“Okul endişesi iş birliğiyle atlatılabilir”

Okulların açılmasına çok az bir zaman kala değerlendirmelerde bulunan Dr. Öğr. Üyesi Aylin Sözer Çapan, okula yeni başlayan ve okul değiştiren çocuklarda yaşanan endişenin, aile ve öğretmenin iş birliğiyle aşılabileceğini söyledi.

Haberler 07.09.2019 - 10:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

lk ve orta dereceli eitim kurumlarnda yeni eitim yl 9 Eylülde balyor. Her yl olduu gibi bu yl da, ilkokula yeni balayan çocuklarn okul endiesi, her eitim ylnn banda okul bahçesinde alayan çocuk manzaralar eitimci ve aileleri düündürüyor. Konuyla ilgili deerlendirmelerde bulunan Dr. Ör. Üyesi Aylin Sözer çapan, bata okulla ilk defa tanan çocuklar olmak üzere, okul deitiren örencilerin yeni ortamlarnda yaadklar sorunlarn, öretmen ve aile i birliiyle atlatlabileceini belirtti.

OKUL ÖNCEDEN ZYARET EDLEBLR

Okul öncesi dönem çocuklar aile ve yakn çevrelerinden sonra ilk defa farkl bir çevrede tek bana zaman geçirmenin deneyimini yaayacaklar için oldukça endielidirler diyen çapan, öyle konutu:

Bu endielerini gidermek için önceden evde okul ortam hakknda sohbetler yaplabilir. Bu sohbetler srasnda okulun nasl bir yer olduu, öretmen ve snf arkadalar ile nasl etkileim kuracaklar hakknda ksa bilgiler verilmesi yerinde olacaktr. Okulun nasl bir yer olduunu anlayabilmeleri için önceden okul ziyaret edilebilir, mümkünse öretmeni ile tanabilir. Okulun ilk günü veya tanmak ve uyum için yaplan oryantasyon günlerinde okulda kalnan süre normalden daha ksa tutularak okula uyum konusunda kademeli bir yaklam uygulamakta fayda vardr. Okula yeni balayan çocuk ne kadar küçük ise bu altrma dönemi o kadar uzun tutulmaldr. 2-3 ya çocuu her gün 1-2 saatlik periyotlarla balayarak zamanla süre arttrlabilir. Daha büyük çocuklar da yarm günlük deneyimlerle balayarak okulda bulunma sürelerinin tamamna ulatklarnda daha rahat okula uyum salayabilirler. Pek çok çocuun daha önce ailesinde veya yakn çevresinde okula giden bir baka akran mutlaka vardr. çocuklar birbirlerinden bizden örendiklerinden daha fazla örenirler. Bu nedenle dier çocuun deneyim aktarm okulun nasl bir yer olduu hakknda ona daha fazla bilgi verecektir.

ZAMAN KAVRAMI SOMUTLATIRILMALI

Ailelerin her konuda olduu gibi okul konusunda da çocuklarna her zaman doruyu söylemelerinin son derece büyük önem tadna dikkat çeken çapan, Hemen geliyorum diyerek okula brakp akama kadar çocuu almaya gelmeyen ailelerin bu tip yaklam çocukta temel güven problemlerine neden olur. Bu nedenle zaman kavramn onun için somut hale getirerek, örnein ölen yemeini yedikten sonra seni gelip alacam gibi bir ifade kullanarak zaman onun için somutlatrp, söylenilen zamanda da gelip alndnda çocuun güvenini kazanmak mümkün olacaktr diye konutu.

ALAMANIN TEMEL SEBEB KORKU

Okullarn açld ilk gün okul bahçesinde alayan çocuk manzaralarnn temel sebebinin aileden kopma korkusu olduunun altn çizen çapan, Alayan çocuklarn alama gerekçeleri genellikle korku kaynakldr. Bu yabanc olduklar ortamda dier çocuklarla veya öretmenleriyle nasl etkileim kuracaklarn bilemedikleri için, kar taraftan gelecek tepkiler korkularn arttrr veya azaltr. çocuun ailesinden özellikle ona bakm veren birincil ebeveyninden (annesi, babas, anneannesi, babaannesi veya dedesi) kopmak zorunda olduu düüncesi onun endielerini arttrr. Bu endieler sadece çocuun ailesiyle oluturduu ban bamllk seviyesine ulamas dhilinde daha fazla görülür. çocuklar bamllk düzeyine varan bu endielerini aileleri üzerinden ina ederler dedi.

çOCUUNUZA BAIMLI OLMAYIN

Özellikle annelerde görülen ar koruyucu tutumun bu duygularn kayna olabileceine, bunun da çocuun ebeveyne deil, ebeveynin çocua baml olma sonucunu gösterdiini ifade eden çapan, Bu durumu sklkla gördüümüz ebeveynler çocuun alamasndan rahatsz olmak yerine tam tersi honut olurlar. çocuk okulda ne kadar çok alyorsa ebeveyn kendisini daha çok sevdii ve özledii için aladn düünürler. Ama ite tam da burada çocuklarnn ileride bamllk duygularn baka insanlara transfer ederek yaamak zorunda kalan bireyler olarak hayatlarn sürdürmelerine neden olacak gelecek yaamlarnn temelleri atlm olur diye konutu.

OKUL, ÖRETMEN VE ALE BRL çOK ÖNEML

Bu süreçte okulun ve öretmenin aileye verecei destein büyük önem tadn vurgulayan çapan, öyle konutu:

Son zamanlarda okullarda yaplan oryantasyon çalmalarnda bu konuya son derece önem verilmektedir. Öretmenler velilerin desteklerini alarak, kendilerini ve kurumu çocua tantarak uyum dönemi için etkinlikler tasarlamaktadr. Son zamanlarda bu konuya verilen önem artm ve bu konudaki gelimeler hem ailelerin hem de çocuklarn uyum sürecini kolaylatrmaktadr. Profesyonel hazrlanm bir oryantasyon programna ailelerin de güvenerek dahil olmas çocuun uyum sürecini ksaltacaktr. ster okula hazr bulunuluk, ister ara dönem geçii olsun her iki durumda da aile ve öretmenin i birlii yapmas bütün sorunlarn üstesinden gelinmesi boyutunda en etkili yöntemdir.

YA OKUL DETREN çOCUKLAR?

lkokuldan ortaokula veya ortaokuldan liseye geçen, ya da ara snftayken baka bir okula nakil olmak zorunda kalan örencilerin ilk okul gününe de deinen çapan, bu durumdaki örencilerin uyum süreçlerinin, hele bir de ergenlik devreye girmise son derece sancl olabileceine dikkat çekti.

Ana Sayfaya Git