Okul kantininde oyuncak yasak!

Milli Eğitim Bakanlığı milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren yazıyı 81 ile yolladı. Yazıda okul kantinlerinde oyuncak satışının yapılamayacağı belirtildi.

Haberler 19.02.2020 - 10:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanl Destek Hizmetleri Genel Müdürlü smail çolak bütün okullar kapsayan resmi yazy 81 ile yollad. Bakanln yazsnda unlar dile getirildi: Bakanlmz tara tekilat okul kantin denetim heyeti tarafndan okul kantinlerinde yaplan denetimlerde çeitli boyut, ebat ve özelliklerde oyuncaklarn satlmas hakknda 10 Mart 2016 tarihli 2852893 sayl Okul Kantinlerinde Satlacak Gdalar ve Eitim Kurumlarndaki Gda letmelerinin Hijyen Yönünden Denetlenmeli konulu Genelge kapsamnda tereddüte düüldüü 16 Ocak 2020 tarihli ve 83018183-136-E.1162083 sayl yazda belirtilmektedir. Bakanlmza bal okul/kurumlarn kantinlerinde 10 mart 2016 tarihli ve 2852893 sayl Okul Kantinlerinde Satlacak Gdalar ve Eitim Kurumlarndaki Gda letmelerinin Hijyen Yönünden Denetlenmeli Konulu Genelge kapsamnda, sat uygun olan gda ve içecekler ile ambalajl gdalar, attrmalk gda maddeleri ile scak ve ilenmi gda maddeleri hakknda düzenleme yaplmaktadr.

OKUL KANTNLERNDE SATI YASAK

Bununla birlikte, bireysel veya toplu olarak çocuklarmzn davranlar dikkate alndnda bir çok tehlike ve riskle karlalaca öngörülmektedir. Oyuncaklarn içerdii kimyasallar ve dier tehlike arz eden fiziki yaplar veya öngörülmeyen tehlikeli davranlar bakmndan yaplan deerlendirmede, oyunca kullanclarnn veya üçüncü taraflarn salnn ve güvenliinin riske atld kazalarla karlalmaktadr.

Ayrca gda ürünü olmamalarna ramen, sahip olduklar ekil, koku, renk, görünüm, ambalaj, etiket, hacim veya boyutlar nedeniyle olduklarndan farkl görünen ve bu sebeple tüketiciler, özellikle çocuklar tarafndan gda ürünleriyle kartrlarak tüketicilerin saln ve güvenliini tehlikeye atan yiyecek taklidi ürünlerin çocuklar tarafndan aza alnmas, emilmesi ya da yutulmas halinde boulma, zehirlenme yahut sindirim sisteminde delinmeye veya tkanmaya neden olduu görülmektedir. Son dönemde rnga eklinde ambaajlanm sv çikolata ürünlerinin ambalaj kapann istemsiz ekilde yutulmas nedeniyle insan saln olumsuz etkileyen vakalar yaand göz önünde bulundurularak, okul/kurumlarmzdaki kantin, kafeterya, büfe, çay oca vb. alanlarda satlan oyuncakar, çalanlar ile örencilerin sal ve güvenlii yönünden tehlike oluturmaktadr.

HJYENK ORTAMA UYULACAK

23 Aralk 2011 tarihli ve 2011/57 Sayl Oyuncaklardaki Kanserojen ve Toksik Maddeler Konulu Genelge kapsamnda kanserojen ve toksik etki yaratacak, kullancnn veya üçüncü taraflarn saln veya güvenliini tehlikeye atacak oyuncaklara çocuklarn eriiminin ve kullanmnn önlenmesi ve 31 Aralk 2018 tarihli ve 30642 sayl Resmi Gazetede Yaymlanan Baz Tüketici Ürünlerindeki Uygunluk Denetimi Tebliinde Deiiklik Yaplmasna Dair Tebli kapsamna giren ürünlerin okul/kurum kantinlerinde satnn yaplmamas gerekli görülmektedir. Örenci, öretmen, yönetici ve velilerin konu hakknda bilgilendirilmesi ilgili kaytl mevzuat hükümleri dorultusunda okul kantinlerinde özellikle oyuncak satnn yaplmamas ve bulundurulmamas hususlarna titizlikle riayet edilmesi, çocuklarmzn salnn korunmas bakmndan önemli görülmektedir

Ana Sayfaya Git