Okul Çantası Ağır Olmasın!

YENİ eğitim öğretim döneminin başlamasına az bir süre kala öğrenci ve ailelere uyarılarda bulunan Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Uzmanı Gülşah Konakoğlu, "Okul çantasının ağırlığı çocuğun vücut ağırlığının yüzde 10'unun altında olmalıdır" dedi.

Haberler 30.08.2018 - 09:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuklarn kulland okul çantalarnn arlnn fazla olmas durumunda duru bozukluu yaanabileceini belirten Konakolu, Postürün (duru) bireyi fiziksel ve ruhsal yönden hayat boyunca etkileyen bir unsur. Ailesel ve yapsal faktörlerin yansra alkanlklar bireyin postüral yapsn etkiler. Düzgün postür için dengeli ligament ve kas yapsna sahip olmak gerekiyor. Postür bozukluklarna bal olarak kas ve ligaman yapsnda ortaya çkan instabilite; arya, kas yorgunluuna ve asimetrik görüntüye yol açyor. Omurgada en sk karmza çkan postüral problemler iseskolyoz (omurgann yana erilii) ve kifoz yani kamburluk diye konutu.

çOCUKLAR GELME DÖNEMNDE SÜREKL TAKP EDLMEL

Bedensel deiimin yaand adölesan (ergenlik) dönemin, gelime döneminin önemli bir bölümünü oluturduunu belirten Konakolu,Bu dönemde kas iskelet sistemi hastalklar özellikle de omurgada skolyoz ve kifoz sk görülmektedir. Skolyoza neden olan erilik adölesan dönemde 10 yandan sonra ortaya çkyor ve yine büyüme ve gelimenin hzl olduu bu dönemde hzla ilerliyor. Ancak bulgular erken dönemde çok belirgin olmadndan çounlukla tan ve tedavi gecikiyor. Genellikle ilk bulgu asimetri oluyor. Bu nedenle anne ve babalarn bu konudaki farkndalklarnn yüksek olmas ve çocuklarn gelime döneminde düzenli takip etmesi erken tan için son derece önemli dedi.

OKULLARDA DÜZENL SKOLYOZ TARAMALARI YAPILMALI

Erilik düük derecelerde iken bireye uygun egzersiz programlar ile çok iyi sonuçlarn alnabileceine fakat eriliin derecesi arttnda ayn sonuçlar alabilmenin mümkün olmadnn altn çizen Konakolu,Bu nedenle büyüme ve gelime dönemindeki çocuk ve adölesanlarda okulda yaplan postür analizleri de erken tan için son derece önemlidir. Ülkemizde de fizyoterapistler tarafndan tüm okullarda tam anlamyla düzenli skolyoz taramalar yaplmal dedi.

YETERSZ FZKSEL AKTVTE DURUU BOZAR

Adölesan dönemde aniden ortaya çkan skolyozun nedeninin tam olarak bilinemediine vurgu yapan Konakolu, Ancak yaplan aratrmalarda okul çocuklarnda ortaya çkan postür bozukluklarn etkileyen faktörler arasnda yanl duru ve oturu ekli, çantann tanma ekli, çantann arl, tablet ve akll bilgisayarlarn sk kullanm, sedanter yaam tarz gösteriliyor. çocuun kulland okul çantasnn arlnn fazla olmas postürü bozabiliyor. Bu nedenle çantann arl çocuun vücut arlnn yüzde 10unun altnda olmas idealdir. Okul çantas her iki omuza takldnda dahi ba ve boyun öne tilt yapmakta ve yüke maruz kalyor. Okul çocuklarnda ortaya çkan duru bozukluklarnn en önemli nedenlerinden biri de yetersiz fiziksel aktivite. Aileler çocuklarn vücut kondisyonunu, omurgay stabilize eden kaslarn kuvvetini ve dayanklln arttracak egzersizleri yapabilecekleri sporlara vakit ayrmas hususunda tevik etmeliler ve motivasyon salamal diye konutu.

STANDART MOBLYALAR POSTÜR PROBLEMLERNE YOL AçIYOR

Ailelerin çocuklarn dik durmalar konusunda srarla uyarmalarnn genellikle ie yaramadn ve zamanla gerginlie dönütüünü belirten Konakolu, Bu nedenle öncelikle aileler doru oturma alkanl kazandrmak amacyla çocuklarnn masa ve sandalyelerini, bununla birlikte monitör ve klavye yüksekliklerini uygun ayarlamalar ile düzenleyebilirler; bu sayede omurgann fizyolojik snrlarda olabilecei ideal durua almalarn salayabilirler. çocua uygun ideal sandalye yükseklii popliteal (diz arkas) yükseklik ile belirlenebilir, ideal sandalye derinlii ise kalça- popliteal bölge uzunluu ile tespit edilebilir. Yine çocuun dirsek ve omuz yükseklii ile masann ideal yükseklii belirlenebilir. Okullarmzda standart ölçülerde mobilyalarn kullanlmas, örencilerin büyük bir ksmnn vücut ölçülerine uygun olmad için postür problemlerine sebep olabiliyor. Maliyet açsndan düünüldüünde de ayn mobilyalarn tüm örenciler tarafndan kullanlabilmesi için sandalye ve sra ya da masa yüksekliklerinin ayarlanabilir parçalardan oluacak ekilde dizayn edilmesi, ortaya çkacak birçok postür problemini önleyecektir. Okullarmzda fizyoterapistlerin danmanlk rollerinin salanarak koruyucu yaklamn artrlmas gerekiyor. Bu sayede ortaya çkabilecek kas-iskelet sistemi hastalklarnn önlenmesi ve erken tedavi edilmesi salk alannda yaplan harcamalar da önemli miktarda azalabilir eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git