Okul Başarısı İçin 5 Sağlıklı Beslenme Önerisi

Beslenme alışkanlıklarının temeli çocuklukta atılıyor. Doğru beslenmeyi yaşam tarzı haline getiren çocuklar; hastalıklardan daha iyi korunuyor, sağlıkla büyüyüp gelişiyor ve ileri yaşta da güçlü bir bağışıklık sistemine sahip oluyor. Çocukluk döneminde sağlıklı beslenme okul sürecinde ve ders başarısında da büyük önem taşıyor.

Haberler 11.09.2018 - 09:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Bölümünden Dyt. Berna Ertu okul çandaki çocuklara özel salkl beslenme önerilerinde bulundu.

1) Okul saatlerine uygun yemek program

Salkl ve doru beslenme alkanlklarnn, çocuklarn zihin performanslar üzerindeki olumlu etkisi yaplan çalmalarla kantlanmtr. Düzenli bir beslenme program, büyüme ve geliime katksnn yan sra eitim için de gereklidir. Bu nedenle öncelikle çocuun yemek düzeninin, okul saatlerine göre belirlenmesi gerekir. Sabah, öle ya da tam gün ders program olan okullara göre kahvalt, öle ve akam yemek saatlerinin yan sra, ara öünler de ders aralarna ve teneffüslere göre planlanmaldr.

2) Öünlerin ba tac kahvalt

çocukluk döneminde kahvalt alkanl kazanmak çok önemlidir. çocuk bunu ileri yalarda da uygulamaktadr. Vücudun ihtiyaç duyduu en gerekli besin kaynaklar bu öünde karlanr. Kahvaltda tam tahll ekmek, yumurta, peynir ve zeytin gibi besin deeri yüksek gdalar tüketilmeli, mevsimine göre domates ve salatalk gibi sebze türevleri de menüye eklenmelidir. Süt, bu öünde önerilen içecektir. çine bir tatl ka kakao, bal ya da pekmez ilave edilerek cazip bir içecek haline getirilebilir. Taze sklm meyve suyu da süt içmeyen çocuklar için iyi bir seçenektir.

3) Hamur ii ve paketli gdalar menüde olmamal

Metabolizmann yeterli çalmamas ve buna bal olarak ileri yalarda ortaya çkan obezite, özellikle güne kahvalt ile balamayan çocuklarda daha sk görülmektedir. Ancak bu öünde simit ve poaça gibi ar hamur ii gdalardan uzak durulmaldr. çocuklarn büyüme ve geliimi için önemli olan ara öünlerde de abur cubur, bisküvi, çikolata yerine meyve, fndk, ceviz ve badem gibi hem vitamin hem de mineral içeren salkl besinler tercih edilmelidir. çocuklarn okul döneminde fiziksel aktiviteleri de youn olduundan, bu besinler onlar için doru enerji kayna olacaktr.

4) Beslenme çantas hazrlamak ailenin görevi

çocuklarnn beslenme çantasn hazrlayan aileler, kahvalt ve ölen yemei arasndaki süreci ara öün olarak deerlendirmelidir. Tam tahll sandviç ekmei arasna; peynir veya zgara köfte veya zgara tavukla beraber yeillikler konulabilir. Yannda da ayran veya süt ile tüketilebilir. Ancak bunun için çocuun tüketebilecei besinler de özenle seçilmelidir.

5) Farkl seçenekte menüler hazrlayn

çocuunuzun beslenme çantas için menü önerileri:

* Peynirli tost veya sandviç, 1 ayran, küçük salata veya söü, kuru meyve karm

* Tam tahll ekmekle hazrlanm sebzeli, tavuklu sandviç, ayran, 1 dilim kek

* 2-3 dilim peynirli veya sebzeli börek, evde yaplm az ekerli meyve kompostosu, sütlaç ya da puding gibi sütlü bir tatl

Ana Sayfaya Git