'Okul Gıdası' için düzenleme talebi

Okul kantinlerinde satılacak gıdaların üzerinde "Okul Gıdası" logosunun yer almasına 16 Eylül itibarıyla başlanması öngörülürken, kantin işletmecileri uygulamanın yeniden düzenlenmesini talep etti.

Haberler 29.08.2019 - 08:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Okul kantinlerinde sata sunulacak gdalarn üzerinde Okul Gdas logosunun yer almasna 16 Eylül itibaryla balanmas planlanrken, kantin iletmecilerinden uygulamaya ilikin düzenleme talebi geldi.

Tarm ve Orman, Salk ve Milli Eitim bakanlklar arasnda imzalanan protokolle Milli Eitim Bakanlna bal resmi ve özel okul/kurumlarn bünyesinde faaliyet gösteren kantin, kafeterya, büfe, çay oca gibi iletmelerde sata sunulacak hazr ambalajl gdalarn etiketi üzerinde Okul Gdas logosunun yer almas kararlatrlmt.

Buna göre, Okul Gdas logosu uygulamas, okul çandaki çocuklarn bilinçli gda tüketme konusunda bilgi sahibi olmas, güvenilir, yeterli ve dengeli beslenmeleri amacyla balatlacak. Uygulamayla farkndal artrlan çocuklarn bilinçli seçimlere yönlenerek bunu davran haline getirmeleri amaçlanyor.

Tarm ve Orman Bakanl tarafndan yaplan düzenlemeyle de Okul Gdas logosunun kullanmna ilikin hususlar belirlendi. Buna göre, logo uygulamas 16 Eylülde balayacak.

Logo, hazr ambalajl gdalara konulacak

Ambalaj üzerinde yer alacak logonun çap, en geni yüzeyi 80 santimetre kareden büyük ambalajlarda veya kaplarda 2,5 santimetre, en geni yüzeyi 25-80 santimetre kare ambalajlarda veya kaplarda 2 santimetre, en geni yüzeyi 25 santimetre kareden küçük ambalajlarda veya kaplarda 1,5 santimetre olarak uygulanacak.

Logoda yer alan yaz karakterleri ve ekiller etikette kullanlan zeminle kontrast oluturacak ekilde kullanlacak. Logo, sadece hazr ambalajl gdalara konulacak ve düzenleme, okullarn bünyesinde faaliyet gösteren yemekhanelerde sunulan hazr ambalajl olmayan gdalar kapsamayacak.

Etiketinde Okul Gdas logosu bulunacak gdalar ise Milli Eitim Bakanlnn bu yöndeki genelgesi çerçevesinde Okul Sal Bilim Kurulu kararna göre belirleniyor. Eitim kurumlarnda sat uygun olmayan gda ve içecekler için logo kullanlamayacak.

Okul Gdas logosu bulunan gdalar, okullardaki kantin, büfe ve kafeteryalar dndaki herhangi bir sat noktasnda satlamayacak.

Kantinde yasak, markette serbest

Türkiye Kantinciler Güç Birlii Platformu Sözcüsü ve Ankara Kantinciler Odas Bakan Bayram ahin, kantinciler olarak uygulamaya hazr olduklarn ancak Okul Gdas logosuna uygun ürün temininde sorun yaandn söyledi.

Logo uygulamasnn bu yl hayata geçirileceini ancak okul gdasnn 2016da çkarlan Milli Eitim Bakanl genelgesiyle uygulanmaya balandn anmsatan ahin, Bu genelgeye uyarnca, ilgili bilim kurulunun belirledii kriterlere göre, gda ürünlerindeki katk malzemeleri çknca raf ömürleri 12 aydan 2 aya dütü. Fabrikadan çkan ürün, depo ve pazarlama aamalarnn ardndan kantinlere gelince zaten neredeyse son kullanma tarihi geçiyor. Bu sefer bu ürünlerin iadesi yaplrken, gda firmalar da zarar etmeye balad. dedi.

Konuya ilikin düzenlemeler yaplrken kendilerinden görü alnmadn belirten ahin, unlar kaydetti:

Biz uygulamaya kar deiliz. Örencilerin sal üzerinden para kazanmaya çalmayz ancak bu düzenleme realiteye uymuyor. Tüm televizyon reklamlarnda, bilbordlarda bu ürünlerin reklam yaplyor. çocuklara evinde, sokakta, markette, AVMde bununla ilgili yasaklama yok ancak sadece kantinde bu ürünü bulamyor. çocuk, okulun karsndaki bakkaldan ve zincir marketlerden yine bu ürünleri alyor ve gelip okulda tüketiyor. Okullardaki kermeslerde, yerli mal haftalarnda kantinde yasaklanan kolalar, tatllar, pastalar satlyor. Kantinde sat yaplamayan gdalar, okulun çevresinde yer alan belirli mesafedeki bakkal, fast food iletmesi ve büfelerde de satlmamal. Bu ürünlerin, söz konusu iletmelerde satna snrlama getirilmeli. Avrupadaki uygulama da bu ekilde. ekerli gdalar satan bakkallar 365 gün açk, biz ise sadece 180 gün açz.

ahin, uygulama nedeniyle bakkal ve marketlerle rekabet edemediklerine dikkati çekerek, Kantinde yüzde 100 meyve suyu zorunluluu var. Maliyeti 1 lira 25 kuru olan bu ürün 1,5 liradan satlyor ancak kar markette aromal ve nektar içecekler 50 kuru. Veli gidip onu alyor ve yine çocuunun beslenme çantasna koyuyor. diye konutu.

Obeziteyle mücadele için yaplan bu düzenlemede eitim ayann da olmas gerektiini vurgulayan ahin, velileri de kapsayacak ekilde salkl beslenme konusunda eitim verilmesi gerektiini söyledi.

ahin, okul gdas uygulamasnn ilgili tüm taraflarn görüleri alnarak yeniden düzenlenmesini talep ettiklerini de kaydetti.

Ana Sayfaya Git