Okul kantinlerinde ‘elektronik para’ dönemi

Türkiye Kantin İşletmecileri Esnaf Dernekleri Federasyonu (TKİEDF) Başkanı Vahap Osmanoğlu, velilerin çocuklarının harcamalarını takip edebilecekleri ve kantinlerde nakit kullanımını ortadan kaldırmayı amaçladıkları 'kart’ uygulamasına geçtiklerini söyledi.

Haberler 12.09.2018 - 09:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yeni eitim, öretim döneminin balamasyla gözler okul kantinlerine çevrildi. Kantinlerin yeni döneme hazr olduunu ve denetimlerin yapldn söyleyen ve örencileri kötü alkanlklardan uzak tutmay amaçladklarn belirten Osmanolu, Nakit tamayarak örencileri uyuturucudan, gasptan, kötü alkanlklardan korumak istiyoruz. Kartlar sadece kantinlerde geçecek, veliler kantinlerden ücretsiz kartlar alabilir. Harcama limiti oluturabilir, isterlerse darda geçmesi için de açtrabilirler dedi.

stanbulda 500 pilot okulda uygulamaya balanacak olan dijital ödeme sistemi Papara Card ile hem veli, hem örenci hem de kantincilerin memnun olmas hedefleniyor. Federasyon Bakan Vahap Osmanolu, pilot uygulama sonrasnda önce stanbulda ardndan Türkiye genelindeki tüm kantinlerde bu uygulamann hayata geçeceini söyledi.

KANTNLER HJYENK VE DENETM ALTINDA

Okul kantinlerinin hijyen denetimlerinin sürekli yapldn ve denetimler sonucunda hiçbir olumsuz vaka ile karlalmadn dile getiren Osmanolu, Kantincilikle ilgili bin 200 saat süren eitimlerimiz var. Üretime dayal annda üretim annda tüketim mantyla hareket etmeye çalyoruz ve baarl olacaz. Merdiven alt ürünler kantinlerde yok. Darda merdiven alt üretim var ve tek amacmz daryla ilikiyi kesmektir. Bu ilikiyi kesersek çocuklarmz salkl ürünler alm olur dedi.

KRA ARTII EN BÜYÜK SORUNLARIMIZDAN BR

Osmanolu, kantin kiralarndaki artn hem kendileri hem de örenciler için bir sorun olduunu söyledi ve sözlerine öyle devam etti:

Kira artlar yüksek gelirse bu da bizim çocuklarmza yansr. Ürüne zam yapld zaman örenciler alamayacak ve evlerine aç gidecek. Bu sene yüzde 11 art yaplarak Türkiye genelinde bu uygulamann salamasn istiyoruz. Kantinlerle ilgili kira art yüzde 10 talep edildi ve talebimizin karlanacana inanyorum. Bizim çocuklarmz önemli. Bu çocuklarn kantine güvenip orada beslenmeleri çok önemli. Okullar ticari gözle deil de hizmet alan olarak görmeliyiz.

KANTNLER DAHA MODERN HALE GETRECEZ

Devlet okullar kapsamnda stanbulda 3 bin, Türkiyede 20 ila 22 bin, tümüne bakldnda 60 ila 70 bin civarnda kantin bulunduunu ifade eden Osmanolu, Bakanlk bir çalma daha yapt. Fiziki mekanlarla ilgili skntmz vard. Kantin alan çok küçük ve yeterli deildi. Yeni bir genelge yaynlad. Bu genelge 81 ilde uygulanacak. Kantincinin soyunma odas, deposu, üretim belgesi, sat alan, üretim alan proje eklinde yatrm ve tesisler planlamasna girdi. Bundan sonra son yaynlanan genelgeye göre kantinlerimizi modern yapacaz ki çocuklarmz darda bir ey aramasn. Alanlar da 100 metrekare ve en küçüü 88 metrekare büyüyebilir. çocuklarn oturma yeri, dinlenme yeri, kantincinin üretim yapabilmesi için bütün imkanlar bu yönergede salanm oldu. Tabi bunu hayata geçirmesi biraz geç olacak ama inanyorum ki en az 2 yl içerisinde Türkiye genelindeki tüm kantinler ayn standartlara kavumu olur dedi.

ÖRENCLER KÖTÜ ALIKANLIKLARDAN UZAK TUTACAIZ

Yllardr Parakart projesi üzerine çaltklarn ve sistemin Bankaclk Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafndan onayl olduunu söyleyen Osmanolu, Amacmz örencinin kötü alkanlklardan uzak tutulmasdr. çocuklarmz uyuturucudan gasptan, kötü alkanlklardan korumak istiyoruz. Bu kart sadece kantinde geçecek. Aileler 17 Eylülden itibaren okul kantinlerinden ücretsiz alabilirler. sterse kart hem kantinde hem de darda geçerli olur. Ayn zaman da hijyenik çünkü para da çok mikrop var. Ayrca çocuun okula gidip geli saatini veli kart sayesinde görebilecek. çocuu alveri yaparken cep telefonunda kontrollü bir ekilde ne yaptn görecek. stanbulda 500 tane pilot okul seçtik. Türkiye genelinde bu kart yaygnlatracaz diye konutu.

çOCUKLARIMIZ CEPLERNDE MKROP TAIMAYACAK

Kartn limitinin velinin insiyatifinde olduunu söyleyen Osmanolu, Veli isterse 5 lira, 10 lira, 50 lira da yükleyebilir. Yani çocuunun ihtiyac kadar para yükleyebiliyor. Temassz, ekrana göstererek alveri yapacaklar. Kantinciler için de avantaj u, ilemler biraz daha seri olmu olur. Para üstü, bozuk para derken çok zaman geçiyor. Zaten 60 dakika çalyorsun. 60 dakikada kimse bin kiiye sat yapamaz ancak yüzde 30una, 20sine yapabilir. Darda da çok büyük tehlikeler var en büyük amacmz bu tehlikelere kar önlem almak. çocuklarmz elektronik paraya altrmalyz. Avrupada da kimse para tamyor. çocuklarmz da artk ceplerinde mikrobu tamasnlar ve kartla alverilerini yapsnlar ifadelerini kulland.

500 PLOT OKUL SEçLD

Projenin 17 Eylül tarihinde balayacan belirten Osmanolu, 500 okula kart yerletireceiz. Sonrasnda stanbuldaki tüm kantinlere daha sonra da Türkiye genelindeki kantinlerde bunu uygulayacaz. stanbulda istek üzerinde ilerleyeceiz. Kantinci de nakit para almak istemiyor çünkü nakit para aldmz zaman satmz geç oluyor. Zamanmz çok az 60 dakika. Hemen ders zili çalyor bunu önlemek için de Papara Card bize avantaj salyor diye konutu.

Ana Sayfaya Git