Okul çantası sırta yüktür

Ağır çantalar çocuklarda sırt ve bel rahatsızlığı oluşturuyor. Yanlış çanta kullanımı omurga eğriliğine sebep oluyor

Haberler 09.09.2019 - 09:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Okullarn açlmasna ksa bir süre kala örencileri heyecan sararken, veliler de ise tatl bir tela balad. Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Op. Dr. Necip Özate özellikle okula yeni balayan çocuklarda ar veya yanl taklan okul çantalarnn ileride srt ve belde yol açabilecei problemlere dikkat çekip aileleri bu konuda uyard.

Bugün ders ziliyle okula merlaba diyecek milyonlarca örenci ve aileleri hazrlk, okul hazrlklarn tamamlarken, Okul alveriinin olmazsa olmazlarndan biri olan srt çantalar için pek çok aile çocuklaryla birlikte çantaclarn yolunu tuttu. Özellikle okula yeni balayan çocuklarda ar çanta kullanm bunun yan sra çantann yanl kullanm ileride srt ve belde kronikleebilen problemlere yol açabiliyor.Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Op. Dr. Necip Özate konuyla ilgili ailelerin nasl önlem almas gerektii hakknda bilgi verdi.

OKUL çANTALARINDAK AIRLIK ORANI

Küçük yalarda ortaya çkan omurga eriliinin çocuun bütün yaamn etkileyecek salk problemlerine yol açabileceini belirten Özate, lkokul ça çocuklar açsndan önemli bir dönem. Burada gündemimizde olan konu çanta. Veliler tarafndan çok soruluyor, çok sk gündeme geliyor. çantann ar olmas ayn zamanda çok dillendirilen bir ikayet. Özellikle çantann kullanm biçimi, çantann arl, tek tarafl taklan çantalar çocukta belirgin bir fiziksel deiime sebep olmakta. Ar olduktan sonra çift tarafl kullanlsa da vücudun simetrisini bozmakta ve bu asimetrik yürüyü biçimi vücutta ek salnmlara sebep olarak srt, bel ve boyun arlarna sebep olmaktadr. Bu durum göz ard edildii zaman uzun vadede çocukta belirgin kamburlua, kifoz dediimiz ya da bel bölgesinde normal olan lordoz dediimiz eimde daha da fazla arta sebep olmakta. Bu geçici ve tamamen durua bal veya durutaki kazanlm bir takm alkanlklara bal olarak gelien durumdur. Bu konuda bizim hastalarmza önerdiimiz en önemli ey öncelikle spor aktivitelerine belirgin önem vermeleri ve buna zaman ayrmalardr diye konutu.

çOCUUN AIRLIININ YÜZDE 15N GEçMEMEL

çanta arlnn belli bir limiti olduunu dile getiren Özate, çantann belirli bir limiti var. çocuun arlnn yüzde 15ini geçmeyecek ekilde bir çanta arl olmas gerekmektedir ifadelerinde bulundu.

Ana Sayfaya Git