Öğretmenlerin yarısı şiddette maruz kaldı

Sendikanın, öğretmenlerin sosyo ekonomik durumlarını ve mesleki sorunlarını tespit amacıyla 6 bin 728 kişinin katılımıyla yaptığı ankete göre, öğretmenlerin yarıya yakını meslek hayatında en az bir kez şiddete maruz kalıyor.

Haberler 23.11.2019 - 09:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Eitim-Senin öretmenlerin sosyo ekonomik durumlarn ve mesleki sorunlarn tespit etmek amacyla yapt ankette, öretmenlerin yüzde 48,7si meslek hayatnda en az bir kez iddete maruz kaldn ifade etti.

Sendikadan yaplan açklamaya göre, 7-18 Kasmda 8 ayr internet sitesi üzerinden 6 bin 728 öretmenin katlmyla anket düzenlendi. Öretmenlerin sosyo ekonomik durumlarn ve mesleki sorunlarn tespit etmek amacyla yaplan ankette, öretmenlerin isteklerine, maduriyetlerine ve ikayetlerine yönelik sorular yöneltildi. Öretmenler en çok meslek hayatlar boyunca karlatklar iddet, özlük haklarn iyiletirilememesi, caydrc müeyyideler içeren yasalarn çkarlmamas ve ekonomik skntlardan muzdarip olduklarn ifade etti.

Ankete katlanlarn yüzde 94,1i meslei nedeniyle yprandn belirtirken öretmenlerin yüzde 32,3ü ekonomik ve sosyal sorunlar, özlük haklarn iyiletirilememesi, yüzde 21,8 ile yanda kayrmaclk, kadrolama ve haksz uygulamalar, yüzde 13,5i ise olumsuz çalma koullar nedeniyle yprandn kaydetti.

Katlmclarn yüzde 61,5i itibarlarn artrc düzenlemelerin gelmesini istediklerini ifade etti.

- ikayetçi olanlarn says az

Ankete katlan öretmenlerin yüzde 56,9u okulda kendini güvende hissetmediini, yüzde 48,7si meslek hayatnda en az bir kere iddete maruz kaldn belirtti. iddete maruz kalanlarn sadece yüzde 14,4ü ise ikayetçi olduunu aktard.

Yüzde 57,2si siyasetçi ya da toplumda göz önünde kiilerin öretmenlerin itibarn azaltc söylemleri nedeniyle iddetin artt deerlendirmesinde bulunurken yüzde 50,9u önleyici ve caydrc müeyyideler içeren yasa çkarlmasnn öretmenlere yönelik iddeti engelleyebileceini bildirdi.

- Yüzde 81i emekli olmay düünmüyor

Katlmclarn yüzde 42,9u her ay kredi kart borcunun tamamn ödeyemediini, yüzde 67,2si birikim yapamadn, yüzde 90,5i ücretli öretmenliin kaldrlmasn istediini, yüzde 88i sözlemeli öretmen istihdamn doru bulmadklarn belirtti.

Anket sonucuna göre, emeklilii hak edenlerin yüzde 81i emekli olmay düünmüyor. Yüzde 51,4ü emekli maa ile geçinmek zor olduu, yüzde 16,4ü ek göstergenin 3600e çkarlmasn bekledii, yüzde 16,3ü ise çocuklarnn eitimi devam ettii için emekli olmay istemediini ifade etti.

- iddet önleyici tedbirler getirilmeli

Açklamada, anket sonuçlarna ilikin deerlendirmesine yer verilen Türk Eitim-Sen Genel Bakan Talip Geylan, fedakarca, canla bala çalan öretmenler için iddeti önleyici tedbirler getirilmesi talebinde bulundu.

Öretmenlik mesleinin kutsal bir görev olduunu vurgulayan Geylan, unlar kaydetti:

Milli Eitim Bakan Ziya Selçuktan beklentimiz, anket sonuçlarndan da görülecei üzere yprandn belirten öretmenlerimize kulak vermesi ve bu ypranmann gerekçelerini göz önüne alarak gerekli düzenlemeleri yapmasdr. Ek gösterge sözünün 1,5 yl geçmesine ramen hala yerine getirilmemi olmas kabul edilemez. 24 Kasmda bu sözün yerine getirilmesini istiyoruz.

Ana Sayfaya Git