Öğretmenlikte kariyer süreci

Milli Eğitim Bakanlığınca Öğretmenlik Meslek Kanunu'na ilişkin yeni yönetmeliğin yakın zamanda yayımlanmasının hemen ardından açıklanacak takvim ile 496 bin 288 öğretmen için uzman öğretmenlik; 75 bin 669 uzman öğretmen için de başöğretmenlik kariyeri heyecanı başlayacak.

Haberler 22.04.2022 - 01:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Milli Eitim Bakanlnca (MEB) Öretmenlik Meslek Kanununa ilikin yeni yönetmeliin yakn zamanda yaymlanmasnn hemen ardndan açklanacak takvim ile 496 bin 288 öretmen için uzman öretmenlik; 75 bin 669 uzman öretmen için de baöretmenlik kariyeri heyecan balayacak.

Milli Eitim Bakanl ile özel okullar ve dier kamu kurum ve kurulularnda görev yapan öretmenlere kariyer basamaklar getiren Öretmenlik Meslek Kanununa ilikin yeni yönetmelik yakn zamanda yaymlanacak.

Yönetmeliin hemen ardndan uzman ve baöretmenlik eitimleri ile snav sürecine ilikin bavuru tarihlerini içeren takvim kamuoyuna açklanarak, öretmenlerin kariyer basamaklarna ilikin süreç balatlm olacak.

Milli Eitim Bakan Mahmut Özer, dün akam yapt açklamada yönetmelik çalmalaryla ilgili de hazrlklarn son aamaya geldiini, tüm sivil toplum kurulularndan ve eitim paydalarndan görüleri aldklarn belirterek, nallah cuma günü itibaryla yaymlanmak üzere Cumhurbakanlna göndereceiz. açklamasn yapmt.

Öretmenlik Meslek Kanununun 14 ubat 2022 tarihli Resmi Gazetede yaymlanmasnn ardndan ayn gün Milli Eitim Bakanlnca kanun dorultusunda hazrlanan Aday Öretmenlik ve Öretmenlik Kariyer Basamaklar Yönetmelii Tasla da kamuoyunun görüü alnmak üzere askya çkarlmt.

Milli Eitim Bakanlnca, paydalarn görüü alnarak son ekli verilen alt mevzuat, arlkl olarak adaylk kaldrma snav yerine aday öretmenlerin geliim destekli süreçleri, uzman öretmenlikle ilgili düzenlenecek eitimlerin kapsam ve baöretmenlikle ilgili süreçlerin nasl olaca gibi kanunda detaya ihtiyac olan süreçleri tanmlayan çerçeve bir yönetmelik olma özellii tayor.

Öretmenlerin kariyer süreçlerine ilikin detaylarn yer alaca yeni yönetmeliin hemen ardndan hem uzman öretmenlik hem de baöretmenlikle ilgili eitim program tarihi ve snav tarihi de açklanacak ve böylece süreç balatlm olacak.

- Öretmenler için 3 kariyer basama

Öretmenlik Meslek Kanunu dorultusunda hazrlanan Aday Öretmenlik Ve Öretmenlik Kariyer Basamaklar Yönetmelii Taslanda, öretmenlik, adaylk döneminden sonra öretmen, uzman öretmen ve baöretmen olmak üzere üç kariyer basamana ayrld.

Milli Eitim Bakanlnda, 75 bin dolaynda daha önce yaplan uzmanlk snavn kazanm öretmen ile 80 dolaynda baöretmen görev yapyor. Bu öretmenler kanun yürürlüe girdikten sonra otomatik olarak uzman öretmenlik ile baöretmenlie geçi yapt.

Takvimin açklanmas ile birlikte Milli Eitim Bakanlnn yan sra özel kurumlar ile dier kamu kurumlarnda çalan öretmenler için kariyer basamaklar süreci balatlm olacak.

Bakanlkta meslekte 10 yln dolduran öretmenlere 180 saatlik kurs ve yaplacak snavla uzman öretmenlik kariyer basama ile hem bir derece hem de bugünün artlarnda 1342 lira bir ek ödeme yaplacak. Bu kapsamda Milli Eitim Bakanlnda görev yapan 496 bin 288 öretmen uzman öretmenlie bavurabilecek. Bu öretmenlerin tamam, herhangi bir kontenjan kstlamas olmadan uzman öretmenlik eitimlerine ve daha sonra snavna katlma hakk elde edecek.

Uzmanlkta 10 yln dolduran öretmenlere de 240 saatlik bir kurs ve yaplacak ve snavla baöretmenlik kariyer basama ile ayrca bir derece daha ve maalarnda da yine bugünün artlarnda 2684 lira art salanacak. Bu kapsamda 20 yln tamamlayan mevcut 75 bin 669 uzman öretmen, baöretmenlie bavuru hakk kazanm olacak. Bu öretmenler için de eitimler ve snav için herhangi bir kontenjan kst bulunmuyor.

Öte yandan öretmen maalarna kariyerlerine göre yansyacak artlar, memura verilecek her iyiletirmeden etkilenecek ekilde 15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüe girecek.

- Yazl snavdan muaf olacak öretmenler

Kanuna göre, lisansüstü eitimini tamamlayan öretmenler, uzman öretmen unvan için öngörülen; doktora eitimini tamamlayan uzman öretmenler ise baöretmen unvan için öngörülen yazl snavdan muaf tutulacak. Yaymlanacak yeni yönetmelikte de bu konudaki detaylara yer verilecek. Halen Milli Eitim Bakanl bünyesinde 2 bin 234 doktorasn yapm, 115 bin 257 yüksek lisansn tamamlam öretmen görev yapyor.

Taslakta, yazl snavlara ilikin duyurunun snav tarihinden en az 6 ay önce Bakanln internet sitesinde ilan edilecei yer alyor. Duyuruda, snava bavuru tarihi, snavlarn yaplaca tarih, snav konularnn arlklar, sorulacak soru says ve puan deeri ile Merkez Snav Komisyonunca belirlenecek dier hususlara yer verilecek.

Özel öretim kurumlar ile dier kamu kurumlarnda öretmen olarak görev yapanlardan uzman öretmen veya baöretmen unvann aldktan sonra Bakanlk kadrolarna öretmen olarak atananlarn, uzman öretmen veya baöretmen unvanlar için öngörülen haklardan yararlanmas da öngörülüyor.

Ana Sayfaya Git