Öğretmenlik Meslek Kanunu

Öğretmenlik mesleğini bütün olarak ele alan bir kanunun olmamasını eksiklik olarak nitelendiren Eğitim Bir-Sen Diyarbakır Şubesi, öğretmenliğin kamu sistemi içerisinde kariyer mesleğine uygun bir kanuna kavuşturulması gerektiğini söyledi.

Haberler 03.11.2021 - 09:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Öretmenlerin yetitirilmesinden emekliliine kadar olan her aamay içeren bir kanunun olmas talebine ilikin Eitim Bir-Sen Diyarbakr ubesi, basn açklamas düzenledi.

Diyarbakr merkez Yeniehir ilçesinde bulunan sendika binasnda yaplan basn açklamasn Eitim Bir-Sen Diyarbakr ube Bakan Ramazan Tekdemir okudu.

Türkiyede fiil olarak görev yapan öretmen saysnn bir milyon 200 bini atn ve eitimde örnek gösterilen ülkelerde olduu gibi öretmenliin kamu sistemi içerisinde eitim-öretim hizmetleri snf kariyer mesleine uygun bir kanuna kavuturulmasnn ertelenmemesi gerektiini belirten Tekdemir, Mill Eitim Bakanln Öretmenlik Meslek Kanununu bir an evvel hayata geçirme konusunda göreve davet etti.

Öretmenlerin itibarnn daha da artmas, haklarnn korunmas yönetmeliklerle, genelgelerle oluan görev, yetki, ehliyet, liyakat noktasndaki dankln giderilmesi için Öretmenlik Meslek Kanununun ivedilikle yürürlüe konulmasnn kaçnlmaz olduunu dile getiren Tekdemir, Öretmenlik Meslek Kanununun çkarlmas hedefine 11inci Kalknma Plannda ve Bakanln 2023 Eitim Vizyonu Belgesinde yer verilmesinin üzerinden üç yl geçmesine ramen ne yazk ki öretmenlerin mesleklerini, hak ve yetkilerini koruyup gelitirecek nitelikte bir meslek kanunu beklentisi hl karlanamamtr. dedi.

Zorunlu hizmet gibi zorlayc dayatmalar yerine tevik edici uygulamalar getirilmeli

çkarlp yürürlüe konulacak kanunun hedefler ve gerçekler balamnda uluslararas standartlara uygun bir kanun olarak düzenlenmesini beklediklerini ifade eden Tekdemir, Medeniyetimizin yükledii deeri sosyal ve ekonomik statü açsndan gerçekletirecek kanun, öretmenin itibarn hem korumaya hem de yükseltmeye yaramaldr. çan gereklerini ve öretmenlerimizin beklentilerini karlayacak ekilde 2018 ylnda hazrladmz Öretmenlik Meslek Kanunu htiyaç ve Öneriler balkl raporumuzla genel çerçeveyi çizdik. ifadelerini kulland.

Öretmenler olarak beklentilerini dile getiren Tekdemir, Özlük haklarmzn tanmlanmas ve gelitirilmesi; kadrolu, sözlemeli ve ücretli öretmenlik ayrmnn ortadan kaldrlmas resm eitim kurumlarndaki bütün öretmenlerin kadrolu olarak istihdam edilmesi; mesleimizde ilerlememizi salayacak ekilde kariyer basamaklarnn yeniden hayata geçirilmesi; istihdamda güçlük çekilen bölgeler bata olmak üzere zorunlu hizmet gibi zorlayc dayatmalar yerine tevik edici uygulamalarn getirilmesidir. eklinde konutu.

Tekdemir, Eitim kurumu yöneticiliinin eitim-öretim snf içinde ama ikincil görev olmaktan çkarlarak müstakil bir kadro olarak düzenlenmesi; yöneticilik süreçlerine geçi ve statüsü ile bu pozisyonlardaki mali, özlük ve sosyal haklarn da mutlaka meslek kanununda tanmlanmas resm veya özel öretim kurumu ayrm yapmakszn bütün öretmenleri kapsayan bir meslek kanununu hayata geçirilmelidir. diye belirtti.

MEBi Öretmenlik Meslek Kanununu hayata geçirme konusunda adm atmaya çaryoruz

Meslek kanunu, içerii itibaryla öretmenlerin atamadan yer deitirmeye, yetimeden gelimeye, eitim imknlarndan kariyer basamaklarna eriime, ehliyetten liyakate kadar ayrmclk ya da ayrcalktan uzak objektif hükümler içermesi gerektiini hatrlatan Tekdemir, öretmenin itibarnn, statüsünün, hak ve imknlarnn, frsat ve yetkilerinin artrlmasna dayanak yaplmas gerektiinin altn çizdi.

Tekdemir, Özellikle meslek kanununda öretmenlerin ve eitim kurumu yöneticilerinin mali durumunun, hak, yetki ve sorumluluklarnn hedeflenen amaca uygun gerçekletirilmesi umulurken, bütün bunlar kamu maliyesi dengesi, bütçe olanaklar ve benzeri bahanelerin arkasna snlarak es geçilecek olursa eitimde istenilen baarlarn da meslek kanunundan beklentinin de salanamayaca bilinmelidir. ifadelerini kulland.

Öretmenin özlük haklarn ve yetkilerini geniletecek, ona destek olacak bir içerikle Öretmenlik Meslek Kanununun çkarlmas beklentisi karlanmaldr diyen Tekdemir, Eitim-Bir-Sen olarak, belirttiimiz hususlar temelinde katk ve destek sunacamz bu vesileyle bir kez daha temin ve teyit ediyor; siyasi iradeyi, TBMMyi ve Mill Eitim Bakanln Öretmenlik Meslek Kanununu bir an evvel hayata geçirmek konusunda adm atmaya çaryoruz. dedi.

Ana Sayfaya Git