Okul çağındaki çocuklarda bilgisayar kullanımına dikkat

Çocuk-Ergen Psikoterapisti Uzman Psikolog Merve Demir, okul çağındaki çocuklarda bilgisayar kullanımına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Haberler 29.10.2017 - 12:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle, çok küçük yalardan itibaren çocuklarn bilgisayar, tablet, telefon gibi teknolojik aletlere eriiminin kolaylatn anlatan Uzman Psikolog Merve Demir, aileler tarafndan çocuun ödevlerine destek olmas gibi sebeplerle satn alnan bu ürünlerin, yanl kullanm da baz sorunlar beraberinde getirdiini ifade etti.

nternet kullanm

Uzman Psikolog Merve Demir internet kullanm ile ilgili yaplan hatalar öyle sralad

çocua çok küçük yata tablet, bilgisayar ya da telefon alnmas:

Erken yalarda bu tip teknolojik ürünlerin kullanm, çocuk için baz becerilerin gelimesini geciktirebilir. Örnein; küçük yata youn bir ekilde tablet kullanmaya balayan bir çocuun, konuma becerileri yatlarnn gerisinde kalabilir. çünkü çocuklar tabletle oynarken konuma ihtiyac hissetmezler.

nternet kullanmnn içeriinin, anne-babann kontrolünde olmamas: çocuunuzun hangi sitelere girdiini kontrol etmediinizde, kötü niyetli insanlarn ona ulama riskini de arttrm olursunuz.

çocuk için güvenli internet hizmeti gibi bir uygulamann kullanlmamas: çocuklar internette hangi sitelerin kendileri için uygun, hangilerinin uygun olmadn bilemezler. Hatta pek çok oyun sitesinde küfür, pornografik görüntüler gibi uygunsuz içerikle karlaabilirler. Bu tip programlar sayesinde çocuunuzu bu olumsuz içerikten korumu olursunuz.

Günlük internet kullanm için belirlenmi bir sürenin olmamas: çocuk kendisi için elenceli olan bir oyunu oynarken, ne zaman durmas gerektiini bilemez. Bu sebeple günlük belirli bir sürenin olmamas, çocuun tabletle uzun süre vakit geçirmesine sebep olabilir.

Uzun süre kullanm

çok uzun süreler internette vakit geçiren çocuklar, bamllk gelitirebilirler. Oynad oyunu bitirmek istemezler, yemek yemek yerine bilgisayarda oyun oynamay tercih edebilirler. Tabletle oynamak için daha az uyumaya, sizinle daha az sohbet etmeye, ödevlerini yapmamaya balayabilirler. Arkadalaryla birlikte vakit geçirmek, okula gitmek istemeyebilirler. Toplumsal yaamdan kaçp, içine kapanabilirler. nternet kullanmas engellendiinde ar tepkiler verebilirler.

çocua sorun çkard zamanlarda tablet, telefon verilmesi: Bu çocuun yanl davrann ödüllendirilmesi anlamna gelir. Bu ekilde çocuk hangi davrann doru, hangisinin yanl olduunu örenemez.

çocua yemek yedirmek için tablet ve telefon kullanlmas: çocua yemek yedirirken dikkatini datmak için eline tablet ya da telefon vermek sklkla yaplan bir hata. Bu ekilde çocuk yedii yemein farknda olamaz. Ne kadar ne yedii üstünde kontrol sahibi olamaz. Bu da gelecekte görülebilecek yeme sorunlarna örnein imanla zemin oluturur. Ayrca bu ekilde yemek yedirildiinde çocuk, annesi tarafndan kandrlm olur. Bu da aralarndaki güven ilikisini zedeler.

Güven ilikisi zedelenir

çocukla oyun oynamak yerine tablet ya da telefon verilmesi: Anne ve babasnn çocukla oynamas, çocuun hem zihinsel hem de duygusal geliimi için çok önemlidir. Bunun yerine konulabilecek bir teknolojik alet de yoktur. Bu sebeple anne babalar, dier ilerinden vakit ayrp çocuklar ile oyun oynamaldr.

nternetin çocukla pazarlk arac olmas: Anne-babalar; çocukla ilgili net snrlara sahip olmadklarnda, sklkla çocukla pazarlk yapmaya balarlar. Bu pazarlk da çou zaman, internet kullanm üzerinden olur. Ödevini yaparsan istediin kadar tabletinle oynayabilirsin gibi konumalar oldukça yanltr. çünkü bu tutum karsnda çocuk da anne ve babasyla pazarlk yapmaya balayabilir: Tabletimi vermezsen ödevimi yapmam gibi.

Ödevimi yapmam tehdidi

Tablet ya da telefonun okula götürülmesi: çou okulda teknolojik aletlerin, özel durumlar dnda okula getirilmesi yasaktr. çünkü bu tip teknolojik aletler, çocuun teneffüste bahçeye çkp arkadalar ile oynamak yerine, snfta hareketsiz kalp tabletle oynamasna sebep olabilir. Sosyallemesine engel olabilir. Ayrca tablet ya da telefonu olmayan çocuklar açsndan da kskançla sebep olabilir.

çocua internet kullanmn tamamen yasaklamak: çocuu teknolojik aletlerden tamamen uzak büyütmek de günümüzde çok gerçekçi bir tutum deildir. Bu; çocuun çan dnda kalmas, arkadalarndan baz konularda eksik olmas anlamna gelir. Ancak internet kullanm snrl olmaldr.

Uzman Psikolog Merve Demir, internet kullanm ile ilgili nasl bir snr konulabilecei konusunda ie unlar söyledi;

Öncelikle internet kullanm ile ilgili çocuunuza doru model olun. Kendi internet kullanmnz gözlemleyin. Telefonla, tabletle çok fazla vakit geçiriyorsanz, çocuunuzdan önce kendinizi snrlamaya çaln.

çocuunuzla daha fazla vakit geçirmeye çaln. Onunla oyun oynayn, sohbet edin.

çocuunuzla teknolojik aletlerin yanl kullanmnn zararlar üzerine konuun. Örnein: görme sorunlar, duru bozukluklar, radyasyon, hareketsizlik, imanlama riski, uykusuzluk, sinirlilik gibi.

Uykusuzluk, sinirlilik

nternet kullanm için günlük bir süre belirleyin. çocukla bu konuda anlama yapn.

çocuunuzun arkadalar ile daha sk görümesini salayn. Sosyalleebilecei ortamlarda bulunmas için frsat yaratn.

çocuunuzun bilgisayarna bir güvenlik filtresi olmasn salayn.

Sosyal paylam sitelerinde iletiim kurduu kiilerin kimler olduunu örenin. çocua bu tip sitelerde kötü niyetli insanlar da bulunabileceini, bu sebeple konutuu kiileri sizin bilmeniz gerektiini açklayn.

Mümkünse tabletle oynarken yaknlarnda olun.

çocuun oynad oyunlar hakknda bilgi edinin. Baz oyunlar onun ya için uygun olmayabilir.

Ana Sayfaya Git