Okul liderliğine orkestra şefliği olarak bakıyoruz

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okul yöneticilerinin idare değil, yönetişim yapması gerektiğini belirterek, "Okul liderliğine, orkestra şefliği olarak bakıyoruz. Çok büyük ustalar orkestrayı yönetirken elinde batonu bile tutmazlar, yani kontrol etmezler. Eğer kontrol temelli bir durum varsa orada idarecilik vardır, yöneticilik yoktur." dedi.

Haberler 04.10.2018 - 09:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Selçuk, Bakent Öretmenevinde düzenlenen Eitim ve Okul Liderlii çaltaynda kamu ve özel sektörde görev yapan okul yöneticileri ve eitim bilimci akademisyenler ile bulutu.

Burada bir konuma yapan Selçuk, Okul yöneticilerinin idare deil, yönetiim yapmas gerektiine deinerek, lider algsnn önemini anlatt.

Bakan Selçuk, Okul liderliine, orkestra eflii olarak bakyoruz. Dünya çapnda isim yapm orkestra eflerine bakn, bunlarn hepsinin ortak özellii kontrol kelimesinde yatyor. çok büyük ustalar orkestray yönetirken elinde batonu bile tutmazlar, yani kontrol etmezler. Hatta öyle bir Alman ef var. Kollarn kavuturuyor ve sadece mimikleri ile orkestray yönetiyor. Bunu babaannem de yapard. Sadece mimikleriyle evdeki bütün harekat yönetirdi. Yani sa kan kaldrrsa, çk dar demekti. Parman kaldrrsa, kolonya getir demekti. Bunun gibi 10-12 tane hareketi vard ve hiç birimiz hizmet içi eitim almadan bunu örenmitik. Bununla anlatmak istediim ey Eer kontrol temelli bir durum varsa orada idarecilik vardr, yöneticilik yoktur. Eer yöneticilik bir ekilde bizi sürecin içinden çkarmyorsa, dardan bakma frsat vermiyorsa gerçekten yöneticilik deildir. Dar çktmzda zaten lider olmuuzdur, yöneticilii de amzdr. diye konutu.

Beklentilerinin okulun içini bir hayat sahnesine dönütürmek olduunu vurgulayan Selçuk, Eer biz okulu yaayan bir yere dönütürürsek ve çocuklarn sanki bir pazarn ortasndaym gibi, sanki bir lunaparktaym gibi, sanki sokakta oynuyormu gibi, sanki arkadalaryla bir kar öbeinin üstünde kayyormu gibi hissettirirsek, okul canlanr. deerlendirmesinde bulundu.

- çocuun snfn dnda ne yaptna odaklanalm

Bakan Selçuk, okul denildiinde ilk olarak derslerin akla geldiini ancak okulun bir hayat sahnesi olarak görülmesi gerektiini belirtti.

Ders dndaki saatlerin hayati önem tadn kaydeden Selçuk, unlar söyledi:

Bir ortaöretim kademesindeki okulda seçmeli derslerle beraber yaklak 15 ders var. Bu durumda yaplan ey, bir çocuk nasl felç edilir, hobilerinden nasl uzaklatrlr, bir çocuk nasl sosyalletirilmez... Bütün bunlar düündüümüzde biz neye izin veriyoruz? Yüzeysel olarak daha çok ders olmasna izin veriyoruz. Bunun önüne geçmemiz lazm. Gerçekten nesilleri kaybediyoruz. Bizim bu anlamda snfn içinde ne yapldna olan dikkatimizi azaltmamzda yarar var. Bu çocuun snfn dnda ne yaptna daha çok odaklanmak zorundayz. Öretmenin de snfn dnda daha çok ne yaptna odaklanmalyz.

Ana Sayfaya Git