğitime açılması gerektiğini söylüyor.

Haberler 21.05.2021 - 10:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Eitim Sen Covid-19 pandemisi ile geçen 3. eitim-öretim döneminin sonuna yaklarken öretmenlerle yapt aratrmann sonuçlarn paylat. 3743 öretmenin katld anketin sonuçlarn yorumlayan Eitim Sen Genel Bakan Nejla Kurul, unlar söyledi:

Ciddi bir oranda öretmenlerin yüz yüze eitime geçilmesi ama bunun için seyreltme çalmalarnn yaplmasnn önemini vurgulayan bir bak açs var. (Bu yl alm yaplan) 20 bin öretmenin sanrm u sralar mülakatlar devam ediyor ama bu yl emekli olacak öretmen saysna yaklak bir say bu. Dolaysyla pandemi nedeniyle snflar seyreltmek amacyla yeni atama yaplmayacan MEB ifade ediyor. Bizler MEBi zorlamaya, bu konuda mücadele etmeye devam edeceiz.

Bizim aratrmamzda da öretmenler genel olarak a sorununu ifade ediyor. Bu öretmenlerin alanma durumunda da son döneme uygun, bakanlk açklamalarna paralel bir sonuç ortaya çkm. ki doz asn da vurulan öretmenlerin oran yüzde 15. lk dozunu olan öretmen oran yüzde 29, henüz alama kapsamna alnmayan öretmen oran ise yüzde 56.

YÜKSEK KATILIMLA UZAKTAN DERS YAPABLEN ÖRETMEN ORANI YÜZDE 8,7

Aratrma sonucunda u bulgulara ulald:

- Öretmenlerin yüzde 59u günde 5-6 ders saati, yüzde 10u ise 7 ders saati ve üzerinde fiilen ders yaptklarn belirtti. Bu sürelere ders hazrlklar, ödev takipleri ve örenci-veli görümeleri bu süreye dahil deil.

- Öretmenlerin yüzde 84ü okullarn açlmas gerektiini belirtti. Ankete katlan öretmenlerin yüzde 31i gerekli önlemler alnarak tamamen, yüzde 53ü salgnn bula hzna göre uzaktan eitimle desteklenerek okullarn açlmasn isterken, yalnz yüzde 16s uzaktan eitime devam edilmesi gerektiini savundu.

- Öretmenlerin yüzde 44ü uzaktan eitimde örencilerin derse katlmnn yüzde 20nin altnda olduunu, yüzde 27si ise katlm orannn yüzde 20-50 arasnda olduunu belirtti. Yani öretmenlerin neredeyse yars 40 kiilik snftan en fazla 8 örencinin dersleri takip ettiini beyan etti. Uzaktan derslerde derse katlm orannn, öngörüldüü ekilde yüzde 80den yüksek olduunu belirten öretmen oran ise yüzde 8,7de kald.

- Ankette öretmenlere göre uzaktan eitimle ilgili en önemli üç sorun; örencilerin internet ve cihazlara eriememesi (yüzde 46), örencilerin uzaktan eitimde konular yeterince örenememesi (yüzde 17), Örencilerin uzaktan eitimde odaklanma ve motivasyonlarn yitirmeleri (yüzde 16), olarak belirlendi. Öretmenlerin kendi çalma koullarndan çok eitimin nitelii ile ilgili sorunlar önemsemesi dikkat çekti.

- Öretmenlerin yüzde 61i uzaktan eitim sürecinin çocuklar için eit koullar sunularak sürdürülmediini belirtti.

Ana Sayfaya Git