Öğretmenlere tayin müjdesi

Ergani'de hizmet puanı yetersizliği sebebiyle eş durumundan tayin talebi kabul edilmeyen öğretmenlere iyi haber Danıştay'dan geldi.

Haberler 22.09.2017 - 09:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Ergani ilçesi Haniköyü lköretim Okulunda okul öncesi öretmeni olarak görev görev yapan öretmen, Emniyet Genel Müdürlüü bünyesinde çalan einin Ankara il merkezine atanmas üzerine 2012 Austos özür durumuna bal yer deiiklii talebinde bulundu. Ankara iline hizmet puan yetersizliinden atanamayan öretmen, e durumundan atanabilmek için snf deiiklii yoluyla memur olarak Ankara iline atand. 2013 ubat özür durumuna bal yer deiiklii döneminde e durumu özrünün bulunduu Ankara iline okul öncesi öretmeni olarak atanmak üzere elektronik ortamda yapt bavurunun yine puan yetersizlii gerekçesiyle reddedilen öretmen bu kez konuyu yargya tad. Ankara 1. dare Mahkemesi. davann reddi yönünde karar verdi. Hukuk mücadelesini sürdüren öretmen bu kez davay Dantaya tad.

E LE KLEMNDE BIRAKILAMAZ

Dantay 2. Dairesi, emsal nitelikte bir karara imza att. Mevcut yasa hükümleri ve yönetmeliklere dikkat çeken daire, davacnn Ankara ilinde polis memuru olarak görev yapan ei sebebiyle 2013 ubat ay özür grubu yer deitirme bavurularnda norm kadro durumu yahut hizmet puan gibi hususlar dikkate alnmakszn kabul edilmesi gerektiine hükmetti. Davacnn tayin talebinin kabul edilmesi gerekmediine, puan yetersizlii öne sürülerek bavurusunun reddedilmesinin belirtilen yönetmelik hükmüne aykrlk arz ettiine vurgu yapld.

Öretmenlik mesleinin özel ihtisas gerektiren bir meslek olduuna dikkat çekilen Dantay 2. Dairesinin kararnda u ifadeler kullanld:

Devlet Memurlarnn Yer Deitirme Suretiyle Atanmalarna Dair Yönetmeliin 9. maddesinde, örenim ve uzmanln yer deitirme suretiyle atamalarda gözönünde bulundurulmas gereken temel ilkelerden olduu ortadadr. Kamu görevlilerinin özel koullarna göre verimliliklerinin en yüksek olduu ve hizmetlerinden en yüksek oranda yararlanlacak bir biçimde çaltrlmalarnn kamu yararna daha uygun dütüü ve kamu hizmetinden beklenen faydann da bu sayede artt anlalmaktadr. Kamu görevlilerinin, gördüü eitime uygun alanda çalmas sayesinde maddi ve manevi varlnn gelimesini daha iyi tamamlayabilecei, toplumun temeli olan ailenin korunmas ve refah için Devlet tarafndan gerekli tedbirlerin alnmas Anayasal bir yükümlülük olduu hususlar birlikte dikkate alnmaldr. Bu durumda davacnn e mazeretine dayal olarak yapt atanma isteminin hizmet puannn yeterli olmamas nedeniyle reddine ilikin ilemde hukuka uyarlk, davann reddi yolunda hüküm kuran Ankara 1. dare Mahkemesi kararnda yasal isabet bulunmamaktadr. Açklanan nedenlerle, davacnn temyiz isteminin kabulüyle, Ankara 1. dare Mahkemesince verilen kararn bozulmasna, yeniden bir karar verilmek üzere dosyann ad geçen mahkemeye gönderilmesine oy çokluuyla karar verildi.

Ana Sayfaya Git