Okul çantasını hafifletmek omurgayı koruyor

Okulların açılmasına sayılı günler kala okul alışverişleri başladı. Listenin ilk sıralarında yer alan okul çantası seçimi çocuğun omurga sağlığını çok yakından ilgilendiriyor.

Haberler 14.09.2017 - 08:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuklarn omurgasn korumak için çantalarn arlnn vücut arlnn %10undan fazla olmamas gerektiine dikkat çeken uzmanlar, 40 kg arlnda bir çocuun çantas 4 kgdan daha fazla olmamal uyarsnda bulunarak salkl okul çantasnn püf noktalarn sralad.

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Uzman Doç. Dr. Defne Kaya, yaplan aratrmalara göre ar çantayla okula giden çocuklarda, yala birlikte bel arsnn arttn, hatta 14-17 ya arasnda en az bir kere bel ft ikyeti ile doktora bavurma orannn %70lere çktn söyledi.

Belirli bir arla sahip srt çantas tamann çocuklarn kas ve kemiklerini güçlendirdiini kaydeden Doç. Dr. Defne Kaya, Burada en önemli nokta çantann arlnn kontrol altnda olmas. Üst snr %15 olsa da çocuunuzun omuzlarnda, vücut arlnn %10undan daha fazla yük tamasna izin vermeyin uyarsnda bulundu.

çantann kullanm ekli omurgaya etki ediyor!

çanta arlnn vücut arlnn %20sinden fazla olmas durumunda bel ft riskinin arttna dikkat çeken Doç. Dr. Defne Kaya, çanta hazrlanrken; uzak mesafe, merdiven inme-çkma, yoku inme-çkma gibi etkenlerle bu arln vücuda daha fazla etki edeceinin unutulmamas gerektiini belirtiyor. Vücudu çaprazlayan ve tek taraf yük bindiren srt çantalarn, tek omuza taklan çantalara göre omurga düzgünlüünü daha fazla koruduunu da hatrlatan Kaya, ebeveynlere u tavsiyelerde bulunuyor:

çantay ilk kullanmda siz ayarlayn. Ar hissedip hissetmediini, rahat tayp tayamadn, omuz ve bel kemerlerinin omzu ve beli tam olarak sarp sarmadndan emin olun. çocuklarnza her iki omuz asksn kullanmasn sklkla anmsatn. Tüm ar cisimleri öne eilmeden, bacak kaslarn kullanarak ve vücuduna yakn tutarak kaldrmas ve tamas gerektiini öretin. Tüm bunlar öretmek çocuunuzun omurga saln koruyacaktr. Öretilerinizin çocuunuzda davrana dönümesini istiyorsanz tüm bunlar sizin de uygulamanz gerekir.

Salkl okul çantasnda 14 püf noktas

Doç.Dr. Defne Kaya, salkl bir okul çantas için gereken ve çanta kullanmnda bilinmesi gereken 14 noktay öyle sralad:

Hafif materyallerden yaplm çantalar tercih edin.

Yaklak 5er cm geniliinde iki omuz askl ve bel destek pedi olan, asklarnda ve bel destek pedinde yumuak destek maddesi bulunan çantalar tercih edin.

çantann farkl bölüm ve cepleri olmal.

Kalça ve leen kemiini sararak çantann arln omuzlardan alan kemer/asklar olan çantalar tercih edin.

Tekerlekli çantalar vücuda daha az yük binmesini salar.

çantann en geni ve en çok eyann olduu merkez ksm, çocuun bel bölgesi hizasna gelmeli. Omuz ve bel asklarn bu ekilde ayarlayn.

çantann bel destek pedi, çocuun bel kvrmn tam ve uygun bir ekilde doldurarak sarmal.

Ar elektronik cihazlar için ayr bir çanta ayarlanabilir.

çanta kullanmnda bilinmesi gerekenler!

çantay her zaman iki omzu ile tamal.

Ar objeleri vücuduna yakn ve biraz aada olacak ekilde tamal.

Sivri uçlu cisimleri çantann srt bölgesine yakn yere yerletirmemeli.

çantasn bacak kaslarn kullanarak srtna yerletirmeli.

çantasn kollar düz ve gövdesini öne emeden ve kollar düzken srtna almal.

Yürürken gövdesini öne ememeli.

Ana Sayfaya Git