Okul fobisine dikkat!

YARIYIL tatilinin sona ermesine sayılı günler kala çocukların özellikle uyuma-uyanma saatlerinde önemli sıkıntılar yaşanabileceğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Berna Güloğlu, "15 günlük bir rutinin ardından çocukta 'okul fobisi' yaşanabilir. Aileler bunu engellemek için çocukları birkaç gün öncesinden okul hazırlığına başlatmalıdır" dedi.

Haberler 01.02.2018 - 08:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Örenciler sömestr tatilinin verdii rahatlkla birlikte bilgisayar ve televizyonlarn bana, sinema salonlarna, oyun salonlarna, alveri merkezlerine yöneldi. Buralarda geçirdikleri özgürce zaman, uyku saatleri ve tükettikleri fast-food yiyeceklerle bambaka bir düzene altlar. Özellikle 1 ve 2nci snflarda okuyan çocuklarda zaman kavramnn tam anlamyla oturmadn söyleyen Rehberlik ve Psikolojik Danmanlk Bölüm Bakan Yrd. Doç. Dr. Berna Gülolu, Küçük çocuklar pazartesi gününün geleceini ve okullarn açlacan fark etmeyebilirler. Birkaç gün öncesinden 4 gün sonra okula balayacaksn ya da yine arkadalarnla bir araya geleceksin gibi hatrlatmalar yapmaya balamak önemli dedi.

KAç GÜN KALDIINI OYUNLA ANLATIN

Küçük çocuklara okulun balayacan oyunla hatrlatmak gerektiine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Berna Gülolu, Küçük çocuklara bunu bir oyun eklinde göstermek daha iyi olacak. Bunun için 4 adet bilye gösterip her gün bir bilye eksilterek Bu bilyeler bittiinde okula balayacaksn gibi daha somut maddelerle gösterilebilir. Bir dier yol olarak takvimler kullanlabilir. Burada 4 çizgi olduunda gideceksin gibi ne zaman balayacan göstermek hem elenceli hem de faydal olacaktr diye konutu.

çOCUK RUTNN BOZULMASINDAN HOLANMAZ

Tatil süresi boyunca çocuklarn rahata altn söyleyen Berna Gülolu çocuklarn rutinin bozulmasndan holanmayacan belirterek okul fobisine yönelik alnacak tedbirleri öyle sralad:

15 günlük bir rutinin ardndan okul balyor. Dolaysyla okula gitmekte isteksizlik ya da korku yaanmasyla kar karya kalabilirsiniz. Biz bu durumu okul fobisi ya da ayrlk kaygs olarak tanmlarz. Özellikle ikinci döneme gelindiinde ayrlk kaygsnn yüzde 90 oranla geçmi olmasn bekleriz fakat birinci snflarda okumaya geçenler ve geçemeyenler vardr. Kendini akademik anlamda geride ve baarsz hisseden, o yüzden okula gitmek istemeyen çocuklar görürüz. Arkadalar kadar iyi okuyamadn ya da hiç okuyamadn düünen çocuklar bask altna girer ve baarsz hissederler.

ALELER GÖZLEM YAPMALI

Böyle durumlarda endie etmeden konumak, çocuktan bilgi almak gerekir. çocuklar oyun oynarken çok iyi gözlem yapmamz gerekir. Arkadalarna ya da oyuncaklarna olan davranlar, diyaloglar onlar ele verecektir. çocua okula gitmek istiyor musun? sorusunun asla sorulmamas gerekir. Okulu sevecein bir hale dönütürmek için ne yapabiliriz gel üzerinde beraber çalalm eklinde konumak gerekiyor. Ayrca, çocuklara asla öüt vererek konumayn. Hafta sonu tatiline girerken Ben 3 gün sonra ie gitmeye balayacam demeniz çocuunuzda pazartesi kavramnn olumasn salayacaktr.

Ana Sayfaya Git