Okul değişikliği çocuğu nasıl etkiliyor?

Okulların açılmasına sayılı günler kala bazı çocuklar için okul değişikliği de gündemde. Okul değişikliğinin çocuklar için zorlayıcı olabileceğini belirten uzmanlara göre çocukların yeni bir sosyal ortama adapte olması için zaman gerekiyor.

Haberler 14.09.2018 - 09:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikolog Esma Uygun, okul deiikliinin çocuklar üzerinde zorlayc etkileri olabileceini söyledi.

Okulun çocuk ve ergenlerin sosyal becerilerini gelitirebilecei önemli bir sosyal deney alan olduunu belirten Uygun, çocuk için sosyal ilikilerini oluturduu okuldan ayrlp baka bir okulda yeni bir sosyal alan oluturmasnn zorlayc olabileceini, bu süreçte ebeveyn ve öretmenlerin desteinin önemli olduunu belirtti.

Alma sürecinde destek önemli

çocuun bu dönemde yaayaca zorluklara da deinen Uzman Klinik Psikolog Esma Uygun, yaanabilecek olas sorunlar öyle sralad:

Snfa yeni katlan bir örenci kendisini tantmak, kabul ettirmek ve gruplara dahil olmak için aktif çaba göstermek durumunda kalacaktr. Ebeveynlerin ve öretmenlerin bu süreçte destekleyici olmas önemlidir. Yeni bir sosyal ortam her zaman olumsuz deil sosyal becerileri gelitiren olumlu bir etkiye de neden olabilmektedir. Sosyal becerileri gelimi bir çocuk için bu durum zorlayc olmayacak, sadece biraz zaman alacaktr. Sosyal beceri eksiklii olan çocuklar için ise okul deiimi olumsuz bir etki oluturabilmektedir. Bu nedenle zorunlu olmadkça okul deiiklii yapmamak gerekir.

çocuklarnzla iletiim kurun

Yeni öretim yl baladnda öretmenlerin, çocuklarn birbiri ile iletiim kurmasn ve kaynamasn salamak için ya gruplarna uygun olarak çeitli etkinlikler düzenlediini hatrlatan Esma Uygun, Bu süreçte ebeveynler, çocuklar ile ilk haftalarda yaad sosyal deneyimler üzerinde konuabilirler. çocuun skntlarn dinlemek, birlikte çözüm üretmeye çalmak ve sosyal ilikilerin olumasna biraz zaman vermek konusunda konumak yararl olacaktr tavsiyesinde bulundu.

Sklkla yaanan sorunlarda uzmana bavurun

Uzman Klinik Psikolog Esma Uygun, zorunlu olarak okul deiiklii yapan ailelere önerilerini bu ekilde iletti:

Okul deiikliini zorunlu olarak yapmsanz, çocuunuzun snftaki dier kiilerle yaad deneyimleri sizinle paylamas konusunda desteklemelisiniz. Yeni bir sosyal ortama adapte olmak için zaman gerekir. Sosyal ilikiler, iletiim becerileri ve sosyal geliim çocuklarn kiilik geliimi üzerinde önemli bir etkiye neden olmaktadr.Eer çocuunuz okulda sosyal ilikiler kurmak konusunda sklkla sorun yaadndan bahsediyorsa bir uzmandan destek almalsnz.

Ana Sayfaya Git