Okul Heyecanı Kaygıya Dönüşmesin!

Kimi çocuk için keyifli bir heyecan, kimi çocuk içinse tedirgin bir bekleyiş olan okulların açılmasına sayılı günler kaldı. Milyonlarca öğrenci için pazartesi günü ilk ders zili çalacak. Çocuklar yeni ortamlara kolaylıkla uyum sağlayabilseler de, söz konusu okul olduğunda, adaptasyon yetenekleri ne kadar güçlü olursa olsun, zorluk yaşayabiliyorlar.

Haberler 06.09.2018 - 09:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kimi çocuk için keyifli bir heyecan, kimi çocuk içinse tedirgin bir bekleyi olan okullarn açlmasna sayl günler kald. Milyonlarca örenci için pazartesi günü ilk ders zili çalacak. çocuklar yeni ortamlara kolaylkla uyum salayabilseler de, söz konusu okul olduunda, adaptasyon yetenekleri ne kadar güçlü olursa olsun, zorluk yaayabiliyorlar. Rakipsiz olduklar, tüm ilginin üzerlerinde odakland, kendilerini güvende hissettikleri ev / aile ortamndan çkp pek çok akrannn olduu bir ortama almak çok kolay bir durum deil kukusuz. Okul çocuklar için ayn zamanda yeni sosyal beceriler kazanacaklar bir alan olarak da büyük önem tayor. Her adaptasyon gerektiren süreç de çeitli ölçülerde kriz olma özellii tayor. Örnein okul ziliyle ilk kez tanacak olan minikler için ayrlk anksiyetesi bata olmak üzere çeitli sorunlar geliebiliyor. Söz konusu ilkokula balayacak olan minikler olduunda bu adaptasyon sürecinde minik örencilerin ruhsal geliimlerinde bir problem olumamas için de ebeveynlere de büyük görevler düüyor. Psikolog Sena Sivri okulun ilk gününde ebeveynlerin dikkat etmeleri gereken noktalar anlatt, önemli önerilerde bulundu.

Birlikte kahvalt edin

Olaandan biraz daha erken kalkp sakin, dingin bir hazrlk süreci geçirin. Normal bir gün gibi çocuunuzla birlikte kahvalt edin. çünkü rutininden çok farkl hazrlklar yapmak kaygsn pekitirecektir. Beraber edeceiniz kahvalt ve buna elik eden sohbetiniz ise çocuun kaygsn azaltacaktr.

Korkulacak bir yer olmadn anlatn

Okul, yeni balayan çocuklar için bir bilinmezliktir. Bu nedenle çocuunuza okulun korkulacak bir yer, öretmenin de korkulacak bir kii olmadn, okula balamasyla beraber ailesi ve ev düzenine dair bir kayb olmayacan net bir dille anlatn. çocuun zihninde bunun oturmasnn zaman alacan unutmadan sabrl bir tutum izlemeye özen gösterin.

Kayglarn bakalarnn yannda anlatmayn

çocuunuzun mahremiyetine özen gösterin, sizinle paylat kayglar akranlar ve öretmenleri yannda dile getirmeyin. Benim kzm/olum okuldan çok korkuyor, sabah nasl alad bir bilseniz, zor geldik. gibi olumsuz cümleleri onun yannda, snf arkadalar ve öretmenleri varken sarf etmeyin. Aksi takdirde bu duyguyu sadece kendisinin hissettiini düünebilir ve bunun sonucunda da daha zor uyum gösterir.

Dier çocuklarla kyaslamayn

Okulun ilk günlerinde dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri de, çocuunuzu baka çocuklarla kyaslamamak olmal. Bak oradaki arkadan hiç alyor mu? gibi kyaslayc sözler ve davranlardan kaçnmanz çok önemli. Ayrca tek kayg duyann kendisi olmadn, birçok çocuun bunu yaayabileceini anlatn. Kyaslamaya gitmeniz çocuunuzun kendisini yalnz, suçlu, hatal hissetmesine ve negatif bir duygu durumunun içinde daha çok skmasna sebep olacaktr.

Sert ve negatif tutumlardan kaçnn

Psikolog Sena Sivri ayn zamanda sert, despot ve negatif tutumlardan da kesinlikle kaçnmanz gerektii uyarsnda bulunarak, Aksi takdirde çocukta ortaya çkan ayrlk anksiyetesi younlaacak, kendisinin sevilmediini, deersiz olduunu düünmesine, saldrgan davranlar gelitirmesine sebep olacaktr diyor.

Kendi kaygnz kontrol altna aln

Anne-baba olarak kendi kaygnz kontrol altnda tutmanz ve çocuunuza yanstmamanz da bir o kadar önem tayor diyen Psikolog Sena Sivri sözlerine öyle devam ediyor: Okula balama süreci tüm aile için yeni bir düzen anlamna geliyor ve anne - babalarda çocuklarndan ayrlma ile onlarn okul adaptasyonuna dair kayglar geliebiliyor. Fakat bu kayglarnz çocuunuza yanstrsanz, sonrasnda onun kayglar için ne söylerseniz söyleyin sarf ettiiniz cümlelerin etkisiz olmasna ve kendi yaad negatif duygu ve kaygsnn artmasna sebep olur.

Snfta kalmayn

çocuunuz snfta kalmanz isterse, kalmayn. Psikolog Sena Sivri ebeveynlerin snfta kalmalarnn adaptasyonu zorlatracan belirterek sözlerine öyle devam ediyor: Neden içeride kalamayacanz güzel bir ekilde açklayp, onu snfna brakn. çok tepki veriyorsa çkta seni almaya geleceim, Yarm saat daha bahçede olacam gibi cümlelerle sakinletirin. çocuunuzun gün bitiminde eve dönmeyecei, orada kalacana yönelik kaygs olabilir. Eve döneceini, hep beraber akam yemei yenileceini, oynanacan anlatn.

Eve dönmek isterse kabul etmeyin

Okul düzeniyle ilgili snrlarda net bir yaklam izleyin, eve dönmek isterse kendi okul zamanlarnz ve i düzeninizden örnekler vererek onun da bütün gün orda olmas gerektiini, akam zili çalnca eve döneceini anlatn. Hastalk gibi çok ekstrem durumlar dnda taviz vermeyin.

Sorun ama sorgulamayn

Okulunun nasl geçtiini sorun ama sorgulamayn. çünkü çocuunuz yeni bir adaptasyon sürecinin içinde ve kendi dünyas için büyük bir deiim yayor. çok sorgulanmak onu tedirgin edecektir. Onun anlatmak istedikleri kadarn anlatmasna müsaade edin. Yat olan her çocuun hemen hemen ayn hisleri yaadn, yalnz olmadn söyleyin. Onunla gurur duyduunuzu da hissettirin.

Uzman yardm aln

Adaptasyon süreci çok zorlu geçiyor, çocuunuz sürekli alyor, okulda ders ve oyun gruplarnda ar hrçnlk gösteriyor ya da tam tersi ar çekingen kalyor, alt slatma, dk kaçrma, trnak yeme, yemek/uyku problemleri gibi sorunlar yayorsa bir uzmandan destek almay ihmal etmeyin.

Ana Sayfaya Git