Okul hasreti çekiyor!

Diyarbakır’da ilkokul eğitiminin ardından okula gönderilmeyen ve küçük yaşta evlendirilen Nesime Daşçı, örgün eğitim almak için Milli Eğitim Bakanına seslendi

Haberler 26.09.2018 - 09:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda ilkokul eitiminin ardndan okula gönderilmeyen ve küçük yata evlendirilen Nesime Daç, oktaokulu dardan bitirdi. Ya nedeniyle temel liselere alnmayan, tahtann ve srann kokusuna hasret kalan Daç, Milli Eitim Bakanna seslenerek tp fakültesi hedefine ulamak için örgün eitimin önünün açlmasn istedi.

Nesime Daç, henüz 3 yandayken annesi hayata gözlerini yumdu. Annesinin ölümünün üzerinden bir sene geçtikten sonra babas, çocuklarna bakmas için baka bir kadnla evlendi. 4 yanda üvey anne gerçei ile tanan Daç, 7 yanda okula balad. Evdeki huzursuz ortamdan okul sayesinde kurtulan Daç, ilkokul 5i bitirdikten sonra okuldan alnd. Kendi evinde hizmetçi durumuna düen Daç, okuldan alnmas nedeni ile psikolojik sorunlar yaamaya balad. Babas ve üvey annesine srar etmesine ramen okula gönderilmeyen Daç, daha 17 yandayken görücü usulüyle evlendirildi. Evlilii bir kurtulu olarak gören Daçnn okuma hayali tekrar yeerdi. Hayalini eine anlatan Daç, hayat arkadann da desteini alarak ortaokulu dardan bitirmeyi baard. Lise eitimi için temel liselere bavuran Daç, yann büyük olmas nedeniyle okullara kabul edilmeyince dünyas bana ykld. Hedefinin tp fakültesi olduunu ve dardan alaca eitimin kendisinde bir temel oluturmayacan düünen Daç, Milli Eitim Bakanna seslenerek, kendisi gibi örgün eitim görmek isteyen kzlarn önünün açlmasn istiyor.

3 YAINDA ÖKSÜZ KALDI, 4 YAINDA ÜVEY ANNE LE TANITI

Yaad zorlu süreç ile ilgili konuan 2 çocuk annesi Nesime Daç, 17 yanda evlenmek zorunda kaldn söyledi. Evlendii için hiçbir zaman piman olmadn belirten Daç, Bazen iyi ki evlendim diyorum. 3 yandayken annem vefat etti, babam ben 4 yandayken üvey anne getirdi. Evlendikten sonra yam büyüdü, ilkokula gittim 5. snfa kadar okudum. Bundan sonra beni okuldan çkarttlar ve okula göndermediler. Üvey annemle birtakm anlamazlklar yayorduk, babamla anlaamyorduk. Evde sürekli huzursuzluk vard, bir türlü okulumu okuyamyordum dedi.

ÖRGÜN ETM HAKKI çN MLL ETM BAKANINA SESLEND

Babasna açköretimden eitimine devam etmek istediini söylediini buna bile izin verilmediini kaydeden Daç, unlar söyledi:

Bu yüzden erken evlenmek zorunda kaldm, evlendim, bir sene ev üstünde kaldm sonra kendi evime tandm. Okumaya baladm yine, eim bana çok destek oldu. Açköretimde okumak istemiyorum. çünkü onun eitimi yeterli deil, evde oturarak benim gibi örgün eitim almak isteyen için, hedefleri yüksek olanlar için yeterli deildir. Benim de örgün eitim almaya hakkm vardr. Ben hangi temel liseye gittiysem yam büyük olduu için reddettiler. Temel liseye almadlar beni. Tekrar geri geldim, sesimi milli eitim bakanlna duyurmak istiyorum, lütfen okuma hakkn bize de tanyn. Anlyorum çocuklarn arasna koymak sorun olabilir ama benim gibi örgün eitim almak isteyen arkadalarmz için ayr bir snf yaplabilir. Bizim gibiler için bir proje hazrlasnlar. Benim milli eitim bakanndan tek bir isteim var örgün eitim almak istiyorum. Benim psikolojim altüst oldu, ben sadece okumak istiyordum, benim tek bir hayalim vard okumakt. Ben her eye razydm sadece okumak istiyordum, bunu bana çok gördüler. Benim hedefim tp fakültesini kazanmak, çevremde tp fakültesini okumak isteyen arkadalarm da var. Ben evde oturarak elimden geldiince temel almaya çaltm onlar sayesinde, onlardan az çok ders aldm. Matematik hocas bana yardmc oluyor ama onunda çok fazla bo zaman olmuyor. Benim gibilere çarm var, hep birlikte bir ses olalm, sesimizi duyuralm.

Ana Sayfaya Git