'Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi'nin görüşmeleri komisyonda başladı

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda 'Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi'nin görüşmeleri başladı.

Haberler 11.01.2022 - 10:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TBMM Milli Eitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah ler bakanlnda topland. Komisyona hükumet adna Milli Eitim Bakan Yardmcs Sadri ensoy ve ilgili kurum ve kurulularn temsilcileri de katld. Komisyonda, koronavirüse yakalanan AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdemin yerine teklifte imzas olan AK Parti Sinop Milletvekili ve komisyon üyesi Nazm Mavi sunum yapt. Teklifin ayrntlar hakknda komisyona bilgi veren Mavi, öretmenler açsndan önemli bir kanun teklifinin görüüldüünü söyledi. Öretmenlik mesleinin zaman içeresinde rolünün deitiini kaydeden Mavi, Artk entelektüel yönden gelimi, estetik duygusu olan ve gücünü yetkisinden deil yaratt etkisinden alan yeni bir öretmen modeli vardr. Bu öretmen modelinde mesleki saygnlk ve statü, liderlik becerileri üzerine kurulu uzman gücüne dayanmaktadr. AK Parti olarak bu çerçevede öretmenlik mesleinin saygnln, verimliliini, uzmanln ve etkinliini daha da artrmak önceliklerimizdendir dedi.

YEN ÖZLÜK HAKLARI ÖNGÖRÜLÜYOR

Mavi, hazrladklar yasa teklifiyle öretmenlerle ilgili güçlü admlar attklarn belirterek, Öretmenlerimizle ilgili yine güçlü bir adm atyor ve öretmenlerimiz için önemli güçlendirmelerin yer ald öretmenlik meslek kanununu yüce meclisimize teklif ediyoruz. Böylesine bir meslei ele almak; bu meslei çerçevelemek, meslein geliimine yönelik bir düzenleme yapmak hem onurlu hem de zor bir itir. Böyle bir görevi önemli bir süreden beri yapmaya çaltk ve belirli bir aamaya geldik. Öretmenlik bir ihtisas meslei olarak tanmlanmasna ramen bugüne kadar meslein standartlar, meslee giri, kariyer basamaklar ve özlük haklar ile ilgili bir meslek kanunu yaplmamtr. Mevzuatmzda var olan öretmenlik mesleinin gerektirdii hukuksal zemini önemli oranda karlayan düzenlemeler yannda kanun teklifimizle, meslee giriten itibaren öretmenlik mesleinin önemiyle uyumlu bir kariyer sisteminin kurulmas ve bu kariyer sistemiyle alakal yeni özlük haklarnn belirlenmesi öngörülmektedir diye konutu.

MUTABIK KALARAK BU TEKLF HAZIRLADIK

Mavi, Türkiyede öretmenlik meslek kanunuyla ilgili birçok çalmann yapldn anmsatarak, unlar kaydetti:

Gerek sendikalarmz, gerek düünce kurulularmz, gerekse siyasi partilerimiz öretmenlik meslek kanununa dönük çalmalar yapm, raporlar hazrlamtr. Ayrca Milli Eitim Bakanlmz ve cumhurbakanl eitim politikalar kurulumuz da öretmenlik meslek kanununa dönük hazrlklar yapm, raporlar hazrlam, kanun çalmalarna altlk oluturacak teklifler sunmulardr. Biz de bu çalmay hazrlarken yaplan tüm bu çalmalardan yararlandk. Cumhur ttifaknn komisyon üyeleri ile de istiareler yürüterek birlikte mutabk kalarak bu teklifi hazrladk. Elbette çok daha geni ve kapsaml bir meslek kanunu hazrlanmalyd diyen arkadalarmz olabilir. Öretmenlerimizin çözüm bekleyen acil ve bir meslek kanununun öncelikli ve en temel hususlarn teklifimize derç etmek suretiyle ve teklifimizde yer almayan hükümler açsndan da ilgili kanunlara atfta bulunmak suretiyle bir an evvel bu kanunu meclisin takdirine arz etmenin daha doru olduunu düündük.

Ana Sayfaya Git