Öğretmenlerin sıkıntısı büyük!

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası’nın (Eğitim-İş) yaptığı ankete katılan öğretmelerin yüzde 43’ü daha iyi para kazanacakları bir iş bulursa mesleği bırakmayı düşündüğünü açıklarken, yüzde 63’ü çocuklarını gıda, yüzde 73’ü kıyafet ve yüzde 47’si eğitim ihtiyaçlarını rahat bir şekilde karşılayamadığını belirtti.Öğretmenlerin yüzde 59'i ise gelecekten umutsuz.

Haberler 23.11.2020 - 10:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Eitim-, 24 Kasm Öretmenler Günü öncesinde 5 bin 514 öretmenin katld anket yapt. Yüzde 47si erkek, yüzde 53ü kadn olan ankete katlanlarn yüzde 12si sendika üyesi deilken, yüzde 88i eitim i kolunda bir sendikaya üye olduunu bildirdi.

çOCUUNUN ÖRETMEN OLMASINI STEMYOR

Aratrmaya katlan öretmenlerin yüzde 86s çocuunun öretmen olmasn istemezken, bu görüün altnda ekonomik zorluklar çkt. Öretmenlerin yüzde 63ü çocuklarn gda, yüzde 73ü kyafet ve yüzde 47si eitim ihtiyaçlarn rahat bir ekilde karlayamadn kaydetti. Öretmenlerin yüzde 96s son bir ylda yaanan fiyat artlarn bütçelerini etkilediinin altn çizdi.

Aratrmaya katlan öretmenlerin yüzde 93ü mesleklerinin toplumda saygnln azaldn belirtirken, bunlarn yüzde 83ü maalarn düük olmas nedeniyle öretmenliin saygnln kaybettii görüünde.

Daha çok para kazanacan bir meslek bulmalar halinde öretmenlii brakacan açklayanlarn oran yüzde 43 olurken, katlmclarn yüzde 61i gelir yetersizlii nedeniyle psikolojik sorun yaadn bildirdi.

ÖRETMENLERN KRED BORCU

Öretmenlere borçlarn da soruldu. Ankete katlan öretmenlerin yüzde 44ü ev kredisi, yüzde 30u araç kredisi, yüzde 25i ise çocuklarnn eitim için çektii krediyi ödediini belirtti. Öretmenlerin yüzde 26s ek i yaptn açklarken, yüzde 29u esnafa, yüzde 35i ahslara nakit borcunu ödemeye çaltn aktard. Kredi kart borcu olduunu kaydeden öretmenlerin yüzde 37si sadece asgari ödeme tutarn yatrabildiine dikkat çekerken, yüzde 3ü maanda icra olduunu, yüzde 8i en az bir kez maana icra geldiini bildirdi.

Öretmenlerin yüzde 46s ancak anne ve babas ya da arkadalarndan yardm alarak geçinebildiini vurgularken, her ay borç aldn söyleyen öretmenlerin oran yüzde 22 oldu. Öretmenlerin 70i örencilerine örnek olabilecek ekilde giyinemedii söylüyor.

KTAP, GAZETE DAH ALAMIYORLAR

Anket verilerinden bazlar öyle:

-Öretmenlerin yüzde 84ü son bir ylda tiyatroya ve yüzde 73ü sinemaya hiç gitmedi. Öretmenlerin yüzde 92si her gün bir gazete, yüzde 62si her ay bir kitap dahi alamyor.

-Öretmenlerin yüzde 89u otelde tatil yapamyor, yüzde 86s tatili evinde ya da köyünde geçiriyor.

-Öretmenlerin yüzde 46s görevden alnma korkusu yayor, yüzde 83ü yönetici atamalarnda torpile ihtiyaç olduunu düünüyor, yüzde 48i yöneticilerin öretmenlere siyasi bask yaptn söylüyor.

DEVLET OKULLARINDA NTELK DÜTÜ

-Öretmenlerin yüzde 59u gelecekten ümidi olmadn, yüzde 83ü devlet okullarnda eitimin niteliinin gün geçtikçe dütüünü, yüzde 83ü devlet okullarnda niteliin dümesi nedeniyle özel okullara talebin artt söylüyor. çocuunu özel okula gönderebilen öretmenlerin oran ise yüzde 15.

- Aratrmaya katlan öretmenlerin yüzde 39u Milli Eitim Bakan Ziya Selçuk eitimin sorunlarn çözemeyeceini, yüzde 16s kararsz olduunu, yüzde 45i ise çözebileceini düünüyor.

-Koronavirüs sürecinde Milli Eitim Bakan Ziya Selçuku baarl bulmayan öretmenlerin oran yüzde 80. Ayrca öretmenlerin yine yüzde 80 uzaktan eitimin baarl olmad görüünde.

Ana Sayfaya Git